Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) upozorio je na konferenciji za novinare u Zagrebu da Hrvatskoj prijeti nestanak proizvodnje mlijeka te da resorno Ministarstvo i Vlada ne poduzimaju ništa kako bi to spriječili.

Glavni je razlog naglom padu proizvodnje posljednjih godina niska otkupna cijena mlijeka. Prema riječima predsjednika Saveza Davora Blažića, proizvođači dobivaju od kunu i 60 lipa do dvije i pol kune po litri mlijeka.

Dodao je da je u posljednjih godinu dana zatvoreno više od 3000 farmi te da je u protekla četiri mjeseca proizvodnja mlijeka smanjena za 120 milijuna litara. Svaki se mjesec proizvede 30 milijuna litara manje mlijeka.

Napomenuo je da poticaji nisu isplaćeni u cijelosti. Preostalo nam je da molimo za pomoć premijera i Vladu ili da najavimo ‘vruću’ jesen, rekao je Blažić i upozorio na, kako je rekao, neznanje i nehtijenje resornog ministra Tihomira Jakovine da se toj važnoj proizvodnji da prioritet i važnost.

Dopredsjednik HSUPM-a Nedjeljko Babić zatražio je od ministra financija Slavka Linića da se objave detaljni podaci komu je isplaćeno više od dvije milijarde kuna poticaja u poljoprivredi za prošlu godinu kako bi se točno znalo tko je koliko dobio.

I on je upozorio na alarmantno stanje u sektoru mljekarstva te dodao kako se nada da će se naći sluha i situacija riješiti mirnim putem, zato traže sastanak s ministrom i premijerom, no ako ne uspiju, akcije neće završiti na jednom danu. (HRT)