Najveći proizvođači piva u Europskoj uniji

Proizvodnja se vratila na razine prije pandemije koronavirusa kada je iznosila 34,7 milijardi litara

Proizvodnja piva u Europi prošle je godine porasla na 34,3 milijarde litara što je povećanje od 7% na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci Eurostata, a prenosi portal esmmagazine.com. Ovaj porast znači da se proizvodnja sada vratila na razine prije pandemije koronavirusa kada je iznosila 34,7 milijardi litara.

Dodatno, ukupna je proizvodnja piva u Europi, alkoholnog i bezalkoholnog, iznosila 80 litara po stanovniku.

Najveći proizvođači:

 1. Njemačka
  Ukupno: 7,6 milijardi litara
  S više od petine (22,2%) ukupne proizvodnje piva u Europskoj uniji, Njemačka je daleko ispred svih, a prošle je godine proizvela oko 7,6 milijardi litara piva. To znači da je gotovo četvrtina ukupne količine piva proizvedene u EU potjecala iz Njemačke. Osim toga, Njemačka je s izvozom od 1,5 milijarde litara i veliki izvoznik.
 2. Španjolska
  Ukupno: 3,9 milijardi litara
  Španjolska je prošle godine proizvela ukupno 3,9 milijardi litara piva, oko 11,5 posto ukupne proizvodnje piva Europske unije.
 3. Poljska
  Ukupno: 3,7 milijardi litara
  S proizvodnjom piva od 3,7 milijardi litara, Poljska je odmah iza Španjolske te zauzima treće mjesto. Njena proizvodnja čini otprilike 11% ukupne proizvodnje piva u Europskoj uniji.
 4. Nizozemska
  Ukupno: 2,6 milijardi litara
  Godišnja proizvodnja piva u Nizozemskoj – domu Heinekena – prema Eurostatu iznosi ukupno 2,6 milijardi litara, što je čini četvrtim najvećim proizvođačem piva u Europskoj uniji. Nizozemska je ujedno najveći izvoznik piva u Europskoj uniji.
 5. Francuska
  Ukupno: 2,0 milijarde litara
  Smjestivši se na peto mjesto, Francuska čini približno 5,9% ukupne proizvodnje piva u Europskoj uniji, s godišnjom proizvodnjom od 2,0 milijarde litara.
 6. Belgija
  Ukupno: 2,0 milijarde litara (procijenjeno)
  Podaci o veličini belgijske industrije piva nisu dostupni preko Eurostata, no drugi izvori podataka procjenjuju proizvodnju na 2,0 milijarde litara. Poznata je, međutim, razina izvoza ovog proizvoda koja je prošle godine iznosila 1,6 milijardi litara.
 7. Italija
  Ukupno: 1,9 milijardi litara
  S godišnjom proizvodnjom od 1,9 milijardi litara, Italija je sedmi najveći proizvođač piva u Europskoj uniji.
 8. Češka
  Ukupno: 1,8 milijardi litara
  Kao zemlja poznata po kvalitetnom pivu, Češka se smjestila na osmo mjesto ljestvice EU proizvođača s proizvedenih 1,8 milijardi litara piva godišnje. Češka ujedno izvozi 0,6 milijardi litara piva godišnje.
 9. Rumunjska
  Ukupno: 1,6 milijardi litara
  Rumunjska proizvede oko 1,6 milijardi litara piva godišnje, što je čini devetim najvećim proizvođačem piva u Europskoj uniji.
 10. Austrija
  Ukupno: 774 milijuna litara
  Zaokružujući prvih deset, Austrija je lani proizvela oko 774 milijuna litara piva, pokazuju podaci Eurostata.

Dodajmo tome da je, prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, u našoj zemlji prošle godine proizvedeno 292 milijuna litara piva što znači da se proizvodnja još nije vratila na pretkorona razinu budući da je u 2019. dosegla 323,9 milijuna litara.

Prethodni članakGHC je novi standard uslužnih djelatnosti
Sljedeći članakNamazi: Konzumacija u skladu s uvjetima života