Prosječna neto plaća za svibanj 6.025 kuna

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za svibanj ove godine iznosila je 6.025 kuna, što je nominalno 5,6 posto, a realno 4,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o drugim podacima DZS-a, koji potvrđuju prve procjene. U odnosu na travanj, prosječna neto plaća isplaćena za ovogodišnji svibanj bila je nominalno 1,9, a realno 2,1 posto viša. Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 5.218 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena je za svibanj zaposlenima u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u iznosu od 14.498 kuna, dok su najnižu, od 3.635 kuna, dobili su zaposleni u proizvodnji odjeće.

Prosječna mjesečna bruto plaća za peti mjesec ove godine iznosila je 8.104 kune te je prema svibnju 2016. nominalno bila veća za 4 posto, a realno za 2,9 posto. Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj, prosjek bruto plaće isplaćene za travanj bio je nominalno 2 posto, a realno 2,2 posto više.

Službena statistika pokazuje i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj ove godine iznosila 33,11 kuna, a bruto 44,54 kune.

U odnosu na lanjski svibanj, prosječna je neto satnica za svibanj ove godine bila realno viša za 1,4 posto, a na mjesečnoj razini niža za 10,3 posto. Bruto satnica je, pak, u međugodišnjoj usporedbi niža za za 0,1 posto, a na mjesečnoj razini za 10,2 posto. (Hina)

Prethodni članakJumpingClay – jedinstvena glina za učenje kroz igru
Sljedeći članakLedo započeo s izvozom u Portugal