Italija će ove godine zbog suše proizvesti 15 posto manje pšenice, što znači da će više ovisiti o uvozu, upozorila je udruga poljoprivrednika Coldiretti.

U Italiji će ove godine biti proizvedeno oko 6,5 milijuna tona durum i meke pšenice na zasijanoj površini od 1,71 milijun hektara, procjenjuju u udruzi.

Pad proizvodnje pšenice pojačava “ovisnost o drugim zemljama u situaciji u kojoj Italiji manjka puno sirovina. Proizvodi samo 36 posto meke pšenice koja se koristi za kruh, kolače i kekse i 62 posto durum pšenice koja se koristi za tjesteninu”, upozoravaju.

Očekivani slabiji urod pšenice u zapadnoj Europi, uključujući Italiju, pojačava pritisak na ionako prenapregnutu opskrbu zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je blokirala ukrajinski izvoz preko Crnog mora. Smanjen je i ruski izvoz zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele Moskvi.

I Rusija i Ukrajina veliki su proizvođači pšenice.

Cijene pšenice porasle su u ponedjeljak na čikaškoj i pariškoj burzi budući da su se trgovci pod utjecajem visokih temperatura u zapadnoj Europi i sumnji u dogovor o otvaranju koridora za izvoz kroz Crno more fokusirali na rizike po opskrbu, napominje Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!