Najznačajniji protagonist umjetničkog pokreta Art Nouveau (Art Deco, secesija) svakako je češki umjetnik Alphonse Maria Mucha koji je zahvaljujući svom daru crtanja obilježio čitav jedan umjetnički pravac, ali i dao svoj obol medijima i marketingu.

Ovaj slikar i dizajner dobio je priliku da svojim crtanjem zarađuje za život krajem 1870-ih godina pa je svoju karijeru započeo kao kazališni dekorater oslikavajući kazališne kulise.

Radi posla se iz Češke preselio u Beč, a nakon požara u kojem je izgorjela tadašnja vodeća kuća za izradu kazališnih kulisa u kojoj je bio zaposlen, Kautský – Brioschi – Burghardt, vratio se u Moravsku (Češka) nastavivši raditi kao slikar kazališnih i ostalih dekoracija.

No, pravi procvat u karijeri Muche nastupio je upoznavanjem grofa Karla Khuena Belasia kojem je zidnim freskama dekorirao, odnosno oslikao unutrašnjost dvorca Emmahof. Grof, oduševljen njegovim radom i umjetnošću, daje mu stipendiju kako bi mogao otići na studij slikarstva na minhenskoj Akademiji likovnih umjetnosti koju ovaj umjetnik rado prihvaća.

Nakon što je završio studij slikarstva u Njemačkoj preselio se u Pariz gdje je nastavio svoje obrazovanje na Julian akademiji, a istodobno je i izrađivao ilustracije za magazine i reklamne agencije. Ipak, slavu je stekao zahvaljujući plakatu koji je napravio za slavnu glumicu ondašnjeg vremena, Sarah Bernhardt, napravljenog u duhu Art Nouveaua. Zahvaljujući tome Mucha je dobio i brojne druge poslove.

Tako se 1906. godine preselio u Ameriku gdje je odlično primljen. U četiri godine, koliko je živio u Americi, oženio se te našao mecenu koji je financirao njegov panslavenski ciklus slika na kojem je radio čak 18 godina, Slavenska epopeja. Radi ovog ciklusa slika vratio se u Češku, a Muchini radovi su postali zaštitni znak stila umjetnosti Art Nouveau, odnosno secesije.

Ipak, iako nitko ne može osporiti kako je Mucha ostao zapamćen po svojim slikama i kao začetnik novog pravca u umjetnosti, on je uvelike utjecao i na komercijalne trendove diljem Europe i Amerike.

Tako samo neka od njegovih najpoznatijih radova u marketingu podrazumijevaju reklamne plakate i dizajn pakiranja za Job cigaretni papir, Moët & Chandon šampanjce te Nestléovu hranu za djecu. Uz to, on je napravio i turističke postere za Monte Carlo.

No, njegova umjetnost uvelike je utjecala i na medije jer je Mucha surađivao s velikim brojem njih kojima je izrađivao naslovnice. Kako je bio svestran izrađivao je i kalendare te prve češke, odnosno čehoslovačke poštanske markice, a čak je i 1919. godine za Čehoslovačku banku dizajnirao češki novac (krune).

Zbog svog stila, Mucha je često bio svrstavan u dekorativnu i primijenjenu umjetnost radeći crteže za unikatni nakit i dekoracije interijera, ali i to je, slažu se stručnjaci, radio maestralno.

Njegove slike, plakati, reklame, ilustracije, dizajn nakita i kazališnih scenografija postali su zaštitni znak Art Nouveau stila umjetnosti čiji je on neosporni lider.

Ipak, najviše uspjeha imao je s motivima mladih žena, raskošne kose, okuženih stiliziranim cvijećem i ostalim ornamentalnim ukrasima.

Neke od njegovih radova možete pogledati u našoj galeriji.