32.3 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 21:01
KategorijeTrendovi i brendoviTjestenina – Otvorenost za nova gastronomska rješenja

Tjestenina – Otvorenost za nova gastronomska rješenja

Veliki korisnici tjestenine vole kušati nove prehrambene proizvode koji se pojave u trgovinama, proizvode s oznakom “bio”, “light” sa smanjenim udjelom masnoće i sl. te često koriste polugotova jela ili proizvode koji ubrzavaju pripremu obroka.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju tjestenine i brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2022. godine na području Hrvatske.

BRANDpuls je Ipsosov alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.
Izvor: Ipsos

Tjestenina je kategorija namirnica kojoj se postotak konzumacije nije značajno mijenjao u posljednjih pet godina te je i dalje na visokom nivou s obzirom na to da 96% populacije Hrvata barem ponekad konzumira tjesteninu. Samo trećini je izrazito bitno koju marku tjestenine kupuje, a više od 90% voli različite oblike tjestenine – nema preferirani oblik.

Da je tjestenina popularna namirnica u jelima Hrvata nije tajna, što pokazuje i podatak da u dobi od 16 do 64 godine ukupno 96% potrošača u populaciji Hrvatske konzumira tjesteninu.

Prema učestalosti konzumacije tjestenine, ukupno 37% populacije su veliki korisnici kategorije (heavy usage), odnosno oni koji konzumiraju navedenu kategoriju dva do tri puta tjedno i više. Nešto manje (36%) u populaciji pronalazimo srednjih korisnika (medium usage) to jest oni koji konzumiraju tjesteninu barem jednom tjedno, dok je malih korisnika (light usage) ukupno 23%.

Iako je visoki postotak konzumacije kategorije, samo trećini je izrazito bitno koju marku tjestenine kupuju, a manje od 10% konzumira isključivo jedan oblik tjestenine.

VELIKI KORISNICI
Prosječan veliki korisnik kategorije tjestenine je osoba (podjednako muškarci i žene) srednje životne dobi koja je oženjena, roditelj te živi sa suprugom i vlastitom djecom. Najviše velikih korisnika živi u Zagrebu i okolici. Specifičnosti koje ih izdvajaju iz populacije je da vole kušati nove prehrambene proizvode koji se pojave u trgovinama, proizvode s oznakom “bio”, “light” sa smanjenim udjelom masnoće i sl. te često koriste polugotova jela ili proizvode koji ubrzavaju pripremu obroka.

Ukupno 67% njih svaki dan doručkuje i to najčešće sendvič i kavu; 40% svaki ili gotovo svaki dan kuha, a zanimljivo je da trećinu velikih korisnika tjestenine čine osobe koje često konzumiraju zamjene za meso na biljnoj bazi (vege pljeskavice, tofu, sejtan, vege kobasice i sl.). Također im i pekara nije strana – 25% najmanje dva do tri puta tjedno tamo kupi obrok (doručak, ručak, međuobrok ili večeru).

Kad je riječ o BRANDPuls specijalnoj segmentaciji, veliki korisnici kategorije tjestenine po svom životnom stilu najviše pripadaju grupama umjerenih obiteljskih ljudi (čak četvrtina svih velikih korisnika kategorije) i osviještenih individualaca.

Nešto više od četiri petine velikih korisnika tjestenina često koristi različite oblike tjestenine, dok 7% ima jedan (preferirani) oblik koji jede. Da tjesteninu jedu zbog brzine i jednostavnosti pripreme slaže se 74% istih. Polovina velikih korisnika ističe da je trgovačka marka jednako kvalitetna kao i proizvođačke marke tjestenina, a isto toliko ističe bitnost prirodnih sastojaka tjestenine, da je bez umjetnih aditiva i dodataka.

KLJUČNI BRENDOVI
Unutar BRANDpuls istraživanja, osim općenitog praćenja kategorije, prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu specifičnih kategorija poput kategorije tjestenina. Najvažniji indikator koji se prati je svakako razina korištenja (usage) – marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Prema našem modelu, korisnik brenda je onaj koji je konzumirao isti u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije vodeći brend po svim sastavnicama je Barilla – dvije trećine velikih korisnika kategorije koristilo je ovaj brend u posljednjih mjesec dana, što je dva puta veći postotak korisnika nego sljedeća dva brenda. Također, 16% svih velikih korisnika kategorije tjestenine su lojalni isključivo brendu Barilla. U odnosu na isti val prošle godine brand Pasta Zara povećala je “usage” te je time postala drugi najzastupljeniji korišteni brend u posljednjih mjesec dana i time je pomaknula brend Marodi na treće mjesto.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...