majoneza-midi01-ftd 777Konzumenti majoneze u Hrvatskoj preferiraju domaće proizvode, vole kvalitetne proizvode s dugotrajnom garancijom kao i besplatnu dostavu, a kao top tri robne marke majoneze biraju Zvijezdu, Thomy i Hellmann’s

Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

majoneza-profil-potrosaca-bulletKorisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Riječ je o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži, a provodi se kontinuirano na velikom uzorku te pokriva cijeli teritorij Hrvatske.

Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. Ovom prilikom prikazat ćemo dio podataka iz TGI baze koji se odnose na konzumaciju majoneze na tržištu Hrvatske.

POPULACIJA KONZUMENATA
Majoneza je prikladan dodatak brojnim jelima, a radi se od žumanjaka jajeta i ulja. Taj svima poznati visoko kalorični umak prija uz skoro svako jelo. Međutim, zanimljivo je pogledati tko u najvećoj mjeri konzumira majonezu i kakav je profil tih konzumenata.

ucestalost potrosnje majoneze - spolna segmentacija konzumenataU posljednjih godinu dana 45% Hrvata je konzumiralo majonezu. Analiziramo li konzumente majoneze prema demografskim pokazateljima možemo vidjeti da i muškarci i žene podjednako konzumiraju majonezu.

Prema regionalnoj podjeli konzumenti se nalaze najviše u Slavoniji i Međimurju (27%), te u Zagrebu i okolici (26%), a podijelimo li konzumente majoneze na dobne skupine najviše ih je u dobi od 30 do 49 godina (38%).

U pogledu frekvencije konzumacije majoneze i podjele svih konzumenata na velike, umjerene i male uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih konzumenata.

U ovoj kategoriji u Hrvatskoj je uvjerljivo najviše umjerenih konzumenata (68%), nešto više od četvrtine (26%) su mali konzumenti, dok je udio velikih konzumenata na razini od 6%.

U skupinu malih konzumenata ubrajamo one koji konzumiraju majonezu jednom mjesečno ili rjeđe, u umjerene konzumente one koji konzumiraju majonezu jednom ili više puta tjedno te jednom ili više puta mjesečno, a u velike konzumente one koji ovaj dodatak jelima konzumiraju jednom ili više puta dnevno.

KUPNJA I OČEKIVANJA
Građani Hrvatske kao top tri robne marke majoneze biraju Zvijezda majonezu, Thomy majonezu i Hellmann’s majonezu. Pogledamo li kakva su obilježja životnoga stila konzumenata majoneze u Hrvatskoj, vidimo da su to osobe koje preferiraju domaće proizvode, vole kvalitetne proizvode s dugotrajnom garancijom kao i besplatnu dostavu.

konzumenti majoneze se najvise slazu s ovim tvrdnjama vezanim uz trgovinuU TGI istraživanju je također moguće pogledati i za koje događaje u životu ispitanici smatraju da će im se dogoditi u narednih godinu dana. Konzumenti majoneze kao tri događaja koja očekuju u budućnosti navode promjene u domaćinstvu (renoviranje životnoga prostora), promjena radnog mjesta te rođenje unučadi i brak potomka. Kada su u pitanju slobodne aktivnosti, konzumenti majoneze navode da se najviše vole družiti s prijateljima, zatim s obitelji, gledati televiziju i čitati knjige.

regionalna segmentacija - dobna segmentacija -majonezaSvakako je zanimljivo vidjeti podatak u kojim trgovačkim lancima konzumenti majoneze najčešće kupuju namirnice. Ukupno 60% onih koji su konzumirali majonezu u posljednjih godinu dana kupuje namirnice u Konzumu. U Lidlu ih kupuje 40%, oko 31% u Plodinama, dok u Kauflandu kupuje 28% konzumenata.

maja jurican - mediana -potpis