Glavne luke u Obali Bjelokosti, najvećem svjetskom proizvođaču kakaovca, zaprimile su na početku 2023. godine znatno manje pošiljki zbog nedovoljnih količina oborina koje su smanjile urod, rekli su u četvrtak izvoznici i poljoprivrednici.

U luke Abidjan i San Pedro stizalo je na početku 2023. samo po 70.000 tona kakaovca tjedno, u odnosu na po 115.000 tona tjedno u studenom i prosincu, prema procjenama izvoznika.

“Pad je drastičan i neočekivan. Bili smo na visokoj razini u prosincu, a u siječnju odjednom se sve srušilo”, rekao je direktor tvrtke za izvoz kakaovca sa sjedištima u Abidžanu i San Pedru.

Od početka sezone 1. listopada do 29. siječnja stiglo je ukupno 1,540 milijuna tona kakaovca. Očekuje se da će pošiljke biti smanjene do kraja glavne berbe u veljači i ožujku, a možda i u drugoj berbi, u travnju i svibnju, ukoliko padaline ne budu redovitije, kazali su Reutersu izvoznici, farmeri i kupci.

Glavna berba kakaovca u Obali Bjelokosti traje od listopada do ožujka, a druga berba od travnja do rujna.

Uzgoj kakaovca zahtijeva obilne padaline, sa sunčanim razdobljima, kako bi se zrna mogla posušiti. Zapadna i središnja Afrika trenutno je pak usred sušne sezone, koja traje od sredine studenog do ožujka.

“Nismo baš imali puno kiše od rujna. U listopadu i prosincu pala je samo jednom ili dvaput, nedovoljno da uistinu pomogne kakaovcu da dobro raste”, rekao je uzgajivač Edouard Kouame Kouadio, vlasnik plantaže kakaovca u selu Gabeadji blizu San Pedra.

Na vremenske prilike požalilo se u razgovoru za Reuters još jedanaest uzgajivača, dodavši da situaciju dodatno pogoršava manjak gnojiva čije su se cijene udvostručile od 2021.

“Bez gnojiva proizvodnja nije dobra”, rekao je Salif Kouyate koji u Soubreu uzgaja kakaovac na površini od pet hektara.

Neki uzgajivači uspjeli su u dva tjedna ubrati tek polovinu jutene vreće od 80 kg. U razdoblju od listopada do prosinca ubirali su osam vreća tjedno.

Kupci i posrednici u trgovini kakaovcem rekli su da su odlučili privremeno zatvoriti trgovine kako bi smanjili troškove.

“Mislimo da se situacija neće promijeniti prije druge berbe. Ne očekujemo kišu jer joj nije vrijeme pa neće biti puno kakaa prije svibnja”, rekao je David Kouassi, otkupljivač u San Pedru. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!