Jamnica, Ledo, Zvijezda i Tisak prošlu su godinu završili s dobiti, a Belje i Vupik poslovali su s gubitkom, no manjim nego u godini ranije, pokazuju podaci iz poslovnih izvješća tih tvrtki iz sastava koncerna Agrokor objavljeni na Zagrebačkoj burzi

agrokor-koncern-midiKonsolidirano izvješće Jamnice pokazuje da je ta tvrtka prošlu godinu završila s dobiti nakon oporezivanja od 277,17 milijuna kuna, što je rast od 33 posto u odnosu na 2014. U prošloj je godini Jamnica grupa ostvarila ukupan prihod od 2,85 milijardi kuna, što je rast od 60 posto prema godini ranije. Ukupni rashodi su iznosili 2,53 milijarde kuna i povećani su 65 posto.

U Jamnici ističu kako je na rast ukupnih prihoda i rashoda utjecala akvizicija Roto dinamica d.o.o. i Agrokora Zagreb d.o.o. Grude. Također napominju kako u skladu sa zahtjevima potrošača i razvojem tržišta Grupa slijedi trendove te u 2015. nastavila s ulaganjem u razvoj novih proizvoda, sukladno dugoročnoj strategiji Grupe.

LEDO: SNAŽAN RAST DOBITI
Ledo Grupa je u prošloj godini ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 316,7 milijuna kuna, što je rast od 82 posto u odnosu na godinu ranije. Rezultat je to, kako se navodi u komentaru Uprave, rada na optimizaciji poslovnih procesa s naglaskom na proizvodnju i nabavu, ostvarivanja sinergija unutar Grupe, sustavnog upravljanja troškovima te prodajnih i marketinških aktivnosti.

Ukupni prihodi Grupe iznosili su 2,36 milijardi kuna i veći su za 13,2 posto, a porasli su i ukupni rashodi, za 6,9 posto, na 2,04 milijarde kuna.

ZVIJEZDA: RAST DOBITI, PAD PRIHODA
Tvrtka Zvijezda je u prošloj godini, prema konsolidiranom izvješću, poslovala s dobiti od 24,5 milijuna kuna, što je rast od 39,5 posto. Ukupni su prihodi Zvijezde iznosili 923,1 milijun kuna i smanjeni su za 4,4 posto.

Smanjeni su i ukupni rashodi, za 5,4 posto, na 887,8 milijuna kuna. U tvrtki ističu kako je Grupa u 2015. investirala ukupno 11,4 milijuna kuna, od čega su najznačajnija ulaganja u modernizaciju proizvodnje majoneze te u projekt CRM.

TISAK: DOBIT 6,4 MILIJUNA KUNA
Konsolidirana neto dobit Tiska u prošloj godini iznosila je 6,4 milijuna kuna dok je godinu ranije bila 17,1 milijun kuna. Ostvareni konsolidirani prihodi u 2015. iznose 2,92 milijarde kuna, a ukupni rashodi 2,91 milijardu kuna, uz dobit prije oporezivanja od 11,2 milijuna kuna. U izvještaju se napominje da društvo nije imalo značajnijih problema s likvidnošću i naplatom potraživanja, iako je, kako se navodi na tržištu i kod kupaca i dalje izražen problem u prikupljanju izvora sredstava.

BELJE I VUPIK SMANJILI DOBITKE
Konsolidirano izvješće tvrtke Belje za prošlu godinu pokazuje da je tvrtka ostvarila gubitak od 62,45 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na godinu ranije za 66 posto. Ukupni su prihodi tvrtke smanjeni za 15 posto, na 1,67 milijardi kuna, a smanjeni su i ukupni rashodi, za 19 posto, na 1,74 milijarde kuna.

Glavninu prihoda Belja čine prihodi od prodaje koji su lani prema godini ranije smanjeni za 18,5 posto, na 1,5 milijardi kuna. Istodobno, financijski prihodi bilježe rast sa 6,3 milijuna kuna, na 7,9 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih rashoda pad bilježe poslovni rashodi, za 13,7 posto, na 1,6 milijardi kuna, a pali su i financijski rashodi, za 58,6 posto, na 109,1 milijun kuna.

Vupik je, prema podacima iz nekonsolidiranog izvješća, prošlu godinu završio s gubitkom od 10,8 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na 2014. kada je iznosio 24,4 milijuna kuna. Ukupni su prihodi Vupika iznosili 410,9 milijuna kuna, što je pad od 3,6 posto.

Poslovni su prihodi smanjeni 4,5 posto, na 405,7 milijuna kuna, a rezultat su prodaje poljoprivrednih i stočarskih proizvoda, navodi se u izvješću. Smanjeni su i ukupni rashodi, za 6,4 posto, na 421,8 milijuna kuna. Rezultat smanjenja rashoda su optimalizacija ulaganja u ratarsku, povrtlarsku i stočarsku proizvodnju, kao i proizvodnju vina, ističu u tvrtki.

U izvješću se navodi i kako su u 2015. nastavljena ulaganja u proizvodnju, ponajviše u stočarsku, ratarsku i povrtlarsku i to u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta te poboljšanja i održavanja efikasnosti postojećih proizvodnji. Također, tijekom prošle godine je izvršena investicija u poboljšanje proizvodne linije vina. (tportal.hr/Hina)