Premium Panel 1Kvaliteta proizvoda i kontinuitet u kvaliteti moraju biti osnovna smjernica bosanskohercegovačkim proizvođačima i proizvođačima iz cijele regije da bi bili i ostali konkurentni, vidljivi i da bi osigurali stabilno poslovanje, glavna je poruka FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS Premium Brunch u Sarajevu.

Podjednako je važan jak i stabilan sektor maloprodaje, a suradnja između proizvodnje i prodaje osnova uspjeha.

Predstavljanjem ključnih mogućnosti industrijskog rasta te pregledom globalnog i regionalnog konteksta perspektive za FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS sektor na tržištu Bosne i Hercegovine, otvoreno je druženje i razmjena iskustava sudionika jednog od najznačajnijih poslovnih događaja u 2015. – Premium Brunch u Sarajevu.

Namjera organizatora je da regija ovu platformu iskoristi kao inicijativu posvećenu privlačenju investicija i unaprjeđenju izvoza te sveukupnom jačanju prehrambenog sektora u regiju.

“Kompanije iz poljoprivrednog sektora su od izuzetnog značaja za ekonomski opstanak i prosperitet regije, a ulaze u igru na velikim tržištima u kojoj će morati biti izvrsni u svim segmentima. Ovo je sektor u kojem se ne živi od marže nego od volumena i kompanije moraju biti prilagođene realnostima te fokusirane na korištenje ponuđenih prilika“, istaknuo je tijekom uvodnog obraćanja Tomislav Gavazzi, osnivač i vlasnik Infoarene. FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS Premium Brunch Sarajevo treći je od četiri jedinstvena događaja koji imaju za cilj promociju potencijala lokalnih i regionalnog tržišta i ujedno je najava Šeste međunarodne konferencije FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS koja će se organizirati u Beču, 18. i 19.2.2016. godine.

“Treba znati da sve kompanije, svuda u svijetu, doživljavaju izazove, poteškoće pa i velike krize. U jednom trenutku, odlučili smo da tražimo pomoć Europske banke za obnovu i razvoj koja nam je bila u stanju pomoći savjetom što raditi s organizacijom koja je toliko rasla. To je objašnjenje akvizicija kompanije Bingo u 2014. i 2015. godini i moja je poruka da su krize nešto što se ne dešava samo u Bosni i Hercegovini nego svuda u svijetu i uz volju i predanost poslu, uvijek je moguće pronaći rješenje“, istaknula je tijekom Premium panela Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica bh. kompanije Bingo.

OtvaranjeIzazovi jačanja domaćih brendova i dovođenja domaćih proizvoda rame uz rame s velikim globalnim brendovima zajednička je za većinu regionalnih brendova koji su na izazove odlučili odgovoriti investicijama i ulaganjima.

Ističući nezavisnost i prednosti Banjalučke pivare koja je danas jedina nezavisna, uspješno vođena pivara u regiji koja nije dio neke velike korporacije, nego je privatizirana od strane fonda 2007.godine, direktor ove kompanije, Nicholas Penny je rekao: “U momentu privatizacije, strateški ciljevi su bili unapređenje kvaliteta proizvoda, te uspostava optimalnih procesa i angažman najkvalitetnijih ljudi. Danas možemo reći da smo iskoristili prednost manjeg sistema u kontekstu brzine i troškova, ali ključ uspjeha je to što smo razumjeli potrebe naših kupaca“.

Više od sedamdeset sudionika prisustvovalo je događaju koji je u fokus razgovora stavio mogućnosti daljnjeg razvoja FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS sektora lokalno i u regiji, plasman roba i usluga na međunarodnim tržištima, traženju uspješnih poslovnih rješenja i privlačenju investicija.

Osim u Sarajevu, Premium Brunch održan je u Ljubljani (27.11.2015.), Zagrebu (30.11.) a u Beogradu se održava 17.12.2015.