U 2015. godini ostvareni su bolji prinosi grožđa nego u 2014. godini te je ocijenjeno da je lanjska godina jedna od boljih u vinogradarstvu.

pp-orahovic-bacve-midiIstaknuli su to, između ostalog, članovi Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica na sjednici koja je održana pod predsjedanjem Josipa Tokića, voditelja Grupacije i voditelja PJ Vinogradarstvo i voćarstvo u PP Orahovica. Domaćin sjednice bio je PP Orahovica.

“Vino je zadovoljavajuće kvantitete i kvalitete zbog klimatski dobre godine, tako da je grožđe obrano pravovremeno, a nije bilo potrebe ni za višekratnim tretiranjem protiv bolesti i štetnika. Jedini problem vinogradarima stvara divljač, osobito divlje svinje, te ptice, čvorci i vrane”, rečeno je te je naglašeno da je većina vina berbe 2014. plasirana te da je PP Orahovica počeo plasman četiriju vrsta mladog vina.

Pozitivnim je ocijenjeno obnavljanje vinograda, kao i korištenje sredstava EU kroz vinsku omotnicu.

Sa sjednice je upućen apel ostalim proizvođačima grožđa i vina da do sredine 2018. godine iskoriste raspoloživa sredstva iz vinske omotnice za svoje razvojne programe. Također je pozitivnim ocijenjena inicijativa pojedinih tvrtki koje u budućim razvojnim planovima planiraju proizvodnju stolnog grožđa.

Ovdje valja istaknuti i da PP Orahovica, inače, najveći proizvođač vina u Virovitičko-podravskoj županiji, i voditelj Grupacije Josip Tokić kao svoj prilog razvoju vinogradarstva i vinarstva na području Virovitičko-podravske županije nude besplatnu savjetodavnu i organizacijsku pomoć i potporu svim ostalim proizvođačima, iz tvrtki i vinogradarskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije. (glas-slavonije.hr)