S obzirom na globalnu popularnost piva i recentne trendove ekspanzije craft pivarstva u Europi i svijetu, Pivovara Daruvar se svojim proizvodima i kvalitetom želi nametnuti kao vodeća craft pivovara u ovom dijelu Europe. Kako bismo to postigli ulažemo značajna sredstva upravo u taj segment poslovanja, a zbog svoje tehnološke opremljenosti i logističke snage u mogućnosti smo osigurati da kvalitetno zanatsko pivo bude dostupno i cjenovno prihvatljivo tržištu, ističe Sandra Kufner, direktorica Pivovare Daruvar.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Iako je riječ o mladoj poduzetnici već se danas može reći kako Sandra Kufner ima bogato poslovno iskustvo koje je tijekom posljednjih desetak godina stjecala na različitim pozicijama. Osnovnu je školu završila u Siraču, a srednju Ekonomsku školu u Daruvaru. Diplomirala je na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji 2007. godine, a poslovnu karijeru započela je iste godine na odjelu računovodstva i financija u društvu Kamen Sirač d.d. kao pripravnica. Godinu dana kasnije prelazi u Kufner Grupu d.o.o. na mjesto asistentice direktora kontrolinga, od 2010. preuzima dužnost voditeljice kontrolinga, a 2013. postaje direktorica kontrolinga. U listopadu 2014. godine dolazi na mjesto upraviteljice “tvrtke kćeri” Kumal Sk dooel u Skopju, gdje je provela gotovo dvije godine.

Godine 2016. stupa na mjesto direktorice financija u Pivovari Daruvar d.o.o., a od travnja 2018. do danas obnaša funkciju direktorice Pivovare Daruvar d.o.o. zajedno s kolegom Sinišom Lukačom. Sandra ističe kako je njen fokus na poslovnoj administraciji, dok je kolega Siniša zadužen za prodaju i proizvodnju. “Kako sam odrasla u okolici Daruvara vrlo dobro sam upoznata s Pivovarom Daruvar i njenim proizvodima i prije nego sam započela karijeru u Kufner Grupi te kasnije direktno u Pivovari Daruvar, a kao pasioniranoj ljubiteljici piva ovo mi je posao iz snova. Crtice iz mog životopisa jasno govore da sam vezana uz daruvarski kraj privatno i poslovno i to mi uvelike pomaže da svoj posao radim s još većim entuzijazmom”, kaže nam Sandra.

Pivovara Daruvar dogodine slavi veliki jubilej – 180 godina kontinuiranog rada. Možete li nas ukratko provesti kroz bogatu povijest pivovare?
Istina je, iduće godine pred nama je veliki jubilej – 180 godina kontinuiranog rada, odnosno neprekinute proizvodnje, još od davne 1840. godine kada je Pivovara osnovana. S ponosom možemo reći da slovimo za najstariju pivovaru u Hrvatskoj, jedinstvenu po načinu proizvodnje piva prema tradicionalnoj češkoj recepturi.

Priča počinje sredinom 19. stoljeća kada na ove prostore doseljavaju češki doseljenici. Kako su Česi sa sobom donijeli i kulturu proizvodnje i potrošnje piva, grof Antun Janković, osnivač Grada Daruvara, na svom imanju 1840. godine osniva pivovaru. Izrazito meka voda i klima pogodna za uzgoj pivarskog ječma i hmelja te činjenice da je u prošlosti Daruvar bio gospodarsko središte zapadne Slavonije s ljekovitim kupkama termalne vode, omogućili su brzi razvoj održive proizvodnje piva.

U prvo je vrijeme pivovara proizvodila piva za potrebe gazdinstva Janković, ali 1893. godine pivovara prelazi u vlasništvo daruvarskih građana Polaka, Crnera, Dobrovića i drugih, koji su preuredili pivovaru te uz povećanje njezinog kapaciteta i proširili tržište. Ta je godina vrlo važna i za budućnost pivovare jer se počinje koristiti naziv brenda Staročeško, što ga čini jednim od najstarijih pivskih brendova na ovim prostorima.

Godine 1925. pivovaru preuzima obitelj Gross koja dodatno ulaže i proširuje pogone, što rezultira povećanjem proizvodnje, a već 1941. novi vlasnik pivovare postaje Viktor Hrešić te se u iduće tri godine dodatno proširuje kapacitet proizvodnje i u tom je periodu izgrađena i vlastita sladara.

Pivovara je konfiscirana 1945. godine, kada joj se mijenja naziv u Daruvarska pivovara. Od 1970. od 1977. godine Daruvarska pivovara djeluje unutar SOUR Zagrebačke pivovare zajedno sa Zagrebačkom, Karlovačkom i Otočkom pivovarom, a nakon 1977. godine Pivovara djeluje kao samostalno poduzeće. Tijekom Domovinskog rata pivo se proizvodilo bez obzira na ratne uvjete, što je rezultat osobitog zalaganja svih zaposlenih u Pivovari. Godine 2005. Pivovara prelazi u vlasništvo tvrtke Orlando film classic, a od 2008. do 2010. Pivovara se nalazi u stečaju te ju nakon završetka stečaja preuzima grupacija Kufner koja joj vraća izvorni naziv Pivovara Daruvar pod kojim posluje danas.

Kufner grupa preuzela je Pivovaru Daruvar i tako je izvela iz stečaja koji je vjerojatno predstavljao najteži trenutak u povijesti tvrtke. Od tada ste napravili puno kako bi se Pivovara vratila na stari put uspjeha. Možete li se osvrnuti na razdoblje od zadnjih desetak godina i pojasniti kako ste uspjeli pronaći održivi poslovni model?
U lipnju 2010. godine Pivovara Daruvar postaje dio Kufner grupe d.o.o. Zahvaljujući poslovnom restrukturiranju tvrtke te kontinuiranim ulaganjima u proizvodnju, širenju asortimana i promociji ukupne scene zanatskog piva, Pivovara Daruvar iz godine u godinu bilježi sve bolje poslovne rezultate pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine Peti element zabilježio rast prodaje od 30 posto, a Staročeško od 5 posto.

U drugoj polovici godine očekujemo još veći rast prvenstveno zbog sezonskih mjeseci, ali i zbog svih napora koje ulažemo na tržištu. Naša je misija očuvanje tradicijske tehnologije, originalne recepture i kvalitete naših proizvoda, a kontinuirani rast rezultat je reorganizacije i stalnih napora menadžmenta i kompletnog tima u pronalaženju pravih poslovnih odgovora na izazove izuzetno zahtjevnog pivarskog tržišta u Hrvatskoj.

Hrvatska industrija piva izuzetno je koncentrirana i na tržištu dominiraju međunarodne korporacije. Kako iz svoje perspektive gledate na aktualno stanje tržišta i prilike koje ono pruža malim i srednjim proizvođačima piva?
Posljednjih je godina kako svjetsko, tako i domaće pivarstvo, pod snažnim utjecajem craft revolucije. Nastavno na to, velike industrijske pivovare pokušavaju se uključiti u brzorastući trend potrošnje craft piva proizvodnjom specijalnih piva, no, istovremeno se od strane korporacija vrši i sve veći pritisak na distributivni lanac u svrhu oslabljivanja utjecaja malih pivara čime se smanjuje njihova profitabilnost. Kao posljedica toga, nerijetko se događa da nakon nekog vremena dolazi do kupovine male nezavisne pivovare od strane korporacije i prelazak takvih manjih pivovara u portfelj korporacije. Glavni nedostatak takvog razvoja tržišta je da se kategorija piva usmjerila u jake brendove čija potrošnja ne ovisi o sadržaju, već o marketingu koji je postao bitniji od sadržaja i načina proizvodnje.

Nasuprot tome, nama u Pivovari Daruvar od primarne je važnosti pružiti potrošačima stvarnu kvalitetu, a time i raznolikost ponude dobrih i kvalitetnih piva te smo zato snažno fokusirani na sadržaj, na prirodne sirovine, tradicijski način proizvodnje i edukaciju potrošača. Naime, poznato je da potrošači postaju sve educiraniji i zahtjevniji te naše pivo percipiraju kao kvalitetno i prirodno i to je jedna od najvećih vrijednosti koju od njih možemo dobiti. U tom smislu, stalna edukacija potrošača ključna je za svaki daljnji razvoj i na njoj kontinuirano radimo.

Koliko je iznosila ukupna proizvodnja Pivovare Daruvar u 2018. godini?
Naš kapacitet je 250.000 hektolitara piva godišnje, što znači da imamo još prostora za napredak. Još uvijek je iskorištenost kapaciteta na razini od 30-ak posto tako da prostora za rast neupitno ima. Počeli smo i izvoziti u manjim količinama, a plan nam je intenzivirati izvoz i to prije svega na tržišta jugoistočne Europe i Europske unije, kao i pojačati plasman u Dalmaciji, a u najboljem slučaju, uz kvalitetu i intenzivnije prodajno-marketinške aktivnosti, cilj nam je dostići potpunu iskorištenost postojećih kapaciteta.

Kako ste pak zadovoljni s ostvarenim poslovnim rezultatom u prošloj godini. Koliko je iznosio godišnji promet i dobit razdoblja?
Prošlu smo godinu završili s 28 milijuna kuna operativnih prihoda i oko 3,5 milijuna EBITDA iz operativnog poslovanja. U posljednje tri godine po prodaji i prihodima rastemo oko 30 posto, čime smo izuzetno zadovoljni, ali tu ne stajemo jer, kako sam već rekla, ove godine očekujemo značajniji rast prvenstveno u craft segmentu.

Koliko zaposlenih ima Pivovara Daruvar u ovom trenutku te kako uspijevate privući i zadržati zaposlenike?
Pivovara Daruvar trenutno ima 50 zaposlenih. Kontinuirano ulažemo u njihov rast i razvoj i svaki poslovni uspjeh percipiramo kao zajednički, svih nas zaposlenih, jer svatko na svoj način doprinosi poslovanju i napretku te samo kao tim postižemo odlične rezultate i to se odražava na uvjete svih naših zaposlenika.

Recite nam nešto više o tehnologiji proizvodnje piva i predstavite nam asortiman piva koje nudite potrošačima?
Pivovara Daruvar danas je jedna od rijetkih pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji. Svoju proizvodnju temeljimo na tradicionalnom načinu proizvodnje piva, na mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim domaćim sirovinama, bez aditiva i konzervansa.

Osim svog najpoznatijeg brenda, lager piva Staročeško, od 2014. godine Pivovara se okrenula i proizvodnji craft piva, poznatog brenda 5th Element. Staročeško pivo je jedno od najstarijih pivskih brendova u Hrvatskoj, jedino je koje se puni u smeđe boce, upravo one u kojima se najbolje čuva sva njegova kvaliteta, miris i okus. I upravo u tim prepoznatljivim bocama ljubitelji Staročeškog piva pronaći će Svijetlo lager, Crveno i Jako Bock pivo.

Brend Peti element (5th Element) nastao je kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivima proizvedenim u malim šaržama. Ova linija pravog zanatskog/craft piva stvorena je s naglaskom na umjetnosti povezivanja posebnih aroma, okusa i mirisa piva. Ovu liniju predstavlja nekoliko raznovrsnih i inovativnih craft piva: Aba, Lela, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo), Cannabeer pivo s dodatkom industrijske konoplje (prvo takvo pivo u Hrvatskoj) i kiselo pivo s okusom maline Weissbery. Kao što vidite, naš je asortiman bogat i za svakog se nađe ponešto!

Od kuda sve nabavljate sirovinu za vaša piva?
Za proizvodnju naših piva danas koristimo sirovine koje su prirodne i proizvedene u Hrvatskoj – prirodna meka izvorska voda s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetne hrvatske sirovine, bez aditiva i konzervansa. To se odnosi ne samo na brend piva iz linije 5th Element, već i na brend Staročeško, koje se proizvodi prema tradicionalnoj češkoj recepturi koja se nije mijenjala od 1893. godine kada se Staročeško pivo prvi put pojavilo na tržištu. Uostalom mišljenja smo da je nepotrebno mijenjati nešto što funkcionira odlično.

S brendom 5th Element planirali ste iskorak i na tržišta regije. Kako se razvija taj plan te koliko su vam važna izvozna tržišta u ukupnom plasmanu?
S obzirom na globalnu popularnost piva i recentne trendove ekspanzije craft pivarstva u Europi i svijetu, Pivovara Daruvar se svojim proizvodima i kvalitetom želi nametnuti kao vodeća craft pivovara u ovom dijelu Europe. Kako bismo to postigli ulažemo značajna sredstva upravo u taj segment poslovanja. Šesta smo po veličini pivovara u Hrvatskoj, ujedno i najmanja industrijska pivovara u Hrvatskoj koja proizvodi pivo fermentacijom i osim što smo najmanja među velikima ujedno smo i najveća craft pivovara.

Zbog navedenog želimo se pozicionirati i kao craft pivovara koja proizvodi kvalitetno zanatsko pivo u maniri prave craft pivovare. Zbog svoje tehnološke opremljenosti i logističke snage u mogućnosti smo osigurati da kvalitetno zanatsko pivo bude dostupno i cjenovno prihvatljivo tržištu. Prodaja našeg craft brenda 5th Element u protekloj je godini porasla čak 60 posto. Vjerujemo u daljnji rast ovog brenda i namjera nam je u budućem razdoblju nastaviti s proširenjem linije 5th Element novim proizvodima, odnosno okusima koji će osvojiti tržište.

Pivovara Daruvar svojevrsno je izvorište i ishodište hrvatske craft scene, a vaš majstor pivar Krešo Marić zaštitno lice cijelog pokreta. U kojoj je mjeri craft revolucija važna za vaše ukupno poslovanje?
Piva iz linije Peti element dolaze iz radionice majstora pivara Pivovare Daruvar, Kreše Marića, koji zahvaljujući inovativnom pristupu proizvodnji piva te dugogodišnjem proučavanju i eksperimentiranju s pivskim stilovima uvijek iznova oduševljava pivsku scenu novim i uzbudljivim proizvodima. Kao pivovara željeli smo se uključiti u craft pokret i time se vratiti korijenima pivarstva, odnosno iskonskom prirodnom pivu. Kroz craft se izražavamo i ono je istovremeno motivacija i izazov, mislimo da smo tu u prednosti pred drugim proizvođačima jer je naš majstor pivar jedan od craft pionira koji vrhunska piva stvara desetljećima.

Spomenuli ste i potrošače koji su sve educiraniji, sve bolje prepoznaju kvalitetu piva i traže nove stilove i ukuse. Možete li usporediti prosječnog hrvatskog konzumenta piva prije pet godina i danas? Što se sve promijenilo?
U proteklim godinama koje je obilježila duboka gospodarska kriza, posebice 2013. godinu, značajno su se promijenile potrošačke navike u Hrvatskoj. Prilagođavajući se lošoj makroekonomskoj situaciji, kupci su konzumirali više jeftinog piva pa je samo u 2013. potrošnja piva iz diskontnog segmenta porasla 31,3 posto u količinskom pogledu. S druge pak strane, prodaja piva višeg cjenovnog ranga (Premium) smanjila se za 2,2 posto u isto vrijeme, a ono srednjeg cjenovnog ranga (Mainstream) bilo je još je jače pogođeno s padom od 5,7 posto.

Gospodarski oporavak od 2015. pa nadalje označio je pojavu potpuno nove tržišne situacije i trenda u korist rasta i razvoja sasvim novog tržišnog segmenta piva, a to je craft pivo, koje kao zaseban smjer u pivarstvu ostavlja veliki pečat na hrvatskoj pivskoj sceni.
Paralelno s razvojem craft scene restrukturira se i tržište jeftinog piva tj. piva tzv. privatnih robnih marki, što prati trend rasta tržišnog udjela craft piva – piva tržišnih niša u višoj cjenovnoj kategoriji. Živost ovog tržišnog segmenta označena je pojavom većeg broja malih, mikro pivara, pobornika i podupiratelja craft scene s jedne strane i profiliranje nekoliko craft pivovara koje mogu odgovoriti na tržišne izazove u segmentu craft pokreta, od kojih je zasigurno vodeća naša Pivovara.

Interese malih, zanatskih proizvođača piva zastupa cehovska Grupacija malih nezavisnih pivovara koja djeluje unutar Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK. Koji su glavni ciljevi djelovanja ove Grupacije te kakvi su rezultati postignuti do sada?
Silom Zakona trend osnivanja malih nezavisnih pivovara uočen je i u Hrvatskoj gospodarskoj komori jer su sve novoosnovane pivovare automatizmom postale njezine članice. Trebalo je, međutim, proći neko vrijeme da sve te nove članice prepoznaju HGK kao dobar okvir za zajedničko djelovanje tako da je službena komunikacija s HGK krenula Inicijativom za osnivanje Grupacije malih nezavisnih pivovara koja je promovirana 2017. godine. Inicijativu je svojim potpisom podržalo 27 malih nezavisnih pivovara i početkom 2018. godine odrađena je procedura aktivacije malih nezavisnih pivovara unutar sustava HGK i najzad osnivanje Grupacije malih nezavisnih pivovara.

HGK je jedan od važnih čimbenika u procesima regulacije i organizacije proizvodnog sektora, pa tako i sektora proizvodnje piva, što bi trebalo i malim nezavisnim pivovarama omogućiti uključivanje u sve te procese i ispunjavanje vlastitih interesa koji iz njih proizlaze.

Na malim nezavisnim pivovarama je da kroz zajedničko djelovanje obrazuju potrošače o vrijednosti tradicionalnog i prirodnog načina proizvodnje, regionalnoj važnosti svake male nezavisne pivovare i da ih upoznaju sa što više raznih pivskih stilova kako bi povećali potražnju za takvim proizvodima što će rezultirati i održivošću takvog načina proizvodnje.

Jedan od glavnih ciljeva ove Grupacije bio je adekvatniji zakonodavni tretman malih proizvođača. Jeste li zadovoljni sadašnjim zakonodavnim okvirom te postoji li prostora za unaprjeđenje kako bi se dodatno potaknula proizvodnja piva u mnogim dijelovima naše države?
U postupku je reorganizacija unutar HGK te se nadamo kako će do kraja godine biti donesen Poslovnik o radu Grupacije malih nezavisnih pivovara i da ćemo biti u mogućnosti započeti s aktivnostima kako bi se postojeći Zakoni prilagodili ovakvoj vrsti proizvodnje specijalnih piva.

Koliko malih nezavisnih pivovara u ovom trenutku djeluje na hrvatskom tržištu te koliki udio zauzimaju na cjelokupnom tržištu piva?
Iako su craft piva cjenovno iznad industrijskih piva, prodaju se bez problema, dapače njihova prodaja raste, što nas kao proizvođača iznimno veseli. Što se tiče broja zaposlenih u malim nezavisnim pivovarama okvirna procjena je da je od 2013. godine do danas otvoreno oko 300 novih radnih mjesta, dok je tržišni udio malih nezavisnih pivovara između 8 i 10 posto ukupnog tržišta piva u Republici Hrvatskoj. Kako se tržišni udio malih nezavisnih pivovara u većem dijelu temelji na tržišnom udjelu tri “stare” pivovare (Daruvarske, Istarske i Osječke), koje u većoj mjeri proizvode tradicionalna lager piva, sama “niša” craft piva dostigla je tržišni udio od oko 2,5 posto ne računajući piva malih pivovara u vlasništvu multinacionalnih pivovara.

Kakvi su vam planovi za budućnost Pivovare Daruvar? Imate li prostora za povećanje proizvodnih kapaciteta ako dođe do rasta potražnje i otvaranja novih prodajnih kanala i novih tržišta?
Nedavno smo pokrenuli predstavljanje dva nova piva HAPPY/HOPPY – suho hmeljeni hefeweizen i BEPO – belgian pale ale, kojima najavljujemo i otvaramo ljetnu sezonu točenih piva. Kako nas iduće godine čeka proslava 180 godina Pivovare Daruvar imamo pred sobom izazovan zadatak dostojno obilježiti tu obljetnicu, kako s novim vrstama piva, tako i s našim prepoznatim linijama Staročeško i 5th Element. Naravno, kao što sam već spomenula, to podrazumijeva i otvaranje novih prodajnih kanala, kao i novih tržišta. Na craft sceni Pivovaru Daruvar odlikuju sve ključne predispozicije koje nam osiguravaju visoku fleksibilnost koja se ogleda u velikim proizvodno-prodajnim kapacitetima i stručnom osoblju.