Organizatori dm green city projecta 2013. na današnjoj su konferenciji za medije u Hrvatskim vodama najavili niz aktivnosti za građane kojima u Međunarodnoj godini voda žele podići razinu svijesti o važnosti voda i aktivnom sudjelovanju građana u zaštiti okoliša, priopćeno je iz lanca drogerija dm.

Idejni začetnik projekta, Marko Lasić Nered, najavio je dm H2O turneju, prvu u nizu aktivnosti koje će u sklopu dm green city projecta 2013. educirati građane o važnosti voda i uključiti ih u očuvanje hrvatskih vodnih bogatstava. “U ožujku u sklopu dm H2O turneje planiramo veliku akciju čišćenja vodenih površina ‘Očistimo hrvatske vode zajedno’. S udrugom Dinaridi-DISKF i lokalnom zajednicom čistit ćemo vodene površine u pet hrvatskih gradova – Šibeniku, Karlovcu, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu”, rekao je Marko Lasić Nered.

Iz dm-a ističu kako će iskoristiti svoju poziciju društveno odgovorne kompanije kako bi zajedno sa partnerima i sugrađanima zaštitili bogatstvo vode koje nam je priroda podarila.

“Do kraja veljače kupovinom odabranih proizvoda zdrave hrane i prirodne kozmetike kupci dm-a štede i doniraju 1 kunu za realizaciju ekoloških akcija unutar dm green city projecta. Ne samo da ćemo učiniti nešto dobro za zajednicu, nego ćemo se i pritom dobro zabaviti, budući da pripremamo niz edukativno-zabavnih sadržaja koji će nam približiti koliko je voda bitna za naš planet, za Hrvatsku i naš organizam”, rekla je Gordana Picek, članica uprave dm-a.

Prije velike akcije čišćenja “Očistimo hrvatske vode zajedno” građani će moći uživati u zabavno-edukativnim događanjima koja će promovirati važnost očuvanja vode te motivirati građane da se pridruže akciji čišćenja u njihovom susjedstvu.

U suradnji s Hrvatskim vodama i njihovim programom pokretnog laboratorija, dm H2O turneja organizira niz zabavnih radionica za najmlađe, pripadnike lokalnih eko škola koje će i ove godine sudjelovati u eko akciji dm green city projecta “Zeleni korak”. Također, posjetitelji će se s instruktorima ronjenja iz udruge “Dinaridi-DISKF” moći upoznati s aktivnošću ronjenja.

“Izuzetno nam je drago da će PBZ Card i ove godine, kao njegov sponzor, podržati dm green city project. Time potvrđujemo da ekološku održivost ne smatramo jednokratnim, kratkoročnim projektom, već je promatramo kao dugoročni i sveobuhvatni projekt, koji jedino takvim pristupom i može dati značajne rezultate. Veliku vrijednost ovog projekta vidimo u njezinom edukativnom dijelu u koji su uključena djeca iz brojnih škola diljem Hrvatske. A najuspješniju školu, odnosno najuspješniji razred PBZ Card će nagraditi izletom u jedan od naših nacionalnih parkova ili parkova prirode, kako bi se i tom prilikom uvjerili u ljepote prirode i važnosti njezinog očuvanja”, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

dm green city project je, kao sveobuhvatnu ekološku inicijativu usmjerenu ka uključivanju građana i edukaciji o važnosti zaštite voda podržalo i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Na predstavljanju projekta zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza podsjetio je zašto su važne inicijative poput dm green city projecta: “Naša je zadaća brinuti o zaštiti okoliša i prirode. Ne zato što je to samo sebi svrha, nego zbog čovjeka kojem je to životni prostor. Kad govorimo o prirodnim resursima, mi se doista imamo čime ponositi. Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. No to je i veliki izazov, ali i velika obaveza. Obaveza kako na najbolji mogući način zaštititi naše resurse, a da pritom iz vida ne ispustimo onoga zbog čega sve to radimo – čovjeka.”

Projekt su podržali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb te poznate osobe poput Mirne Zidarić, Dubravka Šimenca, Vinka Brešana, Ivane Banfić i Ines Preindl koji će aktivnim sudjelovanjem u projektu pomoći u očuvanju voda, ali i angažiranju što većeg broja građana u ekološke akcije dm green city projecta.

Podršku projektu pružio je i jedan od najpoznatijih hrvatskih alpinista i putopisaca Stipe Božić, istaknuvši da su upravo ovakve inicijative način da se krene u ostvarivanje prijeko potrebnih promjena.

Na konferenciji su najavljene i druge aktivnosti dm green city projecta poput obilježavanja Dana planete Zemlje u travnju, velikog lifestyle događanja s najpoznatijim hrvatskim dizajnerima u svibnju te dm ženska utrka u lipnju na kojoj će natjecateljice zajedno s dm-om širiti poruke o važnosti kretanja i pijenja vode za zdravlje.

I ove godine akcijom skupljanja papira u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske “Zeleni korak”, dm green city project uključit će i naše najmlađe u ekološki odgovorno djelovanje.

Projekt završava dodjelom dm green city nagrada koje će odati priznanja najistaknutijim pojedincima, tvrtkama i organizacijama koje su ostvarile posebne rezultate u očuvanju i zaštiti okoliša.