Margarin: Više alternativa

margarin-drvena-zlica-midiPandan i proizvod koji je nastao kao zamjena za maslac u 19. stoljeću danas je po popularnosti i prodaji nadmašio svog uzora

Margarin je prerađevina dobivena od biljnih ulja i masti (npr. od suncokretovog, maslinovog ili sojinog ulja). Radi se o temperaturno osjetljivoj namirnici pa je za očuvanje kvalitete margarin potrebno čuvati u hladnjaku.

Isto kao i maslac, može se koristiti za mazanje na kruh ili kod kuhanja. Na policama trgovina najčešće ga nalazimo pakiranog u posudice ili aluminijske folije. Kategorija obuhvaća margarine sa smanjenim udjelom masnoća, mazive margarine, stolni margarin i margarin za kolače.

Kategorija margarina u zadnjih je 12 mjeseci (prosinac 2010. – studeni 2011.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih objekata i specijaliziranih trgovina) ostvarila prodaju od 6,6 milijuna kilograma u vrijednosti od 151,8 milijuna kuna.

margarin-kolicinski-udjeli-graf001NEKOLIKO VRSTI
Margarine najčešće dijelimo prema tipu margarina, tako da 52% količinske prodaje čini stolni margarin, dok preostalih 48% kategorije otpada na mazivi margarin.

Ako pak gledamo margarin prema veličini pakiranja, najbolje se prodaju pakiranja ‘126 – 250 g’ (64%), a slijede ih pakiranja ‘251 – 500 g’ (35%), dok se samo 1% kategorije proda u pakiranjima ‘većim od 500 g’.

Margarine prema vrsti proizvoda također možemo podijeliti na klasični margarin (45%), margarin sa smanjenim udjelom masnoća (34%), na namaze (19%) te na lagani margarin (2%).

ZVIJEZDA DOMINIRA

Vodeći proizvođač prema količinskom udjelu u kategoriji (s pripadajućim proizvođačkim robnim markama) u zadnjih godinu dana na hrvatskom tržištu je Zvijezda (Zvijezda, Margo, Omegol).

margarin-lokacija-prodaje-graf002U radu kategorije na hrvatskom tržištu također su prisutni Stanić (Bakina kuhinja), Unilever (Rama), Vandemoortele (Margarita) i trgovačke robne marke.

Najvažniji kanal prodaje za kategoriju margarina su supermarketi (301 – 2500 m2) s 39% ukupne količinske prodaje kategorije.

Velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) čine 20% prodaje, a slijede ih hipermarketi (iznad 2500 m2) s 18% prodaje.

Srednje trgovine mješovite robe (41 – 100 m2) nose 16% prodaje, dok se u malim trgovinama  mješovitom robom (do 40 m2) realizira 7% prodaje kategorije.

KRISTINA VRDELJA
nielsen-logo-potpis-wide

Prethodni članakKolektivna ostavka Uprave Mercatora
Sljedeći članakZvijezda margarini: Margo i Omegol predvodnici kategorije