U fokusuKupovina iz zadovoljstva prerasla u breme

Kupovina iz zadovoljstva prerasla u breme

Postotak potrošača kojima odlazak u trgovinu predstavlja pravo zadovoljstvo u zadnjih nekoliko godina kontinuirano opada, dok je s druge strane značajno porastao udio potrošača koji koriste kupone iz dnevnih novina te kupuju jeftinije trgovačke marke

Trgovački lanci se svakodnevno trude privući što veći broj kupaca na razne načine. Privlače nas akcijama, uređenjem prostora, kvalitetom proizvoda i izbora.

Važnu ulogu prilikom biranja strategije igra poznavanje navika potrošača, a kakve navike imaju hrvatski potrošači prilikom kupnje pokušat ćemo odgovoriti ovom analizom koja se temelji na BRANDpuls istraživanju u kojem se kontinuirano prate podaci o navikama potrošača prilikom kupnje. Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u 2013. godini.

MALA I VELIKA KUPNJA
U Hrvatskoj brigu o nabavi hrane i općenito o funkcioniranju kućanstva većinom vode žene, čak 75% njih. Zanimljivo je da oko polovice hrvatskih potrošača u dobi od 15 do 64 godine izjavljuje da prilikom kupnje kad god mogu kupuju domaće a ne strane proizvode, općenito radije biraju domaće proizvode te imaju više povjerenja u njih.

U okviru BRANDpulsa promatramo malu i veliku kupovinu namirnica za kućanstvo pri čemu se pod malom kupovinom smatra kupovina do 200 kn a sve iznad 200 kn je velika kupovina. Hrvatski potrošači u dobi od 15 do 64 godina najčešće malu kupovinu obavljaju u nekom od trgovačkih lanaca 2-3 puta tjedno i pri tome troše do 80 kn.

Najvažniji kriteriji za odabir mjesta za malu kupovinu je blizina prodajnog mjesta. Vodeća tri lanca za koja su potrošači rekli da su u njima obavljali kupnju u zadnjih mjesec dana su Konzum, Lidl i Kaufland.

S druge strane, velika kupovina se najčešće obavlja jednom mjesečno i pri tome se troši od 200 do 500 kn. Za razliku od male kupnje najvažniji kriterij za odabir mjesta kupovine je povoljna cijena proizvoda, dok je blizina prodajnog mjesta, koja je ključna za malu kupovinu, tek na četvrtom mjestu iza kvalitete proizvoda i ponuđenih akcija.

Vodeća tri lanca u kojima su obavljali nabavku namirnica u posljednjih šest mjeseci ista su kao i kod male kupnje i to s identičnim redoslijedom: na prvom mjestu je Konzum a slijede ga Lidl i Kaufland.

UTJECAJ KRIZE
Kupovne navike nisu konstantne i mijenjaju se pod raznim utjecajima pa je tako i kriza koja je znatno utjecala na razne aspekte našeg života utjecala i na navike kupnje.

Gledano od 2010. do sada, postotak potrošača kojima odlazak u trgovinu predstavlja pravo zadovoljstvo kontinuirano opada, dok je s druge strane postotak potrošača koji koriste kupone iz dnevnih novina u istom razdoblju značajno narastao.

Istovremeno i postotak potrošača koji radije kupuju jeftinije trgovačke marke nego proizvode poznatih proizvođača blago raste iz godine u godinu.

Primjetna je i promjena, iako blaga, u online kupovini namirnica.

Premda je nešto više od polovine potrošača upoznato s mogućnošću online kupovine namirnica za kućanstvo, samo 2% ih i koristi tu mogućnost. Za usporedbu, 2010. godine taj postotak je iznosio 1%.

S promjenama životnog ritma i sve ubrzanijeg tempa života vjerojatno je da će u budućnosti biti i značajnih promjena u ovom segmentu kupovine, tim više što trenutno oko 10% Hrvata kupuje ostale proizvode i usluge online.

Karla Kovač
Research Executive

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...