hrenovke-kobasice-profil-potrosacaPrema iskazanim stavovima, konzumenti kobasica su nešto otvorenijih pogleda u usporedbi s prosječnim konzumentom hrenovki koji je po svom životnom stilu više tradicionalno nastrojen. Ipak, to ih zasigurno neće priječiti da nađu zajedničku riječ pri proljetnom roštiljanju

Stiglo je proljeće, a s njime i mirisi roštilja u zraku. Neizostavan dio tog ukusnog obroka su kobasice. Domaće, kupovne, debele, tanke, sve su dobrodošle. Njima odmah uz bok su i manje zahtjevne hrenovke, koje su neizostavne mesne prerađevine posebice zbog svoje lake i brze pripreme.

UMJERENIH DVIJE TREĆINE
Ovom prilikom prikazat ćemo dio podataka iz TGI baze koji se odnose na konzumaciju kobasica i hrenovki na tržištu Hrvatske. U posljednjih godinu dana oko 74% stanovnika Hrvatske konzumiralo je kobasice i hrenovke.

povjerenje i segmentacija konzumenata hrenovkiU pogledu frekvencije konzumacije kobasica i hrenovki i podjele svih korisnika na velike, umjerene i male, uvijek je zanimljivo vidjeti i pažljivije promotriti udio velikih i umjerenih korisnika. Analiziramo li učestalost konzumacije kobasica, vidimo da je u Hrvatskoj najviše umjerenih korisnika (65%), zatim velikih korisnika (19%), te malih korisnika (16%).

povjerenje i segmentacija konzumenata kobasicaHrenovke, s druge strane, imaju nešto više umjerenih korisnika (69%), te nešto manje velikih (17%), i malih korisnika (14%). U skupinu velikih korisnika ubrajamo one koji konzumiraju kobasice ili hrenovke jednom ili više puta tjedno, u umjerene korisnike one koji konzumiraju kobasice ili hrenovke jednom ili 2-3 puta mjesečno, a u male korisnike one koji konzumiraju kobasice ili hrenovke manje od jednom mjesečno.

KONZUMENTSKI STIL
Građani Hrvatske kao vodeće robne marke kobasica biraju: Gavrilović, PIK, K Plus te Podravku, dok su u kategoriji hrenovki vodeće robne marke: Gavrilović, K Plus, Cekin i PIK.

obiljezja zivotnog stila - hrenovkeInstitut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije. Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

obiljezja zivotnog stila -kobasiceRiječ je o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži, a provodi se kontinuirano na velikom uzorku te pokriva cijeli teritorij Hrvatske.

Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila konzumenata kobasica i hrenovki u Hrvatskoj.

Možemo zaključiti da su konzumenti kobasica osobe koje nisu sklone uzimanju lijekova te prate financijsko oglašavanje. Također, trude se slijediti napredak tehnologije te vole provoditi vrijeme u prirodi. Konzumenti hrenovki su osobe koje su “ovisnici” o televiziji te nisu skloni konzumaciji zdrave hrane. Kada plaćaju kreditnom karticom obično potroše više od planiranog, a rado kupuju od tvrtki koje su sponzori.

Kada je pitanje povjerenja u medije, konzumenti kobasica i hrenovki na prvo mjesto stavljaju internet. Kao drugi medij kojem najviše vjeruju navode televiziju, a slijede ih tisak i radio.

maja jurican-mediana-potpis