btl-marketing-topUslugama BTL agencija koriste se kompanije koje žele unaprijediti prodaju svojih proizvoda i usluga na tržištu, a prevladavaju proizvođači i distributeri proizvoda široke potrošnje, telekomunikacijske i financijske kompanije, medijske kuće

Pojam BTL-a, odnosno “below the line” oglašavanja, odnosi se na sve oblike nemedijske komunikacije, dok BTL agencija pruža usluge svih mogućih oblika nemedijske komunikacije. BTL marketing odvija se na terenu, u izravnom kontaktu s krajnjim potrošačem te na samom prodajnom mjestu gdje se najčešće i donose odluke o kupnji i konzumaciji proizvoda.

Osnovne usluge BTL agencija su “instore” promocije i degustacije, podjela besplatnih uzoraka određenog proizvoda (“sampling”), unapređenje prodaje (“merchandising”), “eventi”, nagradne igre, programi lojalnosti potrošača te dizajn i instalacija POS materijala.

U fokusu pojedinac

Za razliku od kampanja “Above the line” (ATL), koje su usmjerene na masovnu publiku oglašavanjem medijima (televizija, radio, tisak, web), BTL kampanje u fokusu imaju pojedinca ili grupu sa svojim specifičnim potrebama i preferencijama.

“Marketinške strategije BTL agencija su učinkovite i ekonomične za ciljanje pojedinca ili određene grupe. Rezultat je transparentan i mjerljiv te se izravno vidi koliki je ROI, tj. povrat na svaku uloženu kunu”, objašnjava Kristina Mišlov iz agencije Pet D.

btl-marketing-middleUslugama BTL agencija koriste se kompanije koje žele unaprijediti prodaju svojih proizvoda/usluga na tržištu.

Takve kompanije su iz različitih segmenata, a prevladavaju proizvođači i distributeri proizvoda široke potrošnje, telekomunikacijske i financijske kompanije, medijske kuće i sl.

Uspješnost BTL kampanja mjeri se prodajnim rezultatima za vrijeme kampanje i ostvarenim brojem kontakata jedan na jedan.

Svi vole ‘sampling’
Za potrošača i potencijalnoga kupca BTL aktivnosti pružaju jedinstvenu mogućnost da se proizvod vidi/dotakne/osjeti/iskuša prije kupnje.

“Među najtraženijim uslugama je ‘sampling’, dijeljenje besplatnog uzorka proizvoda, koji potrošaču omogućuje da se besplatno uvjeri u kvalitetu proizvoda. Svojim klijentima često predlažemo ‘sampling’ jer tvrdnje da je proizvod kvalitetan dobro je i materijalno potvrditi”, smatra Miroslav Antol iz agencije Promoteka.

Iako potrošači znaju da iza koncepta dijeljenja besplatnih stvari stoji klijentov komercijalni interes, to ih ne smeta, već takav oblik marketinga smatraju poželjnim i nenametljivim.

Inovativne promocije
Na hrvatskom tržištu ipak su i dalje najtraženije standardne “instore” promocije, koje uključuju različite aktivnosti vezane uz proizvode i usluge klijenata, a interakcijom u izravnom kontaktu s potencijalnim kupcem pomažu u donošenju odluke o kupnji. Klijenti očekuju da one budu inovativne i neobične te da svojim zanimljivim pristupom pobude interes za kupnju.

btl-marketing-bottomUz cijenu, kvalitetu i imidž kvalitetna prezentacija proizvoda predstavlja važan čimbenik koji uvjetuje kupnju, a upravo je to posao promotora i hostesa.

U posljednje vrijeme sve više klijenata kao uslugu traži najam prodajnog osoblja, koje u sklopu BTL agencija prolazi kontinuirane treninge.

Pri prezentaciji moraju dati naglasak na prednosti i svojstva proizvoda, ali bez podcjenjivanja konkurencije.

“Klijenti pokazuju i sve veći interes za SMS nagradne igre i ‘community’ programe koji se preko socijalnih mreža na webu stavljaju u marketinški kontekst. Na tom se području kontinuirano radi na inovacijama i uslugama”, ističe Kristijan Kolenko iz agencije Promoplus.

BTL za skromniji budžet
U kriznom razdoblju, kada se režu marketinški budžeti, mnogi su se okrenuli BTL pristupu koji je, tvrde stručnjaci, efektivniji, troškovno efikasniji te bolje gađa ciljanu publiku. Isto tako BTL marketing može biti odlična nadopuna ATL marketingu i oglašavanju u medijima.

“BTL marketing osigurava usmjerenu kampanju i izravan utjecaj na mišljenje i izbor potrošača. Utjecaj na odluku o kupnji na samome prodajnome mjestu ono je što izdvaja BTL od ostalih marketinških alata”, pojašnjava Tea Krpan iz agencije MPG.

Kako doznajemo od naših sugovornika, iako mali dio trgovaca misli da su BTL aktivnosti nepotrebne i smatraju ih “uznemiravanjem” i smetanjem kupaca, trgovački lanci većinom podržavaju BTL projekte, svjesni su njihove važnosti te ih potiču i zahtijevaju.Osim zarade koja se ostvaruje najmom prostora, zarađuju i na unapređenju prodaje što se postiže BTL-om.

POJMOVNIK BTL TERMINA

Zbog česte upotrebe termina na engleskom jeziku unutar BTL marketinga donosimo vam definicije osnovnih pojmova kako bismo vam olakšali razumijevanje, ali i potaknuli vas na korištenje BTL alata.

EVENT MANAGEMENT
– promocijsko događanje na javnoj, otvorenoj ili zatvorenoj površini, sadržajno oblikovano na način da privlači pozornost, potakne interes i želju te rezultira akcijom.

SAMPLING
– promocije s osmišljenom distribucijom besplatnih uzoraka proizvoda radi isprobavanja. Koristi se uglavnom kod robe široke potrošnje, potrošač ima mogućnost isprobavanja proizvoda, a adekvatno educirano osoblje prenosi željenu informaciju i odgovara na pitanja.

MERCHANDISING
– unapređenje prodaje; utjecaj na odluku o kupnji radi povećanja prodaje uz pomoć specifičnih i dobro smišljenih tehnika mudrog izlaganja proizvoda. Proizvod/usluga i informacija se objašnjava i prezentira kupcu na mjestu prodaje radi upoznavanja kupca s prednostima predmeta izlaganja, olakšanja donošenja odluke o kupnji, isticanja od konkurencije i postkupovnog zadovoljstva. Promicatelji prodaje brinu se o izlaganju proizvoda, ostvaruju i održavaju što bolje pozicije, održavaju police čistima, rotacijski obnavljaju zalihe na policama, odstranjuju oštećenu robu, provjeravaju stanje na skladištu.

IN STORE PROMOCIJE
– degustacija i prezentacija na mjestu prodaje; aktivnim pokazivanjem, prezentacijom i kušanjem potrošača se upoznaje s proizvodom/uslugom, pri čemu se olakšava donošenje odluke o kupnji.

DATA COLLECTION
– prikupljanje podataka (mjerenje distribucije, praćenje cijena, mjerenje aktivnosti konkurencije, ad hoc ankete i istraživanja).

FULFILLMENT
– skup aktivnosti manipulacije, pakiranja i prepakiravanja, evidencije, procjene, distribucije, redistribucije, skladištenja i čuvanja svake vrste materijala, opreme i robe namijenjene promociji.

PERSONAL LEASING
– selektiranje i educiranje vlastitih i/ili klijentovih djelatnika i prodajne sile, a za potrebe redovitih, povremenih i privremenih prodajno-promocijskih akcija, s trenutnim efektom prodaje.

DECOTOUR
– postavljanje i provjera oznaka vizualnog identiteta klijenta na svim prodajnim mjestima u Hrvatskoj.