Indija će zabraniti izvoz šećera prvi put u sedam godina

Odsutnost Indije sa svjetskog tržišta vjerojatno će povećati referentne cijene u New Yorku i Londonu koje se već kreću oko višegodišnjih maksimuma te dodatno pojačava strah od daljnje inflacije na globalnom tržištu hrane

Indija će zabraniti izvoz šećera u predstojećoj sezoni počevši od listopada i to prvi puta u sedam godina jer je nedostatak kiše smanjio prinos šećerne trske, objavio je Reuters.

Odsutnost Indije sa svjetskog tržišta vjerojatno će povećati referentne cijene u New Yorku i Londonu koje se već kreću oko višegodišnjih maksimuma te dodatno pojačava strah od daljnje inflacije na globalnom tržištu hrane.

“Naš primarni cilj je zadovoljiti lokalne potrebe za šećerom i proizvesti etanol iz viška šećerne trske. Za predstojeću sezonu nećemo imati dovoljno šećera za izvoz”, rekao je izvor iz vlade Indije.

Indija je dopustila tvornicama da izvezu samo 6,1 milijuna tona šećera tijekom sezone koja završava 30. rujna, dok je prošle sezone bio dopušten izvoz rekordnih 11,1 milijuna tona.

Indija je 2016. godine uvela porez od 20 posto na izvoz šećera da bi ograničila njegovu prodaju u inozemstvo. Prošlog je mjeseca iznenadila kupce uvođenjem zabrane izvoza bijele riže. New Delhi je prošlog tjedna također uveo carinu od 40 posto na izvoz luka dok pokušava smiriti cijene hrane uoči državnih izbora koji će se održati krajem godine.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTe četiri slatke riječi: slad, hmelj, voda i kvasac
Sljedeći članakZanimanje tehničara za logistiku i špediciju nikad nije bilo traženije