U cilju očuvanja obala hrvatskih rijeka, jezera i Jadranskoga mora tjedan dana uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje počela je nova sezona društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora koji Coca-Cola u Hrvatskoj drugu godinu zaredom provodi u suradnji s udrugama civilnoga društva i partnerskim institucijama. U prvoj ovogodišnjoj akciji čišćenja, održanoj uz velikogoričko jezero Čiče, sudjelovalo je 150 volontera Športsko-ribolovne udruge Odra, Kulturno-umjetničkoga društva Čiče iz Novoga Čiča, udruge Agroeduka i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Novo Čiče.

U sklopu projekta Od izvora do mora Coca-Cola u Hrvatskoj u suradnji s udrugama civilnoga društva i partnerskim institucijama potiče akcije čišćenja hrvatskih obalnih područja te podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini održano 12 akcija čišćenja širom Hrvatske, a u novoj će, koja će obuhvatiti razdoblje od travnja do studenoga 2019., Coca-Cola opremom podržati dvadeset akcija čišćenja. Sve zainteresirane udruge koje u svojoj zajednici žele potaknuti i organizirati akcije čišćenja, mogu ih prijaviti putem mrežne stranice odizvoradomora.hr, a na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta organizatori triju akcija, u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku, bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna.

“U Coca-Coli svjesni smo da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora do mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Drago nam da je projekt u prvoj godini naišao na tako dobar odziv udruga i građana jer znači da su mnogi prepoznali njegov cilj. Potaknuti dobrim prošlogodišnjim rezultatima nadamo se sudjelovanju još većega broja udruga i građana ove godine, a time i još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Danas održana akcija čišćenja uz velikogoričko jezero Čiče prva je u nizu ovogodišnjih akcija u sklopu projekta Od izvora do mora. Upravo su organizatori ove akcije osvojili prvo mjesto i 15 000 kuna za najuspješniju akciju čišćenja prošle godine te su zato prigodno odlučili otvoriti novu sezonu projekta.

Akcija Očistimo smeće s naših jezera obuhvatila je desetak kilometara obale jezera Ježevo, Velikoga jezera i rijeke Odre, čime su se volonteri nastavili brinuti o području iz kojega su u prethodnoj akciji već uklonili 143 kilograma otpada po sudioniku.

“U želji da našem goričkom moru vratimo sjaj kakav je nekoć imalo prošle smo godine pokrenuli akciju čišćenja kojom smo napravili prvi korak k tome cilju. Osim uklanjanja otpada postavili smo i obrazovne ploče kojima podsjećamo posjetitelje na važnost čuvanja okoliša. Sad želimo otići i korak dalje. Zato smo ponovno proveli akciju čišćenja nastavljajući uklanjati otpad koji se godinama ovdje gomilao kako bismo zajednički oživjeli to zapušteno područje puno potencijala. Drago nam je da nas je podržao ovolik broj sudionika te ćemo se i dalje truditi osvijestiti što veći broj naših sugrađana o važnosti pravilnoga odlaganja otpada”, izjavio je Stipo Duvnjak, predsjednik Kulturno-umjetničko društva Čiče iz Novoga Čiča.

Ovaj višegodišnji projekt kao i prošle godine nastavljaju partnerski podržavati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Institut Ruđer Bošković.