sladorana-zupanja-ulaz-midiVirovitička šećerana Viro za preostale dionice Sladorane nudi 111 kuna po dionici jer je povećavši svoj udio u temeljenom kapitalu županjske šećerane, prema odluci Hanfe, ušla u obvezu objavljivanja javne ponude.

Ta je obveza za Viro, na čijem je čelu Željko Zadro, nastala u prosincu prošle godine nakon što je stekao dodatnih 17,54 posto u temeljnom kapitalu Sladorane, postavši vlasnik 76,60 posto dionica te tvrtke.

Tih dodatnih 580.024 redovnih dionica Sladorane Viro je stekao temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica sklopljenog dana 15. prosinca 2011. s Republikom Hrvatskom, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga.

Obveza je nastala jer je Viro povećao postotak prava glasova za više od deset posto. Kako stoji u odluci Hanfe, prema podacima dostupnima Agenciji i podacima iz dokumentacije priložene uz zahtjev Vira, najviša cijena po kojoj je stjecao dionice Sladorane s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze iznosi 111 kuna.

Podsjetimo, Viro je prvo 2008. kupio 38,12 posto dionica Sladorne od Hrvatskog fonda za privatizaciju, čime je njegov vlasnički udio na 44,98 posto. a potom godinu dana kasnije još 4,08 posto dionica od malih dioničara čime je postao većinski vlasnik županjske šećerane koju je želio preuzeti i osječki Kandit. (Lider)