Koje su koristi uvođenja kartičnog plaćanja za trgovce?

Gotovo 70% domaćih malih i srednjih poduzetnika potvrdilo: prihvat kartica pojednostavljuje poslovanje

Kartice su omiljeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj
Hrvati preferiraju plaćanje karticama na prodajnom mjestu – 94% ih plaća karticama više puta mjesečno. Prije pet godina beskontaktno je plaćalo tek 10% korisnika kartica – danas je taj broj osam puta veći (81%), pokazalo je istraživanje MasterIndex kompanije Mastercard iz svibnja 2019.

Dakle, kartice učestalo koristi većina kupaca, a tu činjenicu već koristi velik dio vaše konkurencije. Uz to, Hrvatska bilježi natprosječan broj POS uređaja u odnosu na europski prosjek te ostatak srednje i istočne Europe. Dok se u potonjem području može pronaći 17.909 POS uređaja na milijun stanovnika, europski prosjek je 22.948, a hrvatski 28.748 na milijun stanovnika – pokazuju podaci Europske središnje banke.

Popusti i ušteda vremena potiču online kupnju
Tako čak 86% korisnika kartica u Hrvatskoj kupuje online, dok 8% njih online kupuje svaki tjedan. Proizvodi i usluge koji se tako najviše kupuju su odjeća i obuća (61%), potrošačka elektronika (47%) i pokućstvo (39%). Ono što najviše potiče online kupnju su povoljne cijene, promotivne akcije i popusti, ušteda vremena, veća ponuda roba i usluga, mogućnost kupovine u bilo koje doba dana, nedostupnost nekih proizvoda u klasičnim trgovinama, dostava do kućnog praga te lakša usporedba cijena. Fizičke trgovine potrošačima jednostavno ne mogu ponuditi sve to.

Trgovci prepoznaju potrebe potrošača
Glavni razlog zbog kojeg su mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj prihvatila kartično plaćanje su zahtjevi potrošača (43%). “Dodatan razlog uvođenja prihvata su prednosti kao što su jednostavnije svakodnevno poslovanje (55%), širenje poslovanja (44%), povećanje sigurnosti (18%) te ušteda (6%). Zanimljivo je kako prednosti u još većoj mjeri prepoznaju oni koji su ga već uveli. Potvrdili su da im kartično plaćanje uvelike pojednostavljuje poslovanje (69%), povećava sigurnost (50%) te donosi uštede (15%)”, istaknuo je Damir Hozdić, voditelj razvoja kartičnog prihvata u Mastercardu, komentirajući rezultate istraživanja Mastercard CEE SME Monitor provedenog 2018. među malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj.

A woman buying cheese, Sweden — Image by © A&Me Photo/Johnér Images/Corbis

Plaćanje u današnjem povezanom svijetu
Iz svega je ovoga jasno da je neminovno da tehnologija mijenja način na koji kupujemo te da se ekosustav plaćanja mijenja iz gotovinskog preko plastičnog u digitalni pa je širenje prihvata elektronskih plaćanja i uvođenje mogućnosti poput beskontaktnog ili mobilnog plaćanja nužno kako trgovci ne bi propustili priliku za rast prodaje i profitabilnosti.

Brojne su prednosti prihvata platnih kartica
• Prihvat kartica čini tvrtku pouzdanom. Korisnici vjeruju brendu kartice dovoljno da ih nose u svojim novčanicima, a onda će vjerovati i trgovcima koji prihvaćaju njihove kartice.
• Prihvat platnih kartica povećava prodaju – kada proširite svoje poslovanje i na one korisnike koji žele plaćati debitnim ili kreditnim karticama, vaša se potencijalna baza klijenata širi te je vjerojatnije da ćete ostvariti i dodatnu prodaju.
• Ako vaši konkurenti već prihvaćaju kartice, i vi morate ponuditi istu uslugu kako biste ostali profitabilni i konkurentni.
• Inovacije poput beskontaktnog plaćanja ubrzavaju naplatu, što može omogućiti konkurentsku prednost u nekim segmentima maloprodaje poput restorana brze hrane.
• Mnoge kartice podrazumijevaju programe vjernosti i mogućnost osvajanja nagrada koji zapravo potiču korisnike da plaćaju njima.
• Prihvat kartica je ključan ako poslujete online – većina transakcija na internetu podrazumijeva kartično plaćanje.
• Platne kartice potiču impulzivnu kupnju – kupci žele brzo i jednostavno završiti transakciju bez odlaska na bankomat. Plaćanje karticama korisnicima pruža mogućnost da steknu trenutnu kupovnu moć te su istraživanja pokazala kako korisnici obično troše više kad plaćaju njima.
• Poboljšano praćenje tijeka novca – kartice su pogodne i za kupce i trgovce. Tvrtke tako mogu pratiti svoje prihode elektroničkim putem, a korisnici imaju na raspolaganju dodatne opcije plaćanja.
• Poboljšanje učinkovitosti: prihvatom kartica zaposlenici na blagajnama manje gube vrijeme na vraćanje ostatka novca ili na razvrstavanje računa i kovanica. Tu je i bolja evidencija transakcija, a istovremeno se smanjuju troškovi upravljanja gotovinom.

Kako uvesti plaćanje karticama
Na fizičkim prodajnim mjestima koriste se POS uređaji koji se najčešće unajmljuju, a nekoliko je modela najma:
• Plaćanje mjesečne naknade kao postotak obujma mjesečnih plaćanja – ovo je najčešći model, koji koristi 46% malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj.
• Plaćanje mjesečne naknade na osnovi ukupne vrijednosti transakcija (24% poduzetnika).
• Plaćanje najma POS terminala jedinstvenom mjesečnom naknadom (6% poduzetnika).

POS uređaj može se i kupiti, no tu opciju koristi tek 4% poduzetnika.

Kada je riječ o online plaćanjima, trebate u svoju web trgovinu implementirati payment gateway – sustav koji posreduje između trgovca i banke te omogućava sigurnu naplatu. Trgovac sam određuje uvjete, a plaća se korištenje sustava naplate. Developeri koji razvijaju internetsku trgovinu će znati predložiti i integrirati takav sustav u webshop. Također, možete koristiti gotova rješenja za web trgovine kao što je Shopify – usluge koje već imaju riješen prihvat kartica.

Prethodni članak‘z bregov trajno mlijeko u pakiranju nove generacije
Sljedeći članakNove Kandit “No sugar added” čokolade