Preliminarni rezultati Europskog programa uspoređenja cijena i bruto društvenog proizvoda (BDP) pokazuju da BDP po stanovniku u BiH, izražen u standardu kupovne moći za 2013., iznosi 29 posto prosjeka Europske unije, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku u standardu kupovne moći u istoj godini iznosila 38 posto prosjeka EU, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Austrija, Švedska, Danska, Belgija, Finska, Francuska i Velika Britanija ostvarile su individualnu potrošnju po stanovniku u standardu kupovne moći između 10 i 20 posto iznad prosjeka EU28.

Njemačka je 25 posto iznad prosjeka EU, a Nizozemska 10 posto. Luksemburg je ostvario najveću razinu individualne potrošnje po stanovniku u standardu kupovne moći od 40 posto iznad prosjeka EU28.

Irska, Italija, Cipar i Španjolska su bile 10 posto ispod, dok su Malta i Grčka bile između 10 i 20 posto ispod prosjeka EU28. Rumunjska i Bugarska su najlošije članice EU s 50 posto ispod prosjeka EU28.

Zemlje potencijalni kandidati bile su između 30 i 70 posto ispod prosjeka EU28. Bosna i Hercegovina je na pretposljednjem mjestu s ostvarenom razinom individualne potrošnje po stanovniku u standardu kupovne moći 62 posto ispod prosjeka EU28. (Biznis plus)