Iako Walmart čvrsto drži svoju lidersku poziciju, trgovci kao što su Amazon, Schwarz Grupa, Aldi i Costco otvaraju sve više novih tržišta.

NRF Top 50 Global Retailers 2022” godišnji je pregled američkog udruženja National Retail Federation (NRF), koji je sastavio Kantar Retail prikazujući 50 najutjecajnijih internacionalnih trgovaca na malo na temelju njihovog poslovanja od početka 2021.Druga godina globalne pandemije stavila je svjetsku maloprodaju pred velike izazove baš kao i 2020. godine. I, baš kao i 2020., globalna maloprodaja iz tih je izazova izašla s daleko više prihoda i dobiti jer je uspješno upravljala promjenama u potrebama i navikama kupaca.

Ekstremna zatvaranja u kućanstva i dalje su se događala, ali su takve mjere u većini zemalja bile iznimka čak i s pojavom varijanti delta i omikron. Narodi su odlučili živjeti s COVID-19 podržavajući agresivne programe cijepljenja i potičući široku upotrebu maski.

Najveća iznimka bila je Kina provedbom politike nulte tolerancije na COVID-19 koja je zahtijevala brzi odgovor na izbijanje zaraze i regionalna ograničenja. Takav je pristup imao manji utjecaj na maloprodaju od očekivanog, ali je bio glavni razlog nestašica koje su se pojavile kasnije tijekom godine. Zapravo, u mnogim je zemljama nedostatak zaliha zajedno s nepredvidljivim lancem opskrbe uzrokovao više poremećaja u maloprodaji u 2021. nego što je to učinio sam COVID-19.

Maloprodaja odjeće oporavila se kada su se trgovački centri i trgovačke četvrti ponovno otvorili i procvjetali zbog nagomilane potražnje kupaca. No, trgovci koji ovise o uvozu lani su se mučili u pokušajima da dosegnu rezultate ostvarene u 2020. godini. A maloprodaja hrane bila je osjetljiva ne samo na usporavanje logistike, već i na nedostatak materijala za pakiranje kao što su plastika i aluminij. Nedostatak radne snage buknuo je u većini zemalja 2021., što je ometalo sposobnost mnogih trgovaca da održe radno vrijeme i razinu opće usluge. Međutim, budući da su problemi sa zalihama i radnom snagom utjecali na cijelu industriju, činilo se da su kupci prihvatili ovu novu stvarnost i nastavili trošiti, iako ne na razini kao što su to činili 2020. godine.

LIDER I IZAZIVAČI
Kantar je surađivao s NRF-om na izradi ove ljestvice 50 najboljih svjetskih trgovaca na malo koja nastoji maksimizirati prilike za raspravu, debatu, edukaciju i istraživanje koje ovakvo rangiranje može pružiti.

Svaka usporedba trgovaca na malo koji posluju u više zemalja otežana je tečajevima valuta i snagama domaćeg tržišta koje mogu iskriviti takve usporedbe tijekom vremena. Kako bi se ti utjecaji minimizirali, Kantarova baza podataka trgovaca održava se u lokalnoj valuti koju je trgovac prijavio, a koja je pretvorena u američke dolare pomoću tečajeva valuta Međunarodnog monetarnog fonda, što je bila osnova za dodjelu bodova i izradu ovog popisa. Kantarova metodologija rangiranja koristi sustav u kojem se bodovi trgovcima dodjeljuju na temelju njihovih domaćih i međunarodnih maloprodajnih prihoda. Da bi se kvalificirali za ljestvicu, trgovci na malo moraju imati izravna ulaganja u najmanje tri zemlje. Držeći se ovih smjernica, Walmart i dalje ostaje najveći svjetski trgovac na malo, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou, sa značajnom predanošću novoj online tržnici i modelu dostave proizvoda. No susreće se s izazovima unutar Top 10 od strane Amazona, Schwarz Grupe, Aldija i Costcoa, koji sve više izlaze na nova tržišta. Glavni kineski internetski trgovac Alibaba i dalje je među 50 najboljih, ali regulatorne promjene na njegovom domaćem tržištu ograničile su njegove prednosti u financijskoj tehnologiji.

Jedna napomena u vezi s aktualnim događajima: Kantar i NRF pomno prate tekući sukob Rusije i Ukrajine i utjecaje na globalnu maloprodaju. Prodaja i rangovi predstavljeni u ovoj publikaciji točan su odraz poslovanja trgovaca tijekom 2021., ali budućnost ostaje neizvjesna. Kao takvi, Kantarovi maloprodajni stručnjaci pomno prate sukob i nastavit će pružati informirane osvrte na ta zbivanja i njihov odraz na tržište.