U travnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 0,6 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju nominalno porastao 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao za 0,6 posto.

To je manji pad nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku su očekivala pad potrošnje u travnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,3 posto. Njihove procjene kretale su se od pada za 3,8 posto do rasta za 0,8 posto.

To je već 14. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali sporije nego u ožujku, kada je promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, pao za 2,1 posto.

“Prvi rezultati trgovine na malo u travnju pokazuju nastavak usporavanja negativnih trendova. Prema podacima DZS-a, trgovina na malo je u travnju zabilježila realan pad od 0,6 posto na godišnjoj razini, što je najniža godišnja realna stopa pada od kolovoza prošle godine. Očekivano usporavanje negativnih kretanja u trgovini na malo odraz je prije svega baznog učinka, s obzirom da je od travnja prošle godine trgovina na malo počela bilježiti godišnje realne stope pada”, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ipak, napominju, u trgovini na malo nema oporavka.

“Posljedica je to iznimno teške situacije na tržištu rada, odnosno pada zaposlenosti, rasta nezaposlenosti i smanjivanja raspoloživog dohotka, na što je osim snažnijih inflatornih pritisaka utjecala i veća porezna presija”, kažu analitičari RBA.

Na mjesečnoj razini, prema desezoniranim podacima, trgovina na malo je zabilježila realan pad od 0,4 posto, dok u nominalnom izrazu nije bilo promjena.

“Mjesečni pad treba pripisati i činjenici da je predblagdanski uskršnji tjedan bio u ožujku. U mjesecima pred nama očekujemo daljnje usporavanje negativnih kretanja na godišnjoj razini, na što će osim učinka baznog razdoblja utjecati i približavanje središnje turističke sezone. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo neće biti u ovoj godini budući da su kretanja na tržištu rada i dalje nepovoljna”, zaključuju analitičari RBA. (H)