Spar napredovao do drugog mjesta

Poslovanje, rezultati, poslovni planovi ponovno su najzastupljeniji u publicitetu vezanom za trgovačke lance. No, rujan je donio malu promjenu u poretku. Naime, Spar i Lidl su zamijenili mjesta, pa je Spar dospio na drugo, najbolje u ovoj godini. Prvi je i dalje Konzum

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u rujnu najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

medijski-barometar-rujan-bulletAnalizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U rujnu se interes medija za trgovačke lance, u odnosu na kolovoz, malo povećao te je zabilježeno 448 objava, što je 81 objava više nego u mjesecu ranije.

Došlo je i do promjene u poretku vodećeg trojca. Naime, Spar se probio na drugo mjesto, što mu je najbolja pozicija od početka godine. Lidl je tako završio na trećem mjestu, a na prvom je već tradicionalno Konzum. Tommy, Plodine i Kaufland su zadržali svoje prošlomjesečne pozicije.

AKTIVNOST TRGOVACA
U rujnu se o Konzumu najviše objavljivalo vezano za poslovanje koje unutar objava za ovaj trgovački lanac ima udio od 41%, a slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 27%.

trgovacki-lanci-broj-objava-rujanKod Spara je najzastupljenija tema vezana za asortiman i cijene (34%), a sa samo jednim postotkom manje zastupljena je tematika vezana za poslovanje. Kod Lidla je, kao i kod Konzuma, najzastupljenija tematika poslovanje s 52% udjela, a slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s 29%.

Mediji su prenosili kako se trgovački lanci iza kojih stoji izvorno hrvatski kapital i dalje uspješno odupiru velikoj europskoj konkurenciji.

Među top 10 nalazi se pet hrvatskih, dok Konzum uvjerljivo drži prvo mjesto s prihodima većim od svih pet stranih konkurenata.

Osim poslovnih rezultata za Konzum, prenesena je i hvale vrijedna vijest kako je Konzum dao slobodan dan prvog dana škole svim zaposlenicima koji su roditelji prvašića kako bi se u potpunosti mogli posvetiti svojim mališanima.

Isto je učinio i trgovački lanac Lidl koji je ove godine organizirao i ljetni kamp za djecu svojih zaposlenika. O Sparu se nastavilo objavljivati o otvorenju novog hipermarketa u čijem je opremanju korištena moderna tehnologija, a objavljeno je i kako zapošljava novu generaciju pripravnika s mogućnošću zasnivanja stalnog radnog odnosa.

POSLOVANJE VODEĆE
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje s udjelom od 43% u ukupnom broju zabilježenih objava, a slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 27%.

teme-o-kojima-mediji-najcesce-pisu-trgovacki-lanci-rujanU rujnu se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama (64%) u odnosu na portale s udjelom od 36%. Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnici 24 sata i Slobodna Dalmacija.

O svim se temama više objavljivalo u tiskovinama, osim za tematiku nazvanu “ostalo”. Najveća je razlika zabilježena unutar tematike vezane za asortiman i cijene proizvoda, gdje je 91% objava u zabilježeno u tiskanim medijima, dok je najmanja razlika unutar tematike vezane za poslovanje u kojoj tiskovine imaju malu prednost s 50,8% udjela.

Ines Kovačić
ines.kovacic@pressclip.hr
Press clipping logo potpis

Prethodni članakObilježite svjetski dan tjestenine zdravim i uravnoteženim obrokom
Sljedeći članakHrvatski maloprodajni trgovački lanac koji se širi i zapošljava