26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 21:30
VijestiZemljaOd preuzimanja Agrokor u Belje investirao 2,5 milijarde kuna

Od preuzimanja Agrokor u Belje investirao 2,5 milijarde kuna

Tvrtka Belje iz sastava koncerna Agrokor u ovoj godini očekuje prihode od gotovo 1,6 milijardi kuna, što je nešto manje nego prošle godine zbog izlaska iz nekih poslova, kao što su Beljetrans, Moslavina voće i mlin, kazao je u srijedu predsjednik Uprave tvrtke Dalibor Poznić.

poznicU proteklih deset godina Agrokor je u Belje uložio više od 2,5 milijardi kuna, izjavio je Poznić na predstavljanju projekata Belja u Baranji – u vinogradarstvu i vinarstvu, vezano uz jesensku sjetvu i baranjski kulen. Rekao je i da su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom berbom grožđa – s ukupno 650 hektara vinograda ubrano je šest milijuna kilograma grožđa.

“Ova je godina koju će obilježiti rekordni prinosi i u najvažnijim ratarskim kulturama, ali i u stočarskoj proizvodnji, s posebnim iskorakom u izvozu 720 nazimica u Italiju”, naglasio je.

Na lokaciji Mitrovac, na kojoj se nalazi jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u poljoprivredu, vrijedan 220 milijuna kuna, u srijedu je predstavljena i jesenska sjetva s kojom započinje proces sljedivosti u Belju. Riječ je o specijalnom tipu tzv. precizne sjetve u kojoj se koristi satelitski navođena sijačica s velikom preciznošću.

Jedan od predstavljenih projekata Belja je i zaštita zemljopisnog podrijetla Baranjskog kulena na EU razini. Članica Nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić kazala je da oznaka zaštite zemljopisnog podrijetla na razini EU jamči potrošačima autentičnost i specifičnost proizvoda, a istovremeno značajno promovira regiju iz koje proizvod dolazi. Mišljenja je kako Baranjski kulen ima šansu i kao izvozni proizvod.

Inače, godišnja proizvodnja Baranjskog kulena s oznakom zemljopisnog podrijetla je 400 tona ili 400 tisuća komada, a uz Belje, na koje se odnosi 95 posto proizvodnje, proizvode ga još dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva. (tportal.hr/Hina)

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...