Istraživanje i razvoj – Podravka: Uvijek sa srcem

Podravka istrazivanje i razvoj 1Slogan Podravke dobije svoj pravi smisao tek kada upoznate ljude koji stoje iza svih proizvoda ove kompanije. Timovi Odjela za istraživanje i razvoj uistinu sa srcem žive svaki detalj Podravkinih proizvoda koje svakodnevno vidimo na policama dućana

Koprivnička prehrambena kompanija Podravka već više od 80 godina uspješno posluje kako na domaćem, tako i na tržištima više od 40 zemalja diljem svijeta. Povijest Podravke započinje 1934. kada braća Wolf, Marijan i Matija, u Koprivnici osnivaju radionicu za preradu voća, preteču Podravke.

Nakon što je početkom 40-ih godina radila kao tvornica ulja, godine 1947. prelazi u društveno vlasništvo i Podravka dobiva ime koje nosi i danas.

Krajem 40-ih i početkom 50-ih počinju s proizvodnjom konfitura, proizvoda fine marmelade, te kandiranog voća, žele bombona, voćnog sirupa, senfa, kečapa, voćnih vina, sušenog povrća, steriliziranih mahuna, graška i mesnih konzervi, a potom je posebno značajna 1957. godina kada započinje proizvodnja poznatih Podravka juha.

Do nove inovacije nije trebalo dugo čekati. Naime, prof. Zlata Bartl je sa svojim timom suradnika 1959. godine stvorila Vegetu, univerzalni dodatak jelima, koji je i danas jedan od najpoznatijih Podravkinih obilježja.

Upravo zato se u Podravki s razlogom ponose svojim istraživačko-razvojnim aktivnostima koje su temelj ove kompanije te pritom navode kako su u svaku njihovu inovaciju utkane vrijednosti Zlate Bartl – strast, kreativnost, inovativnost, izvrsnost, povjerenje i zdravstveno-nutritivna vrijednost.

Iako je odjel istraživanja i razvoja u Podravki postojao od 1950-ih pa se kroz razne organizacije razvijao, Uprava je službeno 2012. godine, u okviru Strateškog poslovnog područja Prehrana i pića, donijela odluku o formiranju zasebnog sektora Istraživanje i razvoj.

ORGANIZACIJA SEKTORA
Podravkin sektor Istraživanje i razvoj danas se temelji na dva područja: industrijskom istraživanju i razvoju gdje se bave razvojnim i primjenjivim istraživanjima i kao takvi su upisani u Upisnik znanstveno-istraživačkih institucija Republike Hrvatske.

Ovaj sektor od 2012. godine vodi direktorica dr.sc. Jasmina Ranilović koja je u tvrtku došla s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta 1993. godine te s ponosom govori kako uistinu sa srcem živi sve Podravkine vrijednosti.

Podravka istrazivanje i razvoj lead1Od svog dolaska u kompaniju prošla je brojne funkcije, od kontrole kvalitete, preko praćenja legislative do sadašnje pozicije, a u međuvremenu je i doktorirala na području ponašanja potrošača.

“Za sebe mogu reći kako sam dijete kontrole kvalitete. Taj posao je vrlo kompleksan jer ga čini puno laboratorija i različitih poslova, a tamo se pak kontroliraju svi proizvodi, njihova zdravstvena ispravnost i kvaliteta te se vodi briga o okolišu i djelatnicima”, uvodno ističe dr.sc. Ranilović.

Podravka istrazivanje i razvoj 2Velika promjena za kompaniju nastupila je početkom 90-ih godina kada je, raspadom bivše države, Podravka morala snažnije iskoračiti na strana tržišta, što je kao preduvjet imalo detaljno istraživanje i praćenje prehrambene legislative kako bi se osiguralo poštivanje pravnih propisa svih zemalja na kojima tvrtka posluje.

“Da bi proizvod došao na strano tržište trebaju se prvo uskladiti svi propisi i standardi pa se javila potreba za timom stručnjaka koji će se baviti posebnim nacionalnim legislativama država u kojima poslujemo, regulatornim dozvolama, komunikacijom s nadležnim državnim inspekcijskim tijelima i svime onime što je podrška izlasku proizvoda na tržište”, pojašnjava direktorica.

Tek nakon detaljno odrađene pripreme na scenu su mogli stupiti proizvodi koji su s vremenom ušli u svijest potrošača svojom kvalitetom i inovativnošću. U tome je Podravka letvicu postavila visoko te predstavlja lidera u prehrambenoj industriji regije, ako ne i šire, no svi u sektoru Istraživanje i razvoj se slažu kako tvrtka ima još puno potencijala koji tek treba ostvariti.

Podravka istrazivanje i razvoj lead2Istraživanje i razvoj nosi svoju važnost pa ne čude niti ulaganja kompanije u ovaj segment poslovanja za koji očekuju kako će donijeti dodanu vrijednost kroz inovativne proizvode.

“Mi kao kompanija moramo našim brendovima dodavati ono što potrošač ne očekuje od privatnih marki pa se stoga trudimo uvijek biti korak ispred konkurencije, a ne treba posebno niti naglašavati kako je inovativnost ključ u tim nastojanjima”, kaže naša sugovornica.

Ta dodana vrijednost se ne mora uvijek temeljiti na stvaranju novih ili oplemenjivanju postojećih proizvoda, već može biti i u segmentu ambalaže, sastavu tehnologija prerade, načinu komunikacije s potrošačima i slično.

Što se tiče kultnih proizvoda, u Podravki su iznimno ponosni na svoju prošlost i uspjehe kompanije, ali su svjesni i kako s njima dolazi velika obveza, kako za postojeće, tako i za nove artikle.

Osim što je odgovorna za funkcioniranje velikog sustava koji se temeljno može podijeliti na razvoj proizvoda, istraživačke projekte i kontrolu kvalitete, dr.sc. Jasmina Ranilović ima zadatak planirati te projekte sukladno strateškom programu istraživanja te pritom ističe kako imaju znanje i ljude koji taj iznimno zahtjevan posao mogu napraviti na vrhunskom nivou.

NOVOSTI U RAZVOJU
U Podravkinom sektoru Istraživanje i razvoj više od 40 posto zaposlenika ima visoku stručnu spremu, a cijeli tim čini oko 230 zaposlenih među kojima su i tehničari te ostali stručnjaci iz biotehničkih znanosti, nutricionizma, prehrambeni i grafički inženjeri, farmaceuti i agronomi bez kojih, kaže direktorica, ne bi mogli uspješno ostvarivati postavljene ciljeve.

Podravka istrazivanje i razvoj lead3Upravo radi ovakvog tima pokrivaju sve potrebne procese, od brige za sjemensku bazu pa sve do gotovog proizvoda koji je na policama dućana.

“Svatko od nas čini jedan dio slagalice bez koje se ne može. Zato sam izuzetno ponosna na svakog pojedinca. I premda imamo veliki udio visoko obrazovanih u svom sektoru, nama to i dalje nije dovoljno za sve ono što želimo ostvariti za buduće vrijeme koje je u našem sektoru već sada”, kaže dr.sc. Ranilović pojašnjavajući kako se u istraživačkom radu uvijek živi u budućnosti gledajući u ono što tek treba doći.

Upravo radi ovakvog promišljanja 2013. godine se rodila ideja o razvijanju vlastitog sustava Otvorenih inovacija.

Pojednostavljeno rečeno, Otvorene inovacije su poslovni alat kojim u Podravki žele svoje najbolje interno znanje iz cijele kompanije umrežiti s najboljim vanjskim znanjima iz čitavog svijeta, odnosno inovacijskim i istraživačkim znanjima koja mogu dodatno oplemeniti njihove projekte.

“Posljednje dvije godine intenzivno radimo na umrežavanju našeg internog znanja s vanjskim i to zovemo otvaranjem sustava istraživanja iznutra prema van, odnosno Otvorenim inovacijama”, pojašnjava dr.sc. Ranilović.

Time žele pronaći neiskorištenu inovaciju s potencijalom bilo gdje u svijetu i spojiti je s Podravkom. Paralelno s Otvorenim inovacijama u tvrtki su donijeli i Nutritivnu strategiju, dugoročni strateški alat koji se temelji na svojevrsnoj nutritivnoj kuharici kojom žele ponuditi nutritivno izbalansiran proizvod.

On će se temeljiti na nutritivnim profilima, a kako bi strategija imala i dodatnu vrijednost svom sektoru su pridodali i kulinarsko istraživanje koje bi trebalo dodatno podržati ove napore usmjerene ka zdravoj prehrani.

Sektor Istraživanje i razvoj počinje od želja potrošača na kojima se temelji razvoj novih i oplemenjivanje postojećih proizvoda. No, današnji način života je vrlo kompleksan pa je stoga potrebno razviti čitav set komunikacijske podrške kako bi potrošač znao koja hrana je zdrava.

Srećom, svjetski trendovi pokazuju kako se sve više potiče svijest o važnosti zdrave prehrane pa i Podravka kao multinacionalna kompanija slijedi takva kretanja pri čemu je Nutritivna strategija sastavni dio tog globalnog trenda.

“Naša misija i vizija je stvarati proizvode s dodanom vrijednošću na dobrobit zdravlja i hedonizma naših potrošača”, poručuje direktorica te dodaje kako je upravo zbog toga potrebno stvoriti proizvod koji će cjenovno, nutritivno ali i okusom odgovarati potrošačima.

OPodravka istrazivanje i razvoj 3d Nutritivne strategije se stoga očekuje da iznjedri koncepte namijenjene raznim skupinama ljudi te zadovolji potrebe novog osviještenog potrošača kojeg je potrebno i stalno educirati.

Upravo s tim ciljem su nastale društvene inicijative Zdravi odmor i Lino višebojac koje su odlično prihvaćene kod potrošača, ali i kod mjerodavnih institucija.

“Lino višebojac traje već nekoliko godina, izvrsno je prihvaćen, a nama je važan jer od malih nogu djeci usađujemo zdrave prehrambene navike te svijest o važnosti kretanja”, ističe dr.sc. Ranilović.

S druge strane, djeci školske dobi namijenjen je i projekt Zdravi odmor, odnosno Školski jelovnici, koji ih uči o pravilnom unosu energije i kvalitetnim namirnicama, pokazuje važnost kvalitetne prehrane, uživanja u kuhanju i razumijevanje nutritivnih vrijednosti za organizam.

Podravka istrazivanje i razvoj lead4Ovim akcijama se potiče mlade na kretanje i educira ih se o potrebi konzumiranja raznovrsne hrane, ali u umjerenim količinama.

POKRIVENOST SVIH SEGMENATA
Podravkin portfelj proizvoda pokriva sve segmente prehrane, od doručka, preko juha, večera, povrća, voćnih prerađevina i to sve kroz nutritivno hranjive vrijednosti.

Uz to, ova kompanija se prilikom proizvodnje brine o utjecaju na okoliš što dokazuje njenu predanost ne samo prema potrošačima i proizvodima već i dugoročnom utjecaju na svakodnevicu. Kroz upravljanje ljudima razvijaju nove kompetencije i usvajaju nova znanja kako bi održali korak s napretkom i novim svjetskim trendovima.

“Od osnutka kompanije drastično se promijenio pristup poslu, no predanost i strast zaposlenika u sektoru Istraživanje i razvoj je ostao isti. Mi uistinu živimo za i s kompanijom, a sada smo tu brigu o potrošačima i proizvodima podigli na jednu višu razinu”, navodi dr.sc. Ranilović.

To i ne čudi kada znamo kako danas ovaj sektor ne samo da stvara proizvode već i razvija strategiju vodeći se time što potrošač očekuje i što mu treba. Zato imaju zadane norme po kojima rade, ali misle i na dugoročne učinke, a kako su prisutni i na svjetskom tržištu ne iznenađuje njihova upućenost i inovativnost.

Djelatnici iz ovog sektora su zadovoljni svojim poslom i na prvi dojam ostavljaju dojam razigranosti i kreativnosti, tako neophodnih sastojaka inovativnosti, dok iza svakog proizvoda stoji predanost struci, puno sati rada i usvajanja novih znanja.

“Novac je važan u svakom poslu, ali mi stvaramo nove proizvode i vidimo na policama dućana rezultat svoga rada, a znamo koliko frustracija i vremena stoji iza njega. Zato smo vrlo ponosni kada naš napitak Lino čoko drink na natjecanju jednog portala u kojem je sudjelovalo oko 37 tisuća potrošača pobijedi konkurenciju – to su stvari zbog kojih se živi”, ponosno ističe direktorica.

Sama činjenica da su svjetske multinacionalne kompanije naišle na domaću tvrtku koja im se uspješno odupire kako na domicilnom, tako i na brojnim inozemnim tržištima, dovoljno govori samo za sebe.

U svemu tome veliku ulogu igraju upravo zaposlenici ovoga sektora, koji uvijek iznova žele pokazati i dokazati da Podravka, sa svojim proizvodima i inovacijama, može biti lider i na stranim tržištima, a ovako angažiran sektor Istraživanje i razvoj svakako je jedan od alata koji to u konačnici može i ostvariti.

KONTINUIRANI RAD
Direktorica Razvoja proizvoda, Tanja Cvetković, u Podravku je došla 1998. godine, a danas vodi tim od 53 ljudi.

Njena služba obuhvaća pet osnovnih kategorija kompanije: kulinarstvo, odnosno Podravka jela, juhe i dodatke jelima kao što su Vegeta i Fant, druga kategorija su dječja hrana, kremni namazi i žitarice za doručak gdje glavnu ulogu ima Lino brend, pa slastice, snack i mlinski proizvodi (Dolcela, Podravka i Kviki), dok četvrtu kategoriju čine voće, povrće, kondimenti i čaj pod Podravka brendom, a petu kategoriju riblji proizvodi pod brendom Eva.

“Razvoj proizvoda je kompleksan jer je Podravkin asortiman velik, proizvodi su različiti i namijenjeni raznim skupinama potrošača. Uz to, za svaki od njih se koriste drugačije tehnologije pri proizvodnji, različiti su zahtjevi kod sirovina, što sve zajedno čini ovaj dio razvoja kompleksnim i izazovnim”, objašnjava Cvetković.

Direktorica službe Razvoj dodataka jelima je Sašenka Vugrinec koja je u tvrtku došla kao pripravnik 1993. godine i također prošla brojne sektore, a danas se sa svojim timom brine o neprocjenjivom nasljeđu kao što je brend Vegeta, ali i o tekućim marinadama, juhama u vrećici, polugotovim jelima, temeljcima, začinima i ostalom slanom asortimanu.

Unutar svake od ovih grupa proizvoda nalaze se i brojne potkategorije, a kako je Podravka izvozna kompanija, ovaj tim se brine i o zakonitostima svakog tržišta koje svakim danom raste pa uvijek imaju nova istraživanja kako samih tržišta, tako i specifičnih potrošačkih navika koje su na tim tržištima prisutne.

“Naša uloga je tu vrlo važna jer primjerice ambalaža proizvoda ne smije sadržavati niti jedan sastojak koji se ne nalazi u sklopu proizvoda, a onda su tu i odgovarajuće boje, upute za spravljanje, odabir sirovina, omjeri, prilagođavanje okusa određenim tržištima, vođenje proizvoda u proizvodnji i slično”, ističe Vugrinec.

Čak i nakon što obave sve to, posao sektora ne prestaje. Prati se kako je proizvod prihvaćen, ima li potrebe za poboljšanjem te kako ga potrošači doživljavaju.

Novina u obliku Nutritivne strategije Podravke koja je na snazi od 2014. do 2024. godine nalaže i izradu nutritivnih profila za sve grupe Podravkinih proizvoda i kreiranje novih u skladu s tim, a sve u svrhu zaštite potrošača i njihovog zdravlja.

Podravka istrazivanje i razvoj 4“To je veliki pomak jer se postojeći proizvodi optimiziraju, a novi kreiraju u skladu s uspostavljenim smjernicama za zdravstvenu ispravnost. Dakako, i prije se o tome itekako vodilo računa, ali sada je to podignuto na jednu novu razinu pa točno znamo na koji način možemo dodatno unaprijediti naše proizvode kako bi blagotvorno utjecali na zdravlje potrošača”, navodi Vugrinec.

KOMPLEKSNOST POSLA
Dio tima Sektora istraživanja i razvoja Podravke čini i direktorica službe Razvoj slastica, snacka i mlinskih proizvoda, Davorka Vitković, koja je od svog dolaska u Podravku 1991. godine prošla nekoliko radnih mjesta.

“Otkako sam došla u kompaniju rastem i razvijam se s Dolcelom. U početku je to bio veliki izazov koji je tražio puno odricanja, ali danas to ne bih mijenjala za ništa na svijetu. Daš dio sebe, svoga znanja i iskustva tom proizvodu koji čini posebne trenutke drugim ljudima i to ti daje snagu za biti još bolji”, kaže Vitković.

Što se tiče razvoja novih proizvoda, norma nije zadana, već se kreira u skladu sa sinergijom razvojnog tima i marketinga koji osluškuju i prate što potrošač želi kako bi na vrijeme reagirali i u konačnici plasirali novi proizvod na tržište.

Ljudi koji rade u Sektoru istraživanja i razvoja moraju prvenstveno voljeti svoj posao i raditi ga sa srcem jer put do novog proizvoda nije jednostavan, a uz sve moraju paziti i na to da krajnji proizvod bude cjenovno prihvatljiv pa uz njihov posao u tom dijelu sudjeluje i niz drugih sektora u kompaniji.

Ipak, za svaki novi proizvod prvo treba imati dobru ideju. Nekada te ideje dolaze iz kompanije i nadležnog sektora, a nekada su potrošači inspiracija za njih.

Ideje se filtriraju i razmatraju dok se ne nađe konkretan i osmišljeni koncept po kojem se takav proizvod može kreirati. Tako je nastao i Čokolino Plus s dodatkom žitarica.

“Čokolino jedu svi, neovisno o dobu, pa smo željeli onim malo starijima pružiti nešto više, hranjivije i primjerenije njihovim potrebama”, pojašnjava Emilija Petrović iz Razvoja dječje hrane.

Kako ne mogu uvijek svaku problematiku riješiti u svom sektoru jako im je važna suradnja s drugim timovima, od razvoja preko definiranja aktivnosti, koordinacije s raznim službama, povezivanja zajedničkih aktivnosti i kategorija jer tako rješavaju poteškoće na unificiranoj razini, no stječe se dojam kako nijedan problem za ovaj sektor nije nerješiv.

U Razvoju senzorike i nutricionizma glavnu riječ vodi direktorica Davorka Gajari koja je, kao i njena kolegica Sašenka, u Podravku došla 1993. godine. U njenom laboratoriju počinju i završavaju svi proizvodi jer se tamo, kako i sam naziv službe kaže, provode senzorska ispitivanja svih proizvoda koji su već na tržištu, ali i onih koji će tek zaživjeti.

“Svi proizvodi imaju svoj put razvoja, od nutricionističkih istraživanja gdje se razvijaju nutritivni profili, strategije, unapređuje kvaliteta proizvoda i brendova, pa do kulinarskog dijela gdje u timu imamo kulinarskog istraživača čija je uloga pomoći nam da dobijemo što inovativnije proizvode prilikom razvoja i modifikacija na koje smo se obvezali kroz nutritivnu strategiju”, približava nam taj proces Gajari.

Miris i okus su temeljni alat za rad ovoga tima. Tako znaju mjesecima trenirati panel ljudi koji mogu osjetiti i najmanju promjenu u okusu ili sastavu proizvoda, a tek onda daju priliku da sami potrošači testiraju proizvode.

Podravka istrazivanje i razvoj lead5Najbolji primjer nutricionističkog segmenta posla ovih zaposlenika se vidi u projektima Zdravi obrok te Školski jelovnici koje, iako postoje već neko vrijeme, žele i dalje kontinuirano unapređivati.

“Veliko mi je zadovoljstvo što već sada mogu živjeti u budućem vremenu jer ovo što mi danas radimo nije odmah vidljivo, ali ti efekti će biti značajni kroz nekoliko godina. Rezultati našeg sektora trebaju vremena da bi pokazali svoje prave učinke. Mi tu ne stajemo pa ćemo uskoro najaviti i neke nove projekte koji će doprinijeti sveopćem razvoju kako kompanije, tako i zdravlja potrošača, ali i gospodarstva općenito”, zaključuje direktorica sektora Istraživanje i razvoj Podravke dr.sc. Jasmina Ranilović.

Prethodni članakJa TRGOVAC magazin – ožujak 2015.
Sljedeći članakPovećana razlika među vodećima