U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji pala 6,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već peti mjesec zaredom kako je pala, i to više nego mjesec dana ranije. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju pala 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine pala 6,7 posto.

To je peti mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, i to nešto više u odnosu na 6,2-postotni pad u lipnju. U srpnju je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 2,4 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 9,8 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih sedam mjeseci promet u trgovini na malo realno je pao za 6,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podaci najavljuju nastavak pada gospodarstva i u trećem kvartalu
Oštar pad potrošnje posljedica je mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovini ožujka, dok je popuštanje tih mjera započelo krajem travnja.

Te su mjere izazvale rekordni pad gospodarstva u drugom tromjesečju, pri čemu je bruto domaći proizvod (BDP), prema danas objavljenim podacima DZS-a, potonuo 15,1 posto na godišnjoj razini, najviše od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke.

Pad u drugom tromjesečju veći je od očekivanja analitičara. Šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjoj razini, a njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 12 do 17 posto.

Pad prometa u maloprodaji u srpnju najavljuje nastavak gospodarskog pada i u trećem tromjesečju, s obzirom da je potrošnja najveća komponenta BDP-a.

A to znači da će gospodarstvo uroniti u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!