Otporni na 2020.

Tako sam naslovio razgovor s našim dugogodišnjim stručnim kolumnistom i svakako jednim od najboljih poznavatelja kretanja na FMCG tržištu, kolegom Ivanom Junakovićem iz Nielsena. U sklopu intervjua za ovaj veliki blagdanski dvobroj Ivan ističe kako je naš sektor pokazao veliku otpornost na koronakrizu i da uistinu svi možemo biti zahvalni što radimo u tako rezistentnom sektoru.

U svojim prognozama za 2021. jako je realističan i kaže: “Prvi će kvartal iduće godine vjerojatno donijeti pad, dijelom jer je lani ožujak obilježilo gomilanje zaliha u prvom valu epidemije, a dijelom zbog očekivanja produljenja trenutnih epidemioloških mjera. Ispune li do sada registrirana cjepiva najavljena očekivanja i krene se s masovnijom zaštitom stanovništva, moguće je da ćemo imati pristojnu ljetnu sezonu koja će u tom slučaju biti bolja od ovogodišnje. Najveći je upitnik nad sljedećom jeseni – hoćemo li već biti dostatno procijepljeni (i sigurni), ili ćemo se boriti s novim naletima epidemije. Ne mogu ne biti umjereni optimist i ipak očekivati određeni rast sljedeće godine.”

Nema nam druge nego ostati optimisti i vjerovati u bolje sutra. A da to sutra bude uistinu bolje trebat će se intenzivno raditi na strategijama društveno odgovornog i održivog poslovanja jer koronakriza će proći, a kriza koja neće proći je kriza globalne održivosti i klimatskih promjena, upozoravaju stručnjaci u velikom prilogu koji smo posvetili društveno odgovornom poslovanju. Zato je važno raditi na ostvarenju ciljeva iz Europskog zelenog plana koji zahtijeva ne samo promjenu načina poslovanja, već i navika potrošača. Društvena odgovornost počiva na individualnoj odgovornosti, a ova pandemija je upravo to pokazala na najjasniji mogući način, ne štedeći nikoga.

Zato, ostanimo odgovorni prema sebi i drugima.
Želim vam sretne i zdrave nastupajuće božićne blagdane i uspješnu 2021. godinu!

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!