jamnica ftd 777Kroz posljednje četiri godine dionica Jamnice zabilježila je impresivan rast jer je tržišna cijena dionice gotovo utrostručena – s 39 tisuća kuna početkom 2012. na gotovo 115 tisuća kuna koncem 2015. godine

Jamnica je najveći hrvatski proizvođač gazirane i negazirane prirodne mineralne vode s tradicijom duljom od 180 godina. Izvori Jamničke kiselice poznati su još iz vremena Kelta, no sustavan razvoj korištenja započeo je 18. listopada 1828. kada su napunjene prve boce namijenjene tržištu. Taj se datum i danas obilježava kao dan Jamnice.

Tijekom svoje bogate povijesti, tvrtka je uvijek bila značajan igrač na tržištu, no pravi razvoj i tržišnu ekspanziju ostvaruje pod kapom Agrokor koncerna u čijem je sastavu od 1993. godine. Naime, uslijed ulaganja u modernizaciju, razvoj i nove tehnologije, Jamnica je u zadnja dva desetljeća izrasla u jednu od najmodernijih europskih punionica mineralnih i izvorskih voda te bezalkoholnih pića.

POVIJESNA KVALITETA
jamnica-bilincaJamnica je gazirana prirodna mineralna voda izvorne čistoće. Zahvaljujući carici Mariji Tereziji, 1772. godine obavljena je prva kemijska analiza Jamničke kiselice, nakon čega je uvrštena u registar mineralnih voda Bečkoga dvora.

Jamnica se crpi u Jamničkoj Kiselici iz 500 metara dubokih podzemnih izvora (Janino vrelo) te je zaštićena od svakog onečišćenja. Puni se na samom izvoru na najsuvremenijim linijama za punjenje. Zbog svojeg jedinstvenog okusa, provjerene kvalitete i duge tradicije, Jamnica je danas jedan od najprepoznatljivijih autentičnih hrvatskih proizvoda.

Na međunarodnim sajmovima u 19. stoljeću prirodna mineralna voda Jamnica osvojila je medalje za kvalitetu u Beču (1873.), Trstu (1883.) i Budimpešti (1885.). Kvalitetu Jamničinih robnih marki potvrđuju i brojne aktualne nagrade i priznanja.

jamnica-bilanca01Jamnica mineralna voda među prvima je 1997. postala nositeljica znaka Hrvatska kvaliteta, dok je na međunarodnom sajmu Aqua Expo u Parizu 2003. godine osvojila prestižnu nagradu Eauscar.

Ista nagrada Jani je pripala 2005. godine koja je i vlasnica prestižnih priznanja NSF i ITQI te CarbonFree certifikata. Uz to, 2004. godine Jamnica gazirana mineralna voda dobila je nagradu “Best bottle in glass” koju dodjeljuje vodeća svjetska konzultantska kuća specijalizirana za hranu i piće Zenith International.

U listopadu 2006. godine Jamnica je uvrštena na službenu listu europskih voda, a godinu potom postala je nositelj prestižnih nagrada Trusted Brand i Superbrands. Ni u novije vrijeme Jamnicu nisu zaobišla vrijedna priznanja za kvalitetu, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

jamnica-tablicaTako je u svibnju prošle godine na Festivalu ambalaže FEST.A CROPAK brend Jamnica Sensation osvojio prestižnu nagradu u kategoriji Dizajn u cjelini. Na međunarodnom natjecanju Mineral Water Challenge 2015 održanom u Portugalu krajem prošle godine, u konkurenciji 175 prijavljenih proizvoda iz 11 država, prirodna mineralna voda Jamnica osvojila je zlatnu medalju za najbolju gaziranu vodu u Europi, dok je Sensation limeta-kiwano osvojio zlatno odličje u kategoriji gaziranih mineralnih voda s okusom.

Značaj ovog priznanja utoliko je veći ako se zna da je međunarodni ocjenjivački žiri sačinjavalo 50 profesionalaca iz 15 zemalja Europe i cijeloga svijeta koji su sve proizvode testirali metodom slijepog kušanja.

POSLOVNA ORGANIZACIJA
U sastavu Jamnice d.d. su punionica prirodne mineralne vode i bezalkoholnih pića u Pisarovini, punionica prirodne mineralne vode i bezalkoholnih pića u Svetoj Jani, punionica prirodne mineralne vode i bezalkoholnih pića Sarajevski kiseljak u Bosni i Hercegovini, punionica mineralne vode Fonyódi u Mađarskoj te vlastite distributivne kompanije u Sloveniji, Srbiji i SAD-u.

Jamnica d.d. konsolidira sljedeća društva kćeri: Sarajevski kiseljak d.d. BiH (96,56% vlasništva), Fonyodi Asvanyviz Kft, Mađarska (100% vlasništva), Jamnica mineralna voda d.o.o. Maribor, Slovenija (100% vlasništva), Jamnica d.o.o. Beograd, Srbija (100% vlasništva), Mladina d.d. Jastrebarsko (60,89% vlasništva) te Roto dinamic d.o.o. Zagreb (100% vlasništva). Jamnica svoj razvoj temelji na izgradnji robnih marki koje na hrvatskom tržištu imaju vodeću poziciju u svojim segmentima, a značajnu ulogu imaju i na regionalnim tržištima te sve više i na globalnoj razini.

jamnica-tablica01Matična tvrtka Jamnica te društva kćeri proizvode i distribuiraju sljedeće brendove: Jamnica, Jana, Jana Ice Tea, Jana s okusom voća, Jana vitamini, Sensation, Fonyodi, Mg Mivela, ProSport energetska pića, Sarajevski kiseljak, Sky Cola i Akvia. Osim toga, tvrtka na hrvatskom i regionalnom tržištu distribuira asortiman vinarija iz sastava Agrokor koncerna: Vina Belje, Agrolaguna i Mladina, a distribuciju u Hrvatskoj obavlja i za Red Bull, vodu Goda kao i cjelokupan portfelj brendova Juicy i To.

ZNAČAJKE POSLOVANJA
Gazirana prirodna mineralna voda Jamnica najstariji je brend tvrtke Jamnica i jedan od najstarijih autentičnih hrvatskih proizvoda uopće, s tržišnim udjelom od 80 posto, dok negazirana prirodna mineralna voda Jana drži vodeću poziciju na tržištu negaziranih voda, s udjelom većim od 50 posto.

promet i kretanje dionice-jamnicaPrema podacima Financijske agencije za 2014. godinu, Jamnica s 1,5 milijardu kuna zauzima čak 85,2 posto ukupnih prihoda na hrvatskom tržištu osvježavajućih napitaka, proizvodnje mineralne vode i drugih flaširanih voda. Značajni događaji u 2014. godini bili su akvizicija društva Roto dinamic d.o.o. čija je osnovna djelatnost prodaja i distribucija alkoholnih i bezalkoholnih pića te opreme za ugostiteljstvo. Ujedno, Roto dinamic posjeduje i ekskluzivno pravo zastupanja, uvoza i distribucije svjetski poznatih brendova pića.

Jamnica d.d. iste je godine prodala svoj autoservis za servisiranje gospodarskih vozila društvu Star Import, iz sastava Emil Frey Grupe, koja ima razvijenu mrežu za prodaju i servis vozila a koje će nastaviti servisiranje gospodarskih vozila kompanija u okviru Agrokor koncerna.

U financijskom dijelu poslovanja, Agrokor je 2014. godine sklopio ugovor o kreditu glavnice 300 milijuna eura za koji su Jamnica d.d. i Sarajevski kiseljak d.d. jedni od jamaca.

jamnica-dividenda-likvidnostU 2014. godini Jamnica Grupa ostvarila je ukupne prihode od 1.786 milijuna kuna ili 6 posto manje u odnosu na prethodnu godinu te ukupne rashode od 1.539 milijuna kuna ili 6 posto više nego 2013. godine. Pad prihoda u 2014. većim je dijelom posljedica prodaje linije voćnih sokova iz 2013. u iznosu od 292,9 milijuna kuna.

U 2015. godini Jamnica Grupa ostvarila je ukupan prihod od 2.856 milijuna kuna ili 60 posto više u odnosu na godinu prije, dok su ukupni rashodi bili 65 posto viši i iznosili su 2.353 milijuna kuna. Uzrok porasta i prihoda i rashoda bile su akvizicije Roto dinamica d.o.o. i Agrokora d.o.o. Grude. Dobit nakon oporezivanja za 2015. od 277,2 milijuna kuna 33 posto je viša nego u prethodnoj godini.

KRETANJE CIJENE DIONICE
Zbog visoke tržišne cijene pojedinačne dionice (trenutno iznad 100 tisuća kuna), Jamnica nije pristupačna širokom krugu malih investitora.

jamnica-credos-napomenaBurzovno trgovanje dionicom odvija se većim dijelom između institucionalnih investitora, a prosječni dnevni promet ovom dionicom u 2015. godini iznosio je oko 763 tisuće kuna.

Pored većinskog dioničara Agrokora, u vlasničkoj strukturi među prvih deset dioničara samo su dvije fizičke osobe, dok su ostali dioničari institucionalni investitori. Kroz posljednje četiri godine dionica Jamnice zabilježila je impresivan rast jer je tržišna cijena dionice gotovo utrostručena. Od početka 2016. godine dionica je zabilježila pad vrijednosti od 4,27 posto, no pred nama su tek prvi kvartalni rezultati i ljetna turistička sezona – bitni čimbenici koji će utjecati na daljnje tržišno kretanje dionice.

credos-potpis