Od srpnja će se i iz Hrvatske moći naručivati odjeća, obuća i modni dodaci preko online modne platforme Zalando koja je već dostupna u 17 europskih zemalja, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Osim u Hrvatsku, Zalando se širi i na Estoniju, Latviju, Litvu, Slovačku i Sloveniju u 2021. godini te na Mađarsku i Rumunjsku u 2022. godini.

U 2020. godini Zalando je povećao svoju aktivnu bazu za 25%, a ona danas iznosi 38,7 milijuna korisnika. Nakon financijski pozitivne 2020. godine, Zalando je postavio novi cilj, a to je povećanje bruto vrijednosti robe na više od 30 milijardi eura do 2025. godine. Dugoročni cilj Zalanda je zauzeti više od 10% europskog modnog tržišta, ukupne vrijednosti u iznosu od 450 milijardi eura.

U 2020. godini Zalando je dosegnuo 10,7 milijardi eura bruto vrijednosti robe, tako ubrzavši rast za 30,4% u odnosu na proteklu godinu, a ponajviše zahvaljujući velikom priljevu novih korisnika i odličnom odazivu partnerskog programa Connected Retail. Prihodi u istom razdoblju prošle godine porasli su za 23,1% što je ukupno 8 milijardi eura. Zalando je zabilježio prilagođenu dobit prije naplate kamata i oporezivanja od 420,8 milijuna eura, što odgovara marži od 5,3%. Navedeni rezultati su ostvareni zahvaljujući povećanom operativnom utjecaju i značajnom smanjenju stope povrata na godišnjoj razini.

“Prošla godina bila je izazovna kao nijedna druga, a naš cilj ostao je isti, biti polazna točka modne industrije. U idućih nekoliko godina, naš fokus će u potpunosti biti na rastu i dugoročnim investicijama”, kazao je Robert Gentz, jedan od izvršnih direktora Zalanda.

Zalando platforma postala je važan dio digitalnih strategija modnih brendova i trgovina u Europi. U četvrtom tromjesečju 2020. godine Zalandov partnerski program Connected Retail činio je 24% Zalandove bruto vrijednosti robe, a više od 2.400 trgovina bilo je povezano s platformom Zalando do kraja 2020. godine. Program u 2021. godini i dalje raste, s više od 3.400 trgovina koje su do kraja veljače postale dio Zalanda.

“Rast ovog programa jasno pokazuje da kombinacija offline i online trgovine može biti odlična za trgovce. Industrija se suočila s mnogim izazovima u proteklih godinu dana, a partneri Zalanda su se angažirali više nego ikad. Mi i dalje radimo na unaprjeđenju rješenja i podržavamo naše partnere koji traže načine da što efikasnije svoje poslovanje prenesu u online okruženje”, kazao je jedan od izvršnih direktora Zalanda, David Schneider.

Godinu dana nakon što je Zalando predstavio svoju strategiju održivosti do.MORE, još više je napredovao prema cilju da postane održiva modna platforma s pozitivnim učinkom na društvo i planet. Tako je tvrtka od 2017. godine smanjila vlastite emisije stakleničkih plinova za 64%, a svoje poslovanje temelji na 100% obnovljivoj energiji. U 2020. godini prodaja održivih proizvoda činila je oko 16% bruto vrijednosti robe, u odnosu na oko 7% u 2019. godini. Kako bi dodatno napredovali u tom smjeru, Zalando je pred sebe postavio novi cilj, koji je veći za 5% u odnosu na prethodni, a to je da u svom asortimanu žele imati 25% održivih proizvoda do 2023. godine.

Platforma Zalando osnovana je 2008. godine u Berlinu, a koristi je više od 38 milijuna korisnika u 17 europskih država.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!