Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić

U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu u srijedu iza 11 sati započelo je ročište na kojem Agrokorovi vjerovnici glasuju o nagodbi u sklopu procesa izvanredne uprave, a nakon što je završio proces njihove registracije.

Na početku ročišta, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić poručila je sudionicima da se danas glasa o nagodbi, a ne raspravlja o njoj.

Pravo glasa imaju svi prisutni, što znači i vjerovnici osporenih tražbina, neovisno o tome je li im tražbina osporena od izvanrednog povjerenika ili drugih vjerovnika, kazala je.

Kako je rečeno, prisutni su vjerovnici s iznosom nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 23,35 milijardi kuna, što čini gotovo 95 posto tih tražbina.

S obzirom na veliki broj vjerovnika, njih više od tri tisuće, Trgovački sud u Zagrebu je za registraciju predvidio oko dva sata, no ona je trajala otprilike tri sata.

Na ročištu za glasovanje o nagodbi moći će sudjelovati samo uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta, a pozvani su svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene, a moći će glasati .

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna.

Pravo glasa trenutačno imaju vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Procjenjuje se da će za prolazak nagodbe biti potrebna suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna.

Glasovanje će se odvijati u dvije faze – prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasovanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasovanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start “m2voting”.

Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje. (Hina)