Sudbina velikih kompanija je okrenuti se tržištima velikog rasta a to su trenutno Rusija i Turska, kazala je na današnjem panelu Sberbanka o poslovanju na ruskom tržištu starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.

Puljić je otkrila kako je Agrokor već imao ozbiljne pokušaje investiranja u Rusiju.

“Gotovo do kraja bili smo u utrci za jedan maloprodajni lanac u Sankt Petersburgu, a zanimali su nas i sladoledna industrija i poljoprivreda”, ističe Puljić te dodaje da te priče još nisu gotove. Pritom navodi kako u Rusiju izvoze voće i povrće, no da se s obzirom na veličinu tržišta, radi o “smiješnim količinama”.

Predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi, kako sam kaže, jedan od prvih klijenata Sberbanka u Hrvatskoj, pohvalio se kako je s dječjom hranom treći najjači proizvođač u Rusiji, dok je prvi sa žitaricama za djecu. “Argeta, C vitamin, Donat Mg, već su prepoznatljivi u Rusiji, a uskoro idemo i s Cedevitom”, kaže Tedeschi otkrivajući da su Rusija i Turska prioriteti Atlanticu te kako dosta prostora ima na ruskoj periferiji.

Inače, Rusija je u pet posto najjačih trgovinski partnera Hrvatske s lanjskim prometom od 2,1 milijardi dolara, no kako je istaknuo ruski ambasador u Hrvatskoj Robert Markaryan “poduzetnici se još uče razumijevati rusko tržište”. “Buduća suradnja nije u proturječju s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju”, naglasio je ruski ambasador.

“Vrlo rijetke, nekad poznate i velike hrvatske kompanije su proteklih godina preživjele u Rusiji i sad konačno nešto kolektivno promišljamo oko toga”, istaknuo je pak predsjednik HGK Nadan Vidošević ipak naglasivši kako istup na rusko tržište neće nadoknaditi gubitak Cefte, barem ne kratkoročno. (Lider)