Za operatere malih samoposluga izuzetno je važno da izvuku najviše što mogu iz ograničenog prostora svojih trgovina te ponude proizvode koji će najbolje odgovarati potrebama potrošača

Na tržištu mješovite robe u Velikoj Britaniji do 2017. očekuje se rast malih tzv. kvartovskih samoposluga od oko 23 posto. Kako bi bile dijelom toga rasta, male samoposluge moraju se prilagoditi željama kupaca i postići prepoznatljivu vrijednost kojom će ih zadržati.

U nastavku ćemo se osvrnuti na tri trenda u razvoju ove kategorije, koji će malim samoposlugama pomoći da pridobiju kupce.

Kategorija male samoposluge nastavlja rasti, a prema predviđanjima IGD-a u nadolazećim će godinama postati jedan od najbrže rastućih maloprodajnih kanala.

Promjene u načinu života i ekonomskim prilikama potakle su sve više potrošača na kupnju u svojim lokalnim prodavaonicama, ali to ih nije učinilo manje zahtjevnima.

Kupcima trebaju trgovine u blizini koje će ispuniti cijeli niz njihovih raznovrsnih potreba i biti pogodne za različite kupovne “pothvate“. Budući da glavni operateri malih samoposluga stalno razvijaju i unapređuju svoju uslugu, ponuda proizvoda i razvoj novih kategorija mora pratiti jednak ritam.

Principi upravljanja ovom kategorijom sve su profinjeniji, rasprostranjeniji i konzistentnije primijenjeni. Za operatere malih samoposluga izuzetno je važno da izvuku najviše što mogu iz ograničenog prostora svojih trgovina te ponude proizvode koji će najbolje odgovarati potrebama potrošača.

Dobavljači i trgovci moraju razmjenjivati vještine i znanja kako bi lokalnim kupcima dali ono što žele. Dobro promišljen, zajednički poslovni plan, temeljen na lokalnoj potražnji, lokalnoj konkurenciji i znanju izvući će najviše iz trgovine i pomoći da se kupci vrate.

Kad su u pitanju kategorije mješovitih proizvoda, nema univerzalne formule za uspjeh tako da neće trpjeti ni poslovanje onih trgovina koje ne drže određeni proizvod.

Pa ipak, razmotrit ćemo tri trenda  koja bi operateri malih samoposluga svakako trebali uzeti u obzir žele li povećati vjernost svojih kupaca i učestalost njihovih posjeta.

1. Stvorite kategorije po kojima ćete biti “poznati“

Najpraktičniji pristup za operatera male samoposluge jest da napravi izbor “pobjedničkih“ kategorija proizvoda na koje će se usredotočiti, umjesto da energiju rasprši na cjelokupni asortiman trgovine. Kako bi bili sigurni da će uspjeti, operateri bi se trebali fokusirati na kupce i konkurente u svom okružju.

Osim toga, koncentrirajući se na određene kategorije proizvoda, dobit će priliku da s vremenom postanu stručni. Na koncu, to što će postati “poznati“ po određenim kategorijama proizvoda, povećat će vjernost kupaca u njihovom okružju.

U 2012. godini svjedočili smo brojnim primjerima malih samoposluga koje su postale poznate po svojoj ponudi svježih proizvoda nakon što su poboljšale njihovu kvalitetu, izbor i dostupnost te time pokazale da i male samoposluge mogu pružiti visok standard i tako kupnju učiniti uzbudljivom.

Za trgovce na malo isplatit će se ulagati u izgled i atmosferu kupnje u njihovoj trgovini te razviti dobar odnos s kvalitetnim lokalnim dobavljačima. Istovremeno će i dobavljači dobiti priliku za veće narudžbe i prepoznatljivost, udružujući se s inovativnim operaterima malih samoposluga.

2. Stvorite posebna partnerstva

Stvarajući jedinstvenu ponudu proizvoda, maleno samoposluživanje može postati odredište obližnjih kupaca, a način da se to postigne jest kroz partnerstva s dobavljačima.

Bez obzira na to radi li se o dobavljačima na lokalnoj ili nacionalnoj razini ili pak o vanjskim operaterima, uključivanje osebujnih poduzetnika stvorit će visoko diferenciranu ponudu koju će konkurencija teško kopirati.

Ovakvu strategiju uspješno je primijenio lokalni trgovac Budgens. Ova trgovina, zahvaljujući partnerstvu sa Subwayom i Cookom, nudi kombinaciju proizvoda posve jedinstvenu za malenu samoposlugu te tako odgovara na vrlo širok opseg potreba potrošača.

Budgens je postao prvi izbor kupaca kad su u pitanju određene kategorije koje se uklapaju uz njihovu vlastitu liniju te potiče kupce da potroše više novca, nadahnjujući ih idejama za različita jela u različitim prigodama.

Kao neovisna trgovina Budgens u gradiću Yartonu pokazao je kako dobar izbor lokalnih poduzetnika može iskoristiti potporu simbol grupe.

3. Postanite svjesni kupovnih “pothvata“ vaših kupaca

Kupci sve češće kupuju u samoposlugama iz susjedstva, a njihovi će posjeti postati još učestaliji odgovore li one na njihove potrebe za mješovitom robom u različitim dnevnim prilikama.

Kako bi postale uspješne s novim kategorijama proizvoda, male samoposluge moraju postati svjesne širokog spektra kupovnih “pothvata“ svojih kupaca te prepoznati kako će oni u te “pothvate“ odlaziti u različitim periodima tjedna ili dana. Uspješni operateri uvijek će na umu imati svoje kupce.

Trgovački lanci manjih formata M-Local i Centra prepoznali su da nije samo ručak hrana za van pa su stvorili novu kategoriju od proizvoda za doručak, kojom svakodnevno privlače kupce koji nemaju puno vremena. Sada je ta ponuda za doručak središte njihovih trgovina.

Za dobavljače je ključno da precizno prate ponudu malih samoposluga, čak i na specifičnim lokacijama. Kupci ne žele samo veći broj proizvoda već točno one proizvode koji će zadovoljiti njihove potrebe.

Digitalne inovacije za privlačenje kupaca
Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih primjera na koji su način pojedini trgovci i proizvođači u 2012. putem inovativnih kampanja i društvenih mreža zabavljali i time privlačili svoje kupce. U Velikoj Britaniji, primjerice, Nestlé je nedavno proveo kampanju koristeći GPS tehnologiju tako što je u određen broj posebnih čokoladica ugradio naprave za praćenje. Sretni kupci nakon otvaranja ambalaže i spoznaje o sretnom dobitku samo su trebali aktivirati napravu i Nestlé bi ih nakon toga u roku 24 sata locirao i darovao izdašnim novčanim nagradama. Poznati proizvođač zobenih pahuljica, Kellogg’s, je pak čekao da kupci dođu k njemu. U namjeri da promovira svoj novi proizvod Special K, otvorio je vlastitu trgovinu na Londonskoj trgovačkoj špici, te poklanjao besplatne zobene pahuljice svim kupcima koji su ih posjetili i preporučili trgovinu preko Twittera. Lanac malih trgovina u Americi, 7-Eleven, izabrao je drugačiji pristup poticanja potencijalnih kupaca da kušaju njihov proizvod kada je lansirao svoj novi slurpee s okusom vanilije. Ovaj trgovac se udružio s najpoznatijom aplikacijom za filmove, Flixster, kako bi utjecao na kinoljupce. Naime, kada bi korisnici pretraživali kina automatski bi im bila ponuđena opcija da pronađu i obližnji 7-Eleven gdje su pozvani besplatno kušati njihov novi slurpee kojeg Amerikanci često konzumiraju upravo u kinima.

Globalna kretanja: Evolucija trgovine iz susjedstva

Emily O’Neill
Poslovni analitičar