west-gate-ftd21Danas u 10 sati vrata kupcima otvorio je Westgate Shopping City, najveći trgovački centar u Hrvatskoj. U objektu bruto površine 226.000 četvornih metara nalazi se 260 trgovina, 32 restorana i lokala te 4.000 četvornih metara dječjeg zabavnog parka.

Svojom veličinom megacentar kod Zaprešića svrstava se među prvih 10 u Europi. Ukupna vrijednost projekta je 270 milijuna eura, a investitori su austrijske tvrtke Focus Invest GmbH i Braunsberger Holding. U centru će biti zaposleno 3.500 ljudi.

Glavni izvođač svih radova bila je građevinska tvrtka Stipić grupa koja je centar, u koji stane 1.200 obiteljskih kuća, izgradila u samo 15 mjeseci. Westagate je tematski podijeljen na tri cjeline, dio okrenut prema jugu posjetitelje će inspirirati, čakavština, sjeverozapadna strana odiše kajkavštinom, a istočna kontinentalnom, odnosno slavonskom štokavštinom.

Unutar centra je i klizalište površine 400 četvornih metara koje će raditi cijele godine. Za one koji žele okušati sreću, tu je automatska kockarnica Admiral, ali i kuglana s nekoliko staza. U zabavnom parku dio prostora je rezerviran i za čuvanje novorođenčadi.

Westagate ima 7.250 parkirališnih mjesta od kojih je 2.500 natkriveno. Za usporedbu, zagrebački Donji grad ima ‘samo’ 6.900 parkirališta.

‘Za preostali neizgrađeni prostor, površine jedan milijun četvornih metara, imamo velike planove. Već imamo pripremljenu infrastrukturu i sam Westagate će za nekoliko godina postati srce jednog od najvećih trgovačkih parkova u Europi’, najavio je Ernest Kirchmayr, vlasnik i ulagač.

Prema riječima Svena Müllera, člana Uprave Stipić grupe, centar ima pravovaljanu uporabnu dozvolu i svih 260 trgovina je tehnički pregledano. (T-portal)

Fotogalerija:  Siniša Bužan, Javno.com