U zadnjih 12 mjeseci kategorija proizvoda za njegu tijela bilježi negativan trend uz zabilježeni količinski pad od 5,8% te još izraženiji vrijednosni pad od 7,7%

Od davnina je poznato da se korištenjem raznih aromatičnih ulja i ljekovitog bilja pokušavao zadržati lijep izgled i elastičnost kože. Njega kože posebno je naglašena u ljetnim periodima kada potrošači nastoje zadržati zdrav izgled upotrebom širokog spektra proizvoda.

Nielsenova kategorija proizvoda za njegu tijela uključuje proizvode namijenjene hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela, proizvode za njegu i učvršćivanje tijela te proizvode protiv celulita. Mogu biti u obliku krema, losiona, gelova itd.

Kategorija ne uključuje: kreme za lice, sredstva za tuširanje, pudere za tijelo, kreme za depilaciju, pilinge za tijelo, sredstva za njegu stopala (isključivo), 2 u 1 gel za tuširanje s kremom, dječje kreme, sredstva za sunčanje i sredstva za samotamnjenje.

PRODAJNA KRETANJA
U proteklih je godinu dana (rujan 2012. – kolovoz 2013.) kroz prodajne kanale pokrivene Nielsenovim mjerenjem (koje ne uključuje Cash&Carry, specijalizirane trgovine, ljekarne i diskontne objekte) prodano 1,1 milijun litara u vrijednosti od 130 milijuna kuna.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kategorija bilježi negativan trend uz zabilježeni količinski pad od 5,8% te još izraženiji vrijednosni pad od 7,7%.

Za proizvode za njegu tijela uvjerljivo najvažniji kanal prodaje su drogerije s čak 59% udjela u količinskoj prodaji.

Daleko iza njih pozicionirali su se supermarketi (301 – 2500 m2) sa 17% i hipermarketi (iznad 2500 m2) s 11% udjela. Po važnosti potom slijede velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) sa 6%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 4% te male trgovine mješovitom robom (ispod 40 m2) s 2% količinske prodaje.

Prema ostvarenoj količinskoj prodaji, vodeći proizvođači s pripadajućim robnim markama u promatranih 12 mjeseci su Beiersdorf (Nivea, Atrix), Unilever (Dove), Afrodita (Afrodita, Body Slim), te trgovačke robne marke koje čine oko 30% količinske prodaje kategorije i bilježe blagi pad prodaje od 2,3% u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

PODJELA PROIZVODA
Proizvode za njegu tijela dijelimo prema njihovom djelovanju na hidratantne koji dominiraju s 88% količinskog udjela u kategoriji, zatim su tu proizvodi protiv celulita s 4% udjela, dok iza njih slijede proizvodi s učvršćivajućim učinkom te ostali.

Najprodavaniji su proizvodi za njegu tijela za normalnu kožu, a slijede ih proizvodi za suhu i osjetljivu kožu s manjim količinskim udjelima. Uzmemo li u obzir teksturu proizvoda za njegu tijela najveći udio u kategoriji imaju kreme s 47%, dok iza njih dolaze mlijeka s 22% količinskog udjela te losioni i ostali proizvodi.

Promatrajući vrstu pakiranja, pak, potrošači su najskloniji kupnji proizvoda u bočici, dok su najzastupljenije veličine pakiranja one od 250 ml koje drže oko 27% ukupne količinske prodaje na tržištu, a slijede ih proizvodi od 400 ml sa 17% tržišta te ostala pakiranja.

Helena Folnegović
Mlađi voditelj klijenata