Kiosci – Trendovi: Lokacija, lokacija, lokacija

Svoju prepoznatljivost i prihvaćenost kod kupaca, osim širokoj i prilagođenoj asortimanskoj ponudi, kiosci zahvaljuju i svojoj lokaciji odnosno lakoj dostupnosti. Tvrtke prisutne na domaćem tržištu stoga veliku pažnju posvećuju optimiziranju mreže na najfrekventnijim lokacijama.

 Format kioska, kao važan dio maloprodajnog univerzuma, zahvaljujući njihovom neprestanom mijenjanju i razvoju te proširenju ponude zasigurno je jedan od njegovih najuzbudljivijih dijelova. Tradicionalni asortiman novina i duhanskih proizvoda odavno je nadopunjen robom široke potrošnje, ali i mnogobrojnim uslugama čiji se spektar neprestano širi. Svoju prepoznatljivost i prihvaćenost kod kupaca, osim širokoj i prilagođenoj asortimanskoj ponudi, kiosci svakako zahvaljuju i svojoj lokaciji odnosno dostupnosti.

Osim po stalnim nadopunjavanjima i izmjenama u ponudi, ovaj maloprodajni kanal karakterističan je i po smanjenju ukupnog broja prodajnih mjesta. Prema zadnjem cenzusu agencije NIQ za 2023. godinu, u Hrvatskoj u kanalu kioska imamo ukupno 1.636 prodajnih objekata, što je za 2% manje nego godinu prije te za 8% manje nego 2021. Kod drugih maloprodajnih formata situacija je nešto drugačija pa tako hipermarketi odnosno supermarketi u odnosu na 2021. bilježe rast sa 766 na 814 odnosno za 6,3%, pri čemu je broj formata većih od 2.500 četvornih metara u dvije godine porastao 3%, a formata veličine od 301 do 2.500 četvornih metara za 6,7%. Pad u broju prodavaonica na domaćem tržištu, osim kioska, u posljednje dvije godine bilježe i srednje veliki dućani (41 do 100 četvornih metara) i to za 5,7%, te mali formati do 40 kvadrata za 9,2%. Ukupan je broj prodavaonica svih formata, uključujući i kioske te benzinske postaje u 2023. u odnosu na 2021. pao za 3,8% pa ih sada ima 8.502.

“Smanjenje ukupnog broja kioska rezultat je potrebe za povećanim ulaganjima u ponudu na frekventnijim lokacijama, nedostatka radne snage, povećanja ukupnog troška poslovanja dodatno potaknutog inflacijom, ali i navika kupnje koje se mijenjaju, posebno nakon pandemije”, objašnjava Jurica Jurič, Head of retail kompanije BAT Adria, čiji maloprodajni segment čine tvrtke iNovine d.d. Hrvatska i iNovine BH d.o.o., a koje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posluju na više od 750 prodajnih mjesta.

Kiosci su i nakon pandemije ostali preferirani kanal kupcima za određene kategorije proizvoda jer su na dohvat ruke

Jurič pritom podsjeća kako su iNovine u Bosni i Hercegovini najveći lanac kioska s dva brenda prodajnih mjesta: iNovine i Lafka, a jedinstveni su po tome što jedini pokrivaju teritorij oba BiH entiteta. iNovine Hrvatska su drugi po veličini nacionalno prisutan lanac kioska u Hrvatskoj i posluju kroz format standardnih kioska, walk in shopova te pop-up kioska. U prošloj su godini otvorili šest novih prodajnih mjesta, u Splitu, Zadru i Zagrebu, a u ovoj godini u planu je daljnje širenje i unapređenje mreže s naglaskom na jačanje tržišne pozicije na Jadranu odnosno u regiji Jug.

RADNA SNAGA
Osnovni asortiman tvrtke ujednačen je u svim formatima uz određene ekstenzije ponude i usluga ovisno o mikrolokaciji i formatu. “iNovine su specifične po tome što u odabranim walk in shopovima te na pop-up kioscima kupcima nudimo poseban doživljaj kupnje novih duhanskih i nikotinskih kategorija. Na posebno uređenim zonama odrasli pušači koji to žele mogu dobiti dodatnu uslugu edukacije vezanu za nove kategorije duhanskih proizvoda”, navodi Jurič ističući kako su kiosci i dalje, unatoč svim promjenama, jedan od ključnih kanala prodaje duhanskih i nikotinskih proizvoda koji u iNovinama čine više od polovine ukupnog prihoda. Uz njih, značajno mjesto u ukupnom prometu zauzima i FMCG kategorija, posebice bezalkoholna pića, uz ostale prehrambene kategorije, te e-voucheri, a zajedno s duhanskim proizvodima donose najveći dio prihoda.

“Kiosci su najviše prepoznatljivi po dostupnosti i zato je lokacija ključ njihova uspjeha. Ono što ih čini različitima od klasične maloprodaje je brzina i razina usluge, detaljno razvijene destinacijske kategorije te široka paleta usluga koje kupcima olakšavaju ubrzanu svakodnevicu. Zato je fokus optimiziranje mreže na najfrekventnijim lokacijama, kako bi kiosci uvijek bili dostupni korisnicima tijekom obavljanja svakodnevnih obaveza”, objašnjava Jurič dodajući kako iNovine kupcima nude široku paletu usluga. To su igre na sreću Hrvatske lutrije, Franck kava za van, usluge preuzimanja i slanja paketa, razni e-bonovi za plaćanje na internetu, klađenje, nadopunu karata za javni prijevoz ili ENC-a), gaming, Aircash uplate i isplate, plaćanje parkinga, računa kao i brojne druge usluge. Uz to, prvi su lanac kioska kod nas koji je uveo mogućnost plaćanja u kriptovalutama na fizičkim prodajnim mjestima.

Potencijal kioska leži u ranom prepoznavanju i implementaciji trendova te izlasku ususret potrebama potrošača

Tvrtka iNovine Hrvatska tijekom cijele godine zapošljava u prosjeku oko 500 djelatnika. Tijekom turističke sezone ta se brojka povećava s obzirom na otvaranje sezonskih prodajnih mjesta, a kao i čitavo gospodarstvo, i oni se suočavaju s nedostatkom odgovarajuće radne snage. “U našem je slučaju nekoliko dominantnih ograničavajućih faktora. Kao prvo, to je relativno niska profitabilnost kiosk biznisa koja za posljedicu ima ograničene mogućnosti u segmentu rasta plaća, a kao drugo vrlo ograničena mogućnost zapošljavanja inozemnih radnika zbog potrebnih vještina i nužnog poznavanja jezika za rad na kiosku”, ističe Jurič dodajući kako unatoč povremenim izazovima u tom segmentu ipak uspijevaju ostvariti zadane ciljeve.

Trenutačno su u iNovinama koncentrirani i na nadolazeću turističku sezonu za koju su pripreme u punom jeku, a na svim prodajnim mjestima na kojima se opseg posla povećava tijekom ljetnih mjeseci maksimalno nastoje prilagoditi ponudu roba i usluga te radno vrijeme potrebama kupaca.

BRZA KUPNJA
Svakodnevicu kupaca neprestanim prilagođavanjem ponude nastoje olakšati i u lancu kioska Tisak koji je sa svojih 758 prodajnih mjesta vodeći igrač na domaćem tržištu. U ljetnim mjesecima ovaj operater otvara dodatnih 50 sezonskih prodajnih mjesta s prilagođenom ponudom obogaćenom primjerice programom za plažu, kremama za sunčanje, suvenirima i sličnim. Uz tradicionalan format kioska poslovanje su organizirali i kroz walk in lokale koji imaju nešto širi asortiman od samih kioska, dok su njihovi veći formati Tisakmedia u kojima prevladava asortiman knjiga, igračaka, poklon programa, školskog pribora te tehnike i gaminga. Tisak plus format pak je hibrid walk in lokala i Tisakmedie.

Iz ovog lanca podsjećaju kako na svojim prodajnim mjestima nude asortiman za pušenje, novine, pića, prehranu, sladolede, igračke, tehniku, vozne i parkirne karte, bonove teleoperatera, biljege i poštanske marke, coffee to go, uslugu Tisak paket, plaćanja računa, elektroničke bonove, razvijanje fotografija, dostave Overseas paketa kao i mnoge druge. Dodaju ujedno kako kiosci, osim svojom širokom asortimanskom ponudom, svoju prepoznatljivost na tržištu grade kroz dostupnost konstantnim povećavanjem broja lokacija, prilagođavanjem asortimana potrebama kupaca te uvođenjem raznih usluga kojima se olakšava svakodnevica kupaca. Konkretno, Tisak je u ponudu u protekle dvije godine u ponudu uveo elektroničke cigarete, proizvode vezane za grijani duhan, razne kolekcionarske projekte te Overseas dostavu paketa.

“Za poslovanje tvrtke s aspekta prihoda ključna kategorija su duhanski proizvodi, ali s aspekta kanala prodaje svakako su bitne i impulsne kategorije kao što su manja pakiranja pića, žvakaće gume te impulsna prehrana, kao i kategorije specifične za kiosk kanal odnosno sličice, kolekcionarski projekti te manje igračke”, navode u ovoj tvrtki dodajući kako sve veću važnost imaju i razne usluge kao što su Tisak paket, Overseas dostava paketa, plaćanje računa, prijevozne karte i mnoge druge.

U Tisku smatraju kako su, s obzirom na to da se nalaze na otvorenim površinama, kiosci prepoznati kao mjesta sigurne i brze kupnje te podsjećaju kako je to posebno vrijedilo za vrijeme pandemije. Međutim, kiosci su i danas preferirani kanal kupcima za određene kategorije proizvoda jer su na dohvat ruke, a posebno to vrijedi za već spomenutu impulsnu kupnju posebnih skupina proizvoda.

Sugovornici smatraju kako će budućnost kioska ovisiti o raspoloživim zaposlenicima i kretanju marži

Ovaj lanac tijekom prošle godine otvorio je 25 novih prodajnih mjesta i preuredio postojećih 75, a za ovu godinu planirano je otvaranje 20 novih prodajnih mjesta. “Tisak, kao i većina maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, nije izuzet od suočavanja s izazovima pronalaska radne snage. Iako će potražnja za kvalitetnim prodavačima uvijek postojati bez obzira na ekonomske potrebe, trenutno je u Tisku potražnja prilično izražena u segmentu maloprodaje, a najviše u Zagrebu i okolici. Stoga je primarni zadatak našeg odjela ljudskih potencijala i cijelog managementa rad na razvoju employer branding strategije u funkciji privlačenja i zadržavanja zaposlenika koji angažirano doprinose ostvarivanju organizacijske svrhe i vizije”, uvjereni su u Tisku.

STANDARDNA PONUDA
Treći igrač na domaćem tržištu, tvrtka NLK trgovina i distribucija, iako ima lokacije i na obali, nije sezonski ovisna niti orijentirana pa se ne priprema posebno za predstojeću sezonu. Ljeti se ipak pobrinu da za postojeće lokacije nabave dovoljnu količinu robe i dodaju nešto prigodno u asortiman što inače nije u standardnoj ponudi, a vezano je za ljeto.

“Nacionalni lanac kioska NLK Trgovina i Distribucija trenutačno radi na 35 lokacija. Dio njih su samostojeći objekti odnosno kiosci, dok su dio ulazne lokacije smještene u trgovačkim centrima širom Hrvatske. Uz to, imamo i nekoliko cigar shopova pod brendom Churchill Cigar Shop gdje se uz standardnu ponudu nalaze i posebni prostori, ‘walk-in humidori’ za čuvanje vlažnosti specijalnih cigara i srodnih proizvoda”, navodi Željko Petrić, direktor tvrtke, dodajući kako su neke od bitnijih lokacija u zagrebačkoj Gajevoj ulici te trgovačkim centrima Avenue Mall i Westgate. U Kaufland prodajnim centrima smješteno je 10 njihovih lokacija. Na svima imaju standardnu kiosk ponudu, a uz nju i robu široke potrošnje, ali i lutrijske usluge, preuzimanje paketa ili prodaju raznih vrsta bonova.

Petrić se slaže kako su trenutačni tržišni uvjeti za kioske itekako zahtjevni i izazovni, a ponajprije je tome razlog nedostatak odgovarajuće radne snage. “Ne manje važne su i niske marže s kojima kiosci posluju u uvjetima sve viših troškova rada”, ističe Petrić pojašnjavajući kako su kiosci mjesta brze kupnje, dominantno duhanskih i drugih trošarinskih proizvoda koji nose i do 75% prometa, a opterećeni su trošarinama koje znače vrlo niske marže. “To kioske dovodi do granice održivosti poslovanja jer je nemoguće podržavati toliku količinu posla za tako male marže. Smatram kako će, ako se nastavi smanjivanje ionako niskih marži te pritisak na povećanje osnovnih plaća, broj kioska i dalje padati”, upozorava Petrić.

Lanac kojem je na čelu u posljednje vrijeme nije povećavao broj prodajnih mjesta ponajprije jer im nedostaje radnika, a i potencijalni rast u ovoj godini bit će uvelike ovisan o pronalasku zaposlenika kojih je u NLK Trgovini i Distribuciji trenutačno 90. “Kanal kioska u Hrvatskoj prepoznat je kao mjesto ugodne i brze kupnje s cijenama prilagođenima situaciji na tržištu, ponudom koja je proširena na većinu potrepština koja kućanstvu trebaju i smatram kako se tu više ne mogu dogoditi velike ‘revolucije’ u poslovanju”, napominje Petrić uz zaključak kako će budućnost kioska ovisiti o raspoloživim zaposlenicima i kretanju marži.

Bez obzira na sve izazove s kojima se suočavaju u poslovanju, kiosci će uvijek ostati mjesta na usluzi vjernim kupcima koji traže brzu i pouzdanu raznoliku uslugu. Njihov potencijal, smatraju ljudi iz struke, leži u ranom prepoznavanju i implementaciji trendova te izlasku ususret potrebama potrošača, posebice mlađih generacija, a ključ uspjeha i u godinama koje dolaze može biti u daljnjem razvoju tzv. “convenient” modela.

Prethodni članakTjestenina – Otvorenost za nova gastronomska rješenja
Sljedeći članakEnergiju možete pronaći u malim pakiranjima