ivan-crnjac-midiČlan uprave koncerna Agrokor Ivan Crnjac u utorak je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da Agrokor stoji iza ponude koju je dao za otkup 52 posto dionica Mercatora, a nije želio komentirati procjene da bi potpisivanje ugovora s vlasnicima moglo biti odgođeno.

Agrokor stoji iza ponude i nacrta ugovora koji je usklađen s vlasnicima dionica, izjavio je Crnjac u tematskoj emisiji vezanoj uz zaključne pregovore s Mercatorovim vlasnicima.

Nadzorni odbor Nove kreditne banke Maribor (NKBM) kao suvlasnice Mercatora u utorak je odobrio potpisivanje ugovora s Agrokorom, dok je nadzorni odbor Nove Ljubljanske banke (NLB), najveće banke u većinskom vlasništvu države, odgodio donošenje odluke, javljaju slovenski mediji.

Na odgodu potpisivanja ugovora, za kojega je Crnjac rekao da je već usklađen s vlasnicima većinskog paketa dionica, mogla bi međutim prema navodima slovenskih poznavatelja najviše utjecati iznenadna ponuda fonda Eatons Capital sa sjedištem u Las Vegasu koji je u utorak poslao pismo namjere za preuzimanje Pivovarne Laško (PL).

PL je vlasnica 23,34 posto dionica Mercatora, a prema tumačenjima pravnika sada ta ponuda sada znači obvezno sazivanje skupštine dioničara Pivovarne Laško i zastoj od najmanje 15 dana u procesu postupka prodaje.

Crnjac je izjavio da će Agrokor pratiti što će se događati idućih dana, ali da stoji iza ponude i ugovora za koji je ustvrdio da štiti interese prodavatelja i ostalih sudionika u postupku prodaje.

Crnjac je u emisiji Slovenske televizije posvećenoj prodaji Mercatora demantirao tvrdnju člana direkcije slovenske agencije za upravljanje državnim vlasništvom Marka Kranjca da su jamstva koje Agrokor daje u svojoj ponudi neobvezujuća i nedovoljna, te da nije sigurno da bi projekt preuzimanja Mercatora pomogla financirati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), nego da bi je financirao “hrvatski duhanski lobi”, čime bi Slovenija najveći slovenski trgovački lanac prepustila “hrvatskim tajkunima” nakon što su propali domaći, slovenski.

Slovenski analitičari navode kako je ponuda fonda iz Las Vegasa iza koje možda stoji netko iz Slovenije “manevar” kako bi se za odluku o Mercatoru i prodaji Agrokoru dobilo više vremena zbog kontroverzi koje to pitanje izaziva u slovenskoj javnosti, ali izražavaju i dvojbe o skorom potpisivanju ugovora s obzirom na reakcije iz politike i atmosferu koja je oko toga stvorena u javnosti.

Prodaji se naime protive sindikati zaposlenih u trgovini, slovensko ministarstvo financija i ministarstvo poljoprivrede, a rezervu prema aranžmanu banaka i PL-a s koncernom Agrokor u utorak je izrazio i vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković.

Janković koji je niz godina bio na čelu uprave Mercatora, rekao je u utorak novinarima, zamoljen da komentira prodajne postupke koje koordinira Nova Ljubljanska banka (NLB) da se oni vode na krivi način.

Janković je rekao da Mercator na određeni način smatra i “svojim čedom”, te da je u vrijeme kad je bio direktor promovirao povezivanje trgovačkih kompanija u jugoistočnoj Europi i širenje prodajnih kapaciteta za slovenske proizvođače.

Ističući da je to njegov osobni stav, Janković je rekao da bi bolja solucija od prodaje Mercatorovih dionica Agrokoru bilo njihovo međusobno povezivanje razmjenom dionica, pri čemu bi 10 do 15 posto dionica zajedničke tvrtke mogla preuzeti Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). (H)