Smatram da je svaka, pa i strana konkurencija, dobrodošla, jer narod kaže: Što te ne ubije – to te ojača! Pokraj njih smo bili prisiljeni učiti i primjenjivati nove trendove u trgovini te smo na taj način opstali i danas predstavljamo bitan faktor na hrvatskom tržištu maloprodaje, ističe Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora tvrtke KTC

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Poznati smo kao jedan od najboljih platiša na našem tržištu. Ali odnosi s dobavljačima nisu samo podmirenje obaveza. Odnosi s dobavljačima podrazumijevaju još puno toga i upravo na to smo izuzetno ponosni jer se danas u svijetu dobavljača prezime Katavić i brend KTC izgovara s poštovanjem. To je ono što nas čini izuzetno ponosnima, naglašava Katavić.

Bez ikakve dvojbe, KTC je jedno od najuspješnijih obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj. Možete li nam u kratkim crtama predstaviti najvažnije momente u povijesti poduzeća?
KTC je na hrvatskom tržištu prošle godine obilježio punih 25 godina poslovanja. Prvi važan moment u povijesti poduzeća dogodio se na samom početku poslovanja – kad je donesena odluka da ćemo se razvijati kroz maloprodajnu mrežu većih formata. Na taj smo se način tržištu predstavili kao trgovac koji prodaje robu po niskim cijenama i sa širokim asortimanom.

Sve ostalo je bila nadogradnja. Ne možemo ne spomenuti ni strateške odluke o otvaranju lanca restorana i benzinskih postaja, koje su odlična dopuna ponude maloprodajnih objekata. Naravno, i odluka da se poslovanje usmjeri u pravcu poljoprivrede također je bila vrlo važna, tako da smo već u samim počecima poslovanja započeli s kooperativnom proizvodnjom i otkupom poljoprivrednih proizvoda a vrlo brzo i s otvaranjem lanca poljoljekarni.

Kojim se sve djelatnostima bavite te koliki udio u godišnjim prihodima tvrtke zauzima maloprodajna djelatnost?
Kao što sam naveo glavna djelatnost tvrtke je trgovina prehrambenom robom, pićima i robom široke potrošnje. Osim toga, bavimo se i maloprodajom naftnih derivata. U sastavu tvrtke posluju još i poljoljekarne te ugostiteljski i turistički poslovni subjekti (restorani, hoteli i dr.). Trgovina danas zauzima udio od 73 posto u ukupnim godišnjim prihodima tvrtke.

Na čelu KTC-a početkom ove godine naslijedili ste svoga oca, osnivača tvrtke Ivana Katavića. Kako dugo ste se pripremali na taj veliki korak i kakva je vaša vizija u daljnjem razvoju obiteljske tvrtke?
U tvrtki sam prisutan od prvoga dana i sve ovo vrijeme bio sam pripreman za preuzimanje rukovodećeg mjesta. Što se vizije tiče, smatram da je tvrtka zauzela dobar kurs i da ne bi smjelo biti bitnih promjena jer ne treba dirati ono što je dobro.

Podvučemo li crtu pod 2017. godinu, kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatom? Koliko je iznosio ukupni promet te koje su investicije obilježile prošlu godinu?
Iznimno smo zadovoljni rezultatom poslovanja u 2017. godini. Ukupan promet bilježi rast od 9 posto na ukupno ostvarenih 1,69 milijardi kuna. Investicije koje su obilježile prošlu godinu bile su otvorenje trgovačkih centara u Jalžabetu i Murskom Središću te preuređenje supermarketa u Zaboku, Čakovcu i Križevcima. Posebno naglašavamo preuređenja jer smo stare supermarkete “odjenuli” u novo ruho i dali im dodatni zamah u proboju na tržište.

Prije 15-ak godina mnogi su ekonomski analitičari tvrdili da će strani trgovački lanci koji su tada počeli masovno dolaziti na hrvatsko tržište doslovno pomesti domaću konkurenciju, no danas vidimo da tome nije tako. Domaći trgovci, poput KTC-a i brojnih drugih regionalnih lanaca, ostvaruju izvanredne rezultate. Kako vi gledate na stranu konkurenciju i općenito na aktualne trendove na hrvatskom maloprodajnom tržištu?
Smatram da je svaka, pa i strana konkurencija, dobrodošla, jer narod kaže: Što te ne ubije – to te ojača! Pokraj njih smo bili prisiljeni učiti i primjenjivati nove trendove u trgovini te smo na taj način opstali i danas predstavljamo bitan faktor na hrvatskom tržištu maloprodaje.

Kada smo kod trendova, nezaobilazno je pitanje i kriza Agrokora. Kako iz svoje perspektive vidite proces koji vodi Izvanredna uprava odnosno očekujete li da će se nagodba s vjerovnicima uspješno postići?
Kriza u Agrokoru uzrokovana je nizom faktora unutar, ali i izvan samog koncerna. U ovih se godinu dana pokazalo da Izvanredna uprava ima izuzetno težak zadatak – a to je očuvanje radnih mjesta, zaštita interesa dobavljača ali i zaštita interesa banaka koje su svoja sredstva uložile u razvoj Agrokora.

Teško je reći što je za očekivati, ali se iskreno nadam da će se nagodba sa svim vjerovnicima – bitno je naglasiti: sa svim vjerovnicima! – uspješno postići. To je od iznimne važnosti za budućnost Agrokora ali i hrvatskog gospodarstva u cjelini.

Agrokorove kompanije su i veliki dobavljači svih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj. Kako teče vaša suradnja s ovim kompanijama?
KTC je kroz povijest bio veliki kupac proizvoda Agrokorovih kompanija. Često je isticano da je KTC uz Konzum drugi najveći kupac Agrokora. I danas surađujemo s Agrokorovim kompanijama a imajući u vidu novonastalu situaciju moramo reći da radimo dobro, jer s obzirom na sve što se događa, nismo ostajali bez robe te smo imali vrlo korektan tretman od strane svih kompanija u sustavu Agrokora.

Uvijek ste isticali da KTC ima uredne odnose s dobavljačima i da sve svoje obveze podmirujete na vrijeme. Možete li prokomentirati taj aspekt svoga poslovanja?
Nedavno smo analizirali plaćanja u 2017. godini i utvrdili kako je KTC svoje obaveze u prosjeku plaćao u 39 dana. Naravno, negdje su rokovi plaćanja kraći a negdje duži. Poznati smo kao jedan od najboljih platiša na našem tržištu.

Ali odnosi s dobavljačima nisu samo podmirenje obaveza. Odnosi s dobavljačima podrazumijevaju još puno toga i upravo na to smo izuzetno ponosni jer se danas u svijetu dobavljača prezime Katavić i brend KTC izgovara s poštovanjem. To je ono što nas čini izuzetno ponosnima.

Jedan od velikih izazova u Hrvatskoj u ovom trenutku predstavlja pronalazak adekvatne radne snage u mnogim sektorima, a maloprodaja nije nikakav izuzetak. Koliko djelatnika imate u ovom trenutku te na koji način uspijevate privući i zadržati kvalitetan kadar?
U ovom trenutku KTC zapošljava oko 1.300 djelatnika, a način na koji pokušavamo i uspijevamo zadržati kadar je pošten i iskren odnos prema svim tim djelatnicima. Plaća nikad nije kasnila niti jedan dan – svake godine se isplaćuje božićnica, a od prije godinu dana donijeli smo odluku da ne radimo na vjerske blagdane. Time želimo učiniti život ugodnijim za naše zaposlenike. Naravno da se ne možemo natjecati s plaćama u Njemačkoj, ali postoje i stvari koje se ne mogu platiti novcem.

Spomenuli ste da vaši djelatnici unatrag godinu dana ne rade na vjerske praznike. Sindikat trgovine Hrvatske nedavno je pokrenuo inicijativu prema Vladi kako bi se reguliralo radno vrijeme trgovina te zabranio rad nedjeljom. Kako vi gledate na ovu inicijativu?
Bezrezervno podržavamo tu inicijativu i smatramo da bi se rad nedjeljom trebao u potpunosti zabraniti. Ako se već barata činjenicom da u Hrvatskoj nedostaje radne snage onda se nikako ne može smatrati da će zabrana rada nedjeljom dovesti do gubitka radnih mjesta. S druge strane, ti ljudi itekako zaslužuju nedjelju provoditi u krugu svojih obitelji.

Od djelatnika možemo prijeći i do vašeg menadžmenta. Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA lani je proglasilo Daliborku Kranjčić, članicu Upravnog odbora i glavnu izvršnu direktoricu tvrtke KTC, menadžerom godine za 2017. godinu u kategoriji velikih poduzeća. Što ova nagrada znači za vas osobno kao čelnika poduzeća, ali i za vaš menadžment i tvrtku u cjelini?
Ova je nagrada veliko priznanje kako za mene osobno, tako i za tvrtku KTC. Važno je naglasiti kako je kolegica Kranjčić u tvrtki KTC pronašla svoje prvo zaposlenje i kroz sve ove godine dala nemjerljivi doprinos razvoju našeg poslovanja. Kad je dobila ovu vrijednu nagradu bili smo svjesni da je, osim njenih osobnih i menadžerskih kvaliteta jer je riječ o sjajnoj osobi s izvrsnim radnim navikama, upravo njeno radno okruženje zasigurno dalo svoj doprinos da dobije ovo veliko priznanje.

U sklopu poslovanja imate organiziranu i plasteničku proizvodnju povrća. Možete li reći nešto više o tome, koliko ste vlastitog povrća proizveli lani i što time donosite svojim kupcima?
Već od samih početaka poslovanja KTC organizira kooperativnu suradnju s poljoprivrednim proizvođačima i otkup poljoprivrednih proizvoda. No, i u otkupu postoji razdoblje kad nema proizvodnje pa smo odlučili organizirati vlastitu plasteničku proizvodnju povrća. Trenutno su plastenici na dvije lokacije.

U križevačkim plastenicima proizvodi se salata, krastavci i paprika, dok se uz trgovački centar Virovitica nalazi plastenik za uzgoj rajčice u  zaštićenom prostoru. Ukupne količine plasiraju se u voćarnicama KTC supermarketa. Uz to, krajem prošle godine izrađena je projektna dokumentacija za nove hidroponske plasteničke kapacitete u Sokolovcu kod Križevaca.

Svaki dio poslovanja je važan i može imati strateške odrednice, ali odnos s potrošačima uvijek je ishodišna točka svih strategija. Kako biste unaprijedili odnos sa svojim potrošačima veliku pažnju poklanjate i programu vjernosti. Recite nam nešto više o ovim aktivnostima?
Druga komponenta koja nas svakodnevno tjera da budemo bolji i jači, uz našu konkurenciju, su i naši potrošači. Puno držimo do odnosa s njima te nam je izuzetno važno njihovo mišljenje i zadovoljstvo što kupuju u KTC-u. Iz svega ovoga nastao je i naš program vjernosti. S programom KTC Klub vjernosti započeli smo prije sedam godina te danas imamo 180.000 članova, što dovoljno govori o kvaliteti samoga programa koji ima za cilj ne samo stimulirati naše potrošače da kupuju u KTC-u, već ih i nagraditi za njihovu vjernost kroz sve ove godine.

Koje investicije planirate za 2018. te kakav rast poslovanja očekujete do kraja godine?
U 2018. godini u fazi su završetka investicije na dvije benzinske postaje na križevačkoj obilaznici. Osim toga, do kraja je godine u planu i investicija u poslovni kompleks u Karlovcu koji će činiti prodajni centar, restoran za 400 osoba, benzinska postaja i poljoljekarna.

Krajem travnja otvorili smo supermarket u Koprivnici kao novu prodajnu jedinicu, a početkom smo godine investirali u obnovu naših centara u Koprivnici i Ivancu. Naravno da ove aktivnosti moraju dovesti do rasta poslovanja a koliki će to pomak biti teško je unaprijed predvidjeti. Dakako, mi se nadamo da će rast biti značajan.

Kada je riječ o investicijama važno je istaknuti i način kako su one financirane odnosno koji se izvori financiranja koriste. Kako je ovaj poslovni aspekt organiziran u vašem sustavu?
Kao i u svim modernim tržištima razvoj i investicije nezamislivi su bez sudjelovanja banaka. I ovim putem se moramo zahvaliti našim bankama na odličnom praćenju, ali isto tako se želimo i pohvaliti da nikada u povijesti tvrtke nismo zakasnili ili na bilo koji način doveli u pitanje podmirenje obveza prema bankama. Na taj smo segmenat našeg poslovanja izuzetno ponosni i ta nam činjenica bitno olakšava provođenje investicija.

Na kraju razgovora želio bih vam čestitati na ulasku u finale kategorije Trgovac godine već drugu godinu za redom u sklopu naše nagrade Zlatna košarica. Možete li podijeliti s nama vaše dojmove sa same svečanosti, kako ste zadovoljni s ulaskom u izbor gdje su vam jaku konkurenciju činili veliki međunarodni maloprodajni sustavi Spar i dm-drogerie markt?
Prvo bih se zahvalio poslovnom magazinu Ja TRGOVAC, svim ljudima koji su pokrenuli sjajnu aktivnost kao što je Zlatna košarica, te svim članovima žirija koji su razmatrajući našu kandidaturu došli do zaključka da zaslužujemo ući u finalni dio izbora.

Sjajno je bila organizirana sama svečanost – s puno dostojanstva i na taj način je i protekao čitav postupak proglašenja. Saznajući u finalu tko su nam bili konkurenti, ne mogu ne sakriti ponos i emocije koje smo podijelili s čitavom dvoranom. Možda nismo bili pobjednici, ali kad smo napuštali kristalnu dvoranu hotela Westin osjećali smo se kao pobjednici. I još jednom hvala svima na tom osjećaju.