Juhe – Blagi rast promotivne prodaje kategorije

U okviru ove kategorije 37,1% vrijednosne prodaje proizišlo je iz prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini rast udjela promotivne prodaje od 3,5%.

Kategorija juha zabilježila je rast vrijednosne prodaje u 2022. godini od 13,9% uz pad količinske prodaje od 0,6%. U okviru ove kategorije 37,1% vrijednosne prodaje proizišlo je iz prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini rast udjela promotivne prodaje od 3,5%.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije su dominantne i čine 97,2% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju preostalih 2,8% udjela. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 23,8%, dok je prodaja promotivnih pakiranja istodobno ostvarila rast od čak 212%.

Prethodni članakAcredia predstavila novi oblik osiguranja za mala i srednja poduzeća
Sljedeći članakDavid Pejić – Biovega