Potrošnja voća i povrća u Europi po stanovniku u 2021. zaustavila se na 364 g dnevno, a nakon što se objave konačni podaci za prošlu godinu, mogla bi pasti za oko 10 posto, izvijestilo je Europsko udruženje proizvođača svježih proizvoda Freshfel, a prenosi portal esmmagazine.com.

Udruženje napominje da su brojke “posebno zabrinjavajuće” s obzirom na to da govore kako je potrošnja pala ispod minimalno preporučenih 400 grama voća i povrća koje sugerira Svjetska zdravstvena organizacija, a dodatno ju pritišću niske razine konzumacije milenijalaca i najmlađih generacija.

Kriza izazvana rastom troškova života u kombinaciji s rastućim protekcionizmom utječe na kupovnu moć potrošača, što zauzvrat ograničava izdatke za voće i povrće, tumače iz Freshfela.

“Potrošači se vode osnovnom pogrešnom percepcijom o cijenama voća i povrća na policama u supermarketima”, komentirao je Philippe Binard, generalni delegat u Freshfelu.

“Voće i povrće cjenovno su najpristupačniji proizvodi, a također imaju neosporne zdravstvene i ekološke prednosti. Cijena i vrijednost svježih proizvoda vrlo su atraktivne u asortimanu hrane.”

Cijena raste
Binard je dodao da su u usporedbi s ostalim kategorijama hrane cijene u sektoru voća i povrća porasle manje te po nižoj stopi od prosječne inflacije.

“Prehrana koja uključuje pet dnevnih porcija ili pola tanjura voća i povrća može se nabaviti za 1 ili 2 eura po osobi dnevno”, istaknuo je Binard.

Učinkovitija promotivna strategija
Freshfel je pozvao na učinkovitiju promotivnu strategiju usmjerenu na mlađe potrošače, kao i napore da se svijest o zdravstvenim dobrobitima svježih proizvoda pretvori u konkretne prehrambene navike.
Osim toga, važna je i bolja komunikacija s potrošačima o očekivanjima u vezi s društvenim problemima, cijenom i pogrešnom percepcijom imidža, napominje se, dok se u isto vrijeme osigurava atraktivan okus, raznolikost i praktičnost u sektoru.

Voće koje se najviše konzumira u Europi su jabuke, banane, naranče, stolno grožđe i breskve/nektarine. Najdinamičniji segment su, pak, borovnice, koje bilježe impresivan rast u Njemačkoj i Poljskoj.

Od povrća najviše se konzumiraju rajčica, kupus, mrkva, krastavci i paprika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!