Starija izvršna potpredsjednica Agrokora i predsjednica Udruženja trgovine pri HGK Ljerka Puljić na skupu MAGROS, koji je u organizaciji časopisa Suvremena trgovina održan 10. listopada 2013. u Zagrebu, održala je prezentaciju na temu “Položaj hrvatske trgovine i proizvodnje nakon ulaska u EU i usporedba sa stanjem u Europi”.

Među ostalim, Puljić je naglasila kako su nakon ukidanja granica strani trgovački lanci koji kupuju globalno počeli agresivnije uvoziti svoje robne marke u Hrvatsku te pojačali kampanje svojih brendova.

Za razliku od europskih zemalja koje su putem svojih trgovačkih lanaca radile kampanje za svoje proizvode prilikom ulaska Hrvatske u EU, Hrvatska nije iskoristila priliku i pozdravila Europu, naglasila je Puljić.

“Začudili bi se koliko je stranih proizvođača posjetilo Agrokor radi plasmana svojih proizvoda na police Konzuma. Oni legitimno očekuju da se njihovi proizvodi za koje hrvatski potrošači nikad nisu čuli uvrste u asortiman. Bez obzira koliko nam izvoz bio bitan, ako ne zaštitimo udjel na domaćem tržištu, nećemo ostvariti razvoj”, izjavila je Puljić, osvrćući se na nužnost većeg povezivanja proizvođača i trgovaca koji dijele istu sudbinu.

Ključni element razvoja i konkurentnosti su, po njezinom mišljenju, diferencijacija proizvoda, inovativni proizvodi i ulaganje u tehnologiju.