29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 14:03
OstaloLogistikaI u prometu se tržište rada i obrazovni sustav mimoilaze

I u prometu se tržište rada i obrazovni sustav mimoilaze

Veliki broj educiranih radnika približava se mirovini, a novi naraštaji često nisu dovoljno motivirani ili obrazovani za ova zanimanja, rečeno je na konferenciji Tko to tamo vozi? održanoj u HGK

Prošle je godine za sektor prometa i veza izdano gotovo 11 i pol tisuća dozvola za boravak i rad, što je porast za više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu. Manjak educirane radne snage postaje prepreka za održavanje i unaprjeđenje mnogih djelatnosti u sektoru prometa. Mogu li stranci u prometnom sektoru nadomjestiti domaće, kako ih pripremiti za hrvatske uvjete, kako privući mlade u obrazovne institucije koje obrazuju prometne stručnjake te ima li i obrazovni sustav dovoljno edukatora, samo je dio otvorenih pitanja o kojima se razgovaralo na konferenciji održanoj u HGK Tko to tamo vozi? Kako riješiti nedostatak radnika u prometnom sektoru i logistici?, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Saveza za željeznicu.

“Kako god okrenemo, čini se da se po pitanju određenih struka tržište rada i obrazovni sustav mimoilaze. Veliki broj educiranih radnika približava se mirovini, a novi naraštaji često nisu dovoljno motivirani ili obrazovani za ova zanimanja. Uloga države treba biti i olakšavanje i sufinanciranje prekvalifikacija. To uključuje ulaganja u obrazovne programe, stipendiranje mladih, uspostavljanje partnerskih odnosa s obrazovnim institucijama i promoviranje prometnog sektora kao atraktivne karijerne opcije”, rekao je Dario Soldo, direktor Sektora za promet.

Dario Soldo, direktor Sektora za promet

Koliko će učenika odabrati smjer u prometu, hoće li biti dovoljno interesa s obzirom na to koliko nam radnika nedostaje ili nećemo imati dovoljno razreda za neke smjerove, sve su to pitanja koja su se adresirala na konferenciji održanoj na posljednji dan škole.

“Interes učenika osmih razreda za programe koje obrazuje škola za cestovni promet je dosta velik, mi smo prošle godine imali interes učenika koji je bio tri puta veći od upisne kvote po programima. Kada je riječ o Gradu Zagrebu, broj učenika koji završi programe
Škole za cestovni promet ne zadovoljava tržište rada. Povećanje upisnih kvota je moguće, ali uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Gradskog ureda za obrazovanje sport i mlade koji moraju osigurati materijalne i kadrovske uvjete. Ove godine ne planiramo povećanje upisnih kvota u Školi za cestovni promet. Kako bi bili uspješniji nužna je bolja suradnja obrazovnih ustanova i poslodavaca koji bi kroz različite aktivnosti i predstavljanja svojih tvrtki više popularizirali zanimanja”, rekao je ravnatelj Škole za cestovni promet Tomislav Ćurković. U zadnjih nekoliko godina bio je primjetan nedostatak vozača kamiona i autobusa u cestovnom prijevozu. Sada je nedostatak u svim prometnim djelatnostima, cestovnom, željezničkom, zračnom, logistici, a posebice kvalificiranih radnika sa specifičnim znanjima.

“Trend nedostatka radne snage u cijeloj zemlji zahvatio je i željeznicu. Primjerice u HŽ Infrastrukturi najviše nedostaje radnika koji neposredno sudjeluju u tijeku prometa, a to su prometnici, skretničari, pružni radnici i slično. U ovoj godini planiramo zaposliti oko 350 radnika. Pokrenuli smo i proces prekvalifikacije građanstva, stipendiramo učenike srednjih škola te njima i studentima nudimo praksu. To su samo su neki od načina regrutiranja, a primaran cilj nam je doprijeti do mladih ljudi te ih motivirati za upisivanje željezničkih zanimanja”, pojasnio je član Uprave HŽ infrastrukture Marijan Ćuzić.

“Cestovnim prijevoznicima nedostaje minimalno 1.500 vozača za normalno funkcioniranje za što odgovornost snose prijevoznici, sustav obrazovanja te država jer, svi zajedno, nismo pravovremeno prepoznali problem. Rješenja nema bez angažiranja stranih radnika, spuštanja dobne granice za zanimanje vozača autobusa te regulacije sektora cestovnog prometa pri čemu ponajprije mislimo na uvođenje javne usluge. Slijedom navedenog, apeliramo na aktivniju ulogu države u integraciji i socijalizaciji stranaca te ubrzanje procedure prijave istih. Također, pozdravljamo promjene EU pravila o vozačkim dozvolama, odnosno usklađenje najniže starosne dobi za vozače
autobusa s onom koja se primjenjuje na vozače kamiona. Da je cijeli prijevoz egzistencijalno bitan najbolje vidimo na slučaju riječkog gradskog prijevoznika stoga upućujemo poziv svim dionicima da se promptno prione rješavanju ovog gorućeg problema”, poručila je direktorica ljudskih resursa u tvrtki Arriva Hrvatska Mia Mirjana Starčević.

Novom revizijom TEN-T osnovne mreže od ožujka ove godine Hrvatska se našla na dva dodatna koridora: Baltičko more – Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran.

Stvorila nam se izuzetna prilika da se pozicioniramo kao glavni logistički centar za centralnu i jugoistočnu Europu. Osim prometnih pravaca govorimo i o infrastrukturi alternativnih goriva, upravljanju prometom, novim tehnologijama, povećanju sigurnosti i digitalizaciji. Budući da sve to zahtijeva povećanu potrebu za kvalificiranom radnom snagom u sektoru prometa, krajnje je vrijeme za adresiranje problema radne snage, zaključeno je na konferenciji.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...