“Članovi HUP-Udruge trgovine svjesni su ozbiljnosti situacije i izvanrednih okolnosti u kojima žive radnici, poslodavci i potrošači u Hrvatskoj. Stoga apeliraju na javnost da razumije kako trgovci ne diktiraju cijene burzovno najosjetljivijih proizvoda; voća i povrća, ulja, šećera, brašna, već cijene diktira ponuda i uvjeti u dobavljačkim lancima koji zbog ove krizne situacije otežano funkcioniraju”, objavila je ova Udruga HUP-a.

Članice HUP-Udruge trgovine, kako navode, osiguravaju sve potrebne mjere u cilju sprečavanja širenja epidemije COVID-19 virusa, ali ujedno poduzimaju sve aktivnosti kako bi se odvijala nesmetana opskrba stanovništva osnovnim proizvodima. Svi radnici i trgovci te dobavljači i dostavljači ulažu maksimalne napore kako bi cijeli lanac funkcionirao i kako bi stanovništvo bilo redovito opskrbljeno neophodnim proizvodima, ističu iz HUP-ove Udruge trgovine.

“Svakodnevno održavamo krizne telekonferencijske sastanke kako bi prikupili aktualnosti, informacije s terena i tržišta i kako bismo se koordinirali u ovoj iznimno teškoj situaciji”, kazala je direktorica HUP-Udruge trgovine Sanja Smoljak Katić. Stoga, kako je kazala, cijene se definiraju na dnevnim razinama u skladu s raspoloživom ponudom od brojnih dobavljača i proizvođača.

“Promjene u cijenama su moguće jer, primjerice, samo kod voća i povrća svaka isporuka dolazi sa izmijenjenim cijenama. Svi inputi su se promijenili, naročito je iznimna stavka prijevoz koji je ugrožen i otežan i molimo za razumijevanje“, izjavila je Smoljak Katić.

U objavi se prenosi i izjava predsjednika Udruge trgovine Martina Evačića koji ističe da je najvažnija svakodnevna tema trgovaca osigurati nesmetan promet i opskrbu građana hranom i osnovnim namirnicama. “To je izazov u ovim kriznim okolnostima kada se uvjeti poslovanja mijenjaju iz dana u dan, iz sata u sat”, kaže Evačić.

“Odluke Stožera svi pažljivo poštujemo i provodimo, ali se i one mijenjaju ovisno o dinamici širenja što mi u sustavima trgovina moramo odmah primjenjivati i prilagođavati poslovanje. Stoga molimo sve građane da uvaže okolnosti u kojima radimo“, istaknuo je Evačić.