Lex Agrokor neće se moći u cjelini provoditi u Sloveniji

Okružni sud u Ljubljani prihvatio je žalbu slovenske vlade na raniju odluku istog suda o statusu Agrokorove imovine u Sloveniji pa se Lex Agrokor u Sloveniji neće moći u potpunosti provoditi, objavili su u utorak slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Odluka koju je sud donio prošlog četvrtka javno će biti objavljena do kraja ovog tjedna, no Slovenska televizija, list “Finance” i ljubljanski “Dnevnik”, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da je sud presudio kako se “neki dijelovi” hrvatskog “Lexa Agrokor” u Sloveniji neće moći primjenjivati.

Prema navodima slovenskih medija, sud je tako prihvatio argumente iz žalbe slovenske vlade na raniju odluku istog suda kojom je u srpnju, na zahtjev Agrokorove uprave, priznao posrnulom koncernu status tvrtke u insolventnom postupku, kako bi se od ovrha zbog dugova zaštitila njegova imovina u Sloveniji, u prvom redu trgovački lanac Mercator.

Slovenski mediji navode kako promijenjena odluka suda znači da se u Sloveniji “Lex Agrokor” neće moći primjenjivati u cjelini jer bi to utjecalo na sigurnost poslovanja Mercatora i slovenski javni interes, čime se stvara pretpostavka za aktivnije uključivanje slovenske vlade u restrukturiranje Mercatora.

Na prvotnu odluku suda iz srpnja ove godine, kojom se priznaje Agrokoru strani insolventni postupak, žalila se i ruska banka Sberbank, jedna od najvećih vjerovnica Agrokora.

Nova odluka Okružnog suda u Ljubljani bit će, prema očekivanjima, objavljena do kraja ovoga tjedna, a Agrokor na nju ima pravo uložiti žalbu na slovenski Vrhovni sud.

Agrokorova uprava, koja je od slovenskog suda zatražila priznanje statusa insolventnosti, protumačila je da na taj način želi zaštititi svoju imovinu u Sloveniji od eventualnih ovrha, ali da se ništa ne mijenja u vezi s djelovanjem sadašnje Mercatorove uprave.

S druge strane, slovenska vlada je u argumentima za svoju žalbu navela da se hrvatski i slovenski zakoni koji se odnose na insolventnost poduzeća razlikuju te da bi provođenjem Lexa Agrokor u Sloveniji mogao biti ugrožen javni interes i zakonodavna suverenost. (Hina)

Prethodni članakUspješna suradnja između Rábaluxa i Cargo-partnera
Sljedeći članakVisa uvodi novi oblik nosivih uređaja za plaćanje