Pivo kao izvrstan izotonik nakon tjelesne aktivnosti

pivo-midiPivo kao isključivo prirodna namirnica, osim što izvrsno prati različita jela ili osvježava tijekom raznovrsnih druženja, može biti i izvrstan izotonik nakon bavljenja sportom, šetnje ili bilo kakve pojačane tjelesne aktivnosti, priopćeno je iz Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja.

Nakon rekreativnog bavljenja sportom, šetnje ili trčanja, mnogi posežu za nekom tekućinom kako bi nadoknadili izgubljenu vodu.

Tada je uputno konzumirati funkcionalne napitke koji sadržavaju minerale izgubljene znojem.

Biokemičarka i stručnjakinja za prehranu dr. sc. Donatella Verbanac potvrđuje kako pivo, ako se konzumira umjereno, može jednako kao i voda organizmu dati potrebnu tekućinu i nadoknaditi veći dio minerala i pojedine vitamine koji regeneriraju i osvježavaju organizam nakon izlaganja tjelesnom naporu, osobito tijekom ljetnih vrućina.

Najvažniji je sastojak piva voda i ona čini oko 92 posto ukupnog sadržaja piva. Međutim, u sastavu piva nalazimo i druge iznimno vrijedne komponente. Tu su bjelančevine s 4,3 g/l i ugljikohidrati s 27-30 g/l.

Uz njih nalazimo 1,5-1,7 g/l minerala, elemente u tragovima i anorganske tvari. Upravo su ti sastojci odgovorni za osjećaj osvježenja koje pivo kao napitak izaziva, posebice nakon tjelesne aktivnosti.

pivo-minerali-tabelaNutritivni i fiziološki učinci piva doista su veliki. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih umjerena konzumacija piva ima pozitivan učinak na naše zdravlje:
1. Pivo učinkovito gasi žeđ;
2. Pivo potiče izlučivanje probavnih sokova i poboljšava probavu hrane;
3. Pivo ima povoljan učinak na izlučivanje zadržane tekućine iz organizma, djeluje diuretski;
4. Pivo nije razlog uvećanja tjelesne mase, ono je niskokalorično piće te se njegova umjerena konzumacija preporučuje i u slučaju redukcijskih dijeta.

Dr. sc. Donatella Verbanac zaključuje: “Pivo je izvrstan napitak koji uspješno nadoknađuje vodu i elektrolite te uz samu vodu predstavlja namirnicu izbora kada želimo brz oporavak organizma nakon tjelesnog napora. Pritom valja voditi računa o umjerenoj konzumaciji piva.”

Uvijek treba imati na umu da se, ovisno o tjelesnoj masi pojedinca, ne smije konzumirati više od dvije do tri jedinice alkohola* tijekom cijelog dana, i to uvijek uz neki obrok, a da je za žene ta količina alkohola upola manja.

(*) Jedinica alkohola ekvivalent je oko 12 g alkohola, a ta količina sadržana je u čaši vina (volumena 125 ml) prosječne alkoholne jakosti te u 0,33 litre lager piva prosječnog sadržaja alkohola od 4,5 posto.

Prethodni članakZa prehrambeni sektor najteži put do EU fondova
Sljedeći članakBC Group: Belgijska specijalna piva