Portugal je zadržao poziciju najpesimističnijeg potrošačkog tržišta u svijetu s indeksom na 33 boda, slijede Mađarska i Italija s 41 bodom, dok je Hrvatska na trećem mjestu s indeksom povjerenja potrošača od 45 bodova

Povjerenje potrošača u svijetu poraslo je u drugom ovogodišnjem tromjesečju, pa tako i u Hrvatskoj, koja se međutim i dalje nalazi među 10 najpesimističnijih nacija, pokazalo je danas objavljeno istraživanje konzultantske tvrtke Nielsen.

Nielsenov indeks globalnog povjerenja potrošača u drugom tromjesečju ove godine ojačao je 1 bod, na 94 boda.

Nastavak je to rasta povjerenja u svijetu, s obzirom da je u prvom tromjesečju Nielsenov indeks povjerenja porastao za 2 boda.

Ipak, očitanje tog indeksa ispod 100 bodova signalizira da su potrošači i dalje pesimistični u vezi potrošnje.

Najoptimističniji potrošači su u Indiji, s indeksom povjerenja na 124 boda, odnosno 2 boda više nego u prethodnom tromjesečju. Slijede Filipini, 121 bod, te Indija, 118 bodova.

Portugal je zadržao poziciju najpesimističnijeg potrošačkog tržišta u svijetu s indeksom na 33 boda, kao i u prethodnom tromjesečju.

Slijede Mađarska i Italija, s 41 bodom. Pritom se povjerenje potrošača u Mađarskoj spustilo za 1 bod u odnosu na prvo tromjesečje, a u Italiji za 3 boda.

Na trećem mjestu država s najpesimističnijim potrošačima nalazi se Hrvatska, s indeksom povjerenja potrošača na 45 bodova, odnosno 2 boda više nego u prvom tromjesečju, pokazuje najnovije istraživanje Nielsena.

U Europi, sa smanjivanjem proračunskih deficita, povećanjem poreza i visokom nezaposlenošću, kućanstva su i dalje pod pritiskom, pa je povjerenje potrošača palo u 14 od ukupno promatranih 29 tržišta.

“Europski potrošači u fazi su suzdržavanja. U stvari, mi u Nielsenu vidimo nekoliko njihovih slojeva. Pritom su njemački potrošači najoptimističniji, slijede oni u Britaniji i Francuskoj, a potom u Italiji i Grčkoj, gdje je povjerenje nisko, i još i dalje pada“, kaže Venktatesh Bala, glavni ekonomist The Cambridge Groupa, dijela Nielsena.

Povjerenje potrošača poraslo je u SAD-u, najvećem svjetskom gospodarstvu, za 3 boda, na 96 bodova, odražavajući poboljšanje prilike za zapošljavanje, više cijene nekretnina i rastuće tržište dionica, kaže Bala.

“Kada se potrošači osjećaju bogatijima i sigurnijima u vezi pronalaska ili zadržavanja posla, prirodno imaju veće povjerenje”, pojašnjava Bala.

U Njemačkoj je indeks povjerenja u drugom tromjesečju ostao na 90 bodova, dok je u Britaniji porastao 4 boda, na 79 bodova.

Najoptimističnija europska nacija su Švicarci, s indeksom povjerenja na 98 bodova, odnosno dva boda manje nego u prvom tromjesečju.

Nielsen je on-line istraživanje o povjerenju potrošača proveo između 13. i 31. svibnja, a obuhvatio je 29.000 ispitanika na 58 tržišta. (Business.hr / Hina)