euro-kovanice-vizual-midiHrvatskoj će nakon ulaska u EU godišnje biti na raspolaganju oko milijardu eura iz fondova EU-a. Konzultant na IPA projektima Robert McKean kaže kako će najveće izglede imati poduzetnici iz drvoprerađivačke industrije, a teškoće mogu očekivati poduzetnici iz prehrambenog sektora

Hrvatskoj će nakon ulaska u Europsku uniju godišnje biti na raspolaganju oko milijardu eura iz fondova EU-a, što je znatno više od sredstava iz pretpristupnih fondova, a za njihovo povlačenje ključna je dobra priprema države i poduzetnika.

Zaključeno je to na drugom danu 16. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje je, u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta, održano u Svetom Martinu na Muri, prenosi HRT.

Konzultant na IPA projektima Robert McKean rekao je kako je za hrvatske poduzetnike osobito važno dostizanje tehničkih i ekoloških standarda EU-a jer inače neće moći poslovati na zajedničkom tržištu Unije.

Problem je, kaže McKean, što je manje od 5 posto tih propisa prevedeno na hrvatski jezik.

Prema njegovim riječima, najveće izglede u EU-u imat će mali poduzetnici iz drvoprerađivačke industrije, a teškoće mogu očekivati poduzetnici iz prehrambenog sektora.

Savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu okupilo je oko 500 sudionika koji raspravljaju o pripremi malog i srednjeg poduzetništva za tržište EU-a te o iskustvima poduzetnika iz zemalja prethodnih krugova proširenja.

Na savjetovanju je zaključeno kako je uloga države institucionalnom potporom i zakonskim okvirom osigurati povoljne uvjete poslovanja i olakšati ulaganja u cilju otvaranja novih radnih mjesta. (HRT)