KategorijeTrendovi i brendoviTjestenina – Otvorenost za nova gastronomska rješenja

Tjestenina – Otvorenost za nova gastronomska rješenja

Veliki korisnici tjestenine vole kušati nove prehrambene proizvode koji se pojave u trgovinama, proizvode s oznakom “bio”, “light” sa smanjenim udjelom masnoće i sl. te često koriste polugotova jela ili proizvode koji ubrzavaju pripremu obroka.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju tjestenine i brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2022. godine na području Hrvatske.

BRANDpuls je Ipsosov alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.
Izvor: Ipsos

Tjestenina je kategorija namirnica kojoj se postotak konzumacije nije značajno mijenjao u posljednjih pet godina te je i dalje na visokom nivou s obzirom na to da 96% populacije Hrvata barem ponekad konzumira tjesteninu. Samo trećini je izrazito bitno koju marku tjestenine kupuje, a više od 90% voli različite oblike tjestenine – nema preferirani oblik.

Da je tjestenina popularna namirnica u jelima Hrvata nije tajna, što pokazuje i podatak da u dobi od 16 do 64 godine ukupno 96% potrošača u populaciji Hrvatske konzumira tjesteninu.

Prema učestalosti konzumacije tjestenine, ukupno 37% populacije su veliki korisnici kategorije (heavy usage), odnosno oni koji konzumiraju navedenu kategoriju dva do tri puta tjedno i više. Nešto manje (36%) u populaciji pronalazimo srednjih korisnika (medium usage) to jest oni koji konzumiraju tjesteninu barem jednom tjedno, dok je malih korisnika (light usage) ukupno 23%.

Iako je visoki postotak konzumacije kategorije, samo trećini je izrazito bitno koju marku tjestenine kupuju, a manje od 10% konzumira isključivo jedan oblik tjestenine.

VELIKI KORISNICI
Prosječan veliki korisnik kategorije tjestenine je osoba (podjednako muškarci i žene) srednje životne dobi koja je oženjena, roditelj te živi sa suprugom i vlastitom djecom. Najviše velikih korisnika živi u Zagrebu i okolici. Specifičnosti koje ih izdvajaju iz populacije je da vole kušati nove prehrambene proizvode koji se pojave u trgovinama, proizvode s oznakom “bio”, “light” sa smanjenim udjelom masnoće i sl. te često koriste polugotova jela ili proizvode koji ubrzavaju pripremu obroka.

Ukupno 67% njih svaki dan doručkuje i to najčešće sendvič i kavu; 40% svaki ili gotovo svaki dan kuha, a zanimljivo je da trećinu velikih korisnika tjestenine čine osobe koje često konzumiraju zamjene za meso na biljnoj bazi (vege pljeskavice, tofu, sejtan, vege kobasice i sl.). Također im i pekara nije strana – 25% najmanje dva do tri puta tjedno tamo kupi obrok (doručak, ručak, međuobrok ili večeru).

Kad je riječ o BRANDPuls specijalnoj segmentaciji, veliki korisnici kategorije tjestenine po svom životnom stilu najviše pripadaju grupama umjerenih obiteljskih ljudi (čak četvrtina svih velikih korisnika kategorije) i osviještenih individualaca.

Nešto više od četiri petine velikih korisnika tjestenina često koristi različite oblike tjestenine, dok 7% ima jedan (preferirani) oblik koji jede. Da tjesteninu jedu zbog brzine i jednostavnosti pripreme slaže se 74% istih. Polovina velikih korisnika ističe da je trgovačka marka jednako kvalitetna kao i proizvođačke marke tjestenina, a isto toliko ističe bitnost prirodnih sastojaka tjestenine, da je bez umjetnih aditiva i dodataka.

KLJUČNI BRENDOVI
Unutar BRANDpuls istraživanja, osim općenitog praćenja kategorije, prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu specifičnih kategorija poput kategorije tjestenina. Najvažniji indikator koji se prati je svakako razina korištenja (usage) – marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Prema našem modelu, korisnik brenda je onaj koji je konzumirao isti u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije vodeći brend po svim sastavnicama je Barilla – dvije trećine velikih korisnika kategorije koristilo je ovaj brend u posljednjih mjesec dana, što je dva puta veći postotak korisnika nego sljedeća dva brenda. Također, 16% svih velikih korisnika kategorije tjestenine su lojalni isključivo brendu Barilla. U odnosu na isti val prošle godine brand Pasta Zara povećala je “usage” te je time postala drugi najzastupljeniji korišteni brend u posljednjih mjesec dana i time je pomaknula brend Marodi na treće mjesto.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...