Proljetno čišćenje – Važna uloga promocija u prodajnom rezultatu

U okviru promatrane skupine sredstava za čišćenje kućanstva ukupno je 34,9% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja.

U kategoriju sredstava za čišćenje kućanstva spadaju univerzalna sredstva za čišćenje, sredstva za čišćenje prozora i stakla, sredstva za čišćenje kupaonica, sredstva za čišćenje namještaja i sredstva za čišćenje tepiha. Prodaja sredstava za čišćenje kućanstva tijekom 2021. godine zabilježila je vrijednosni i količinski pad po stopama od 6,1% i 0,1%. Najveći udio u količinskoj i vrijednosnoj prodaji u okviru sredstava za čišćenje kućanstva u 2021. godini zabilježila su univerzalna sredstva za čišćenje s 92,6% i 79,9% udjela.

U okviru promatrane skupine sredstava za čišćenje kućanstva ukupno je 34,9% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje uočava se rast od 2,7% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Svi segmenti bilježe rast prodaje putem promocije u odnosu na prethodnu godinu, osim sredstava za čišćenje prozora i stakla, sa stopom pada od 2,6%. Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 97,3% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 2,7%. U odnosu na 2020. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 3,3%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od čak 29,9 postotnih poena.

Prethodni članakKonzum u ovoj godini ulaže 25 milijuna eura u maloprodajnu mrežu
Sljedeći članakĐurđa se vraća!