nestle-upravna-zgrada-largeNestlé žitarice, u vlasništvu Nestléa i General Millsa, dobile su platinasti LEED certifikat za inovacijski centar u Švicarskoj, izvijestili su danas iz Nestléa.

Vijeće SAD-a za zelenu gradnju dodijelilo je platinasti certifikat zgradi u Orbeu, odlučivši da zadovoljava svih pet uvjeta koji se moraju ispuniti kako bi najviša razina LEED-a bila dodijeljena.

Naime, LEED (vodstvo u energetskom i ekološkom dizajnu), nudi četiri razine certifikata – certificirani, srebrni, zlatni i platinasti – koji se mogu dobiti skupljanjem bodova zadovoljavajući svih pet uvjeta zelenog dizajna: održivost lokacije, gospodarenje vodom, energija i atmosfera, materijali i resursi, te kvaliteta unutarnje okoline.

Zgrade s platinastim certifikatom su visoko energetski i resursno učinkovite, nude natprosječnu udobnost korisnicima zgrade te dramatično umanjuju emisije ugljičnog-dioksida.

Ovaj inovacijski centar koristi otopljeni alpski snijeg za rashladne sisteme, čime je potrošnja energije smanjena za trećinu, a više od 50.000 galona sakupljene kišnice koristi se za navodnjavanje i sanitarne jedinice.

Kao dodatni izvor topline, za grijanje se koristi para koja se dobiva prženjem kave. Ovakva gradnja predstavlja najbolji primjer međusobnog nadopunjavanja održivosti i inovacije.

Nestléove tvornice diljem svijeta mogu se pohvaliti LEED certifikatima. Prošli mjesec Nestlé Waters America dobila je deseti zlatni LEED certifikat u SAD-u. Tvornica Nestlé Purina PetCare u Arizoni pomoću 1900 solarnih ploča konvertira sunčeve zrake u obnovljivu energiju te godišnje umanji emisiju stakleničkih plinova koja je ekvivalentna količini koju proizvede 88 automobila godišnje U 21 tvornici u kojoj se proizvodi Nescafé potrošena zrna kave recikliraju se u posebnom bojleru te, zajedno s piljevinom i kokosovim ljuskama, stvaraju obnovljivu energiju. Rezultat ove prakse je smanjenje upotrebe nafte za dvije trećine, pojašnjavaju iz Nestléa.